A doua etapă a unui proiect finanțat de UE pentru reînnoirea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și epurare a apelor reziduale în județul Alba, în regiunea de centru a României, este în curs de desfășurare. Infrastructura deservește reședința județului, Alba Iulia, precum și următoarele zone: Abrud, Aiud, Arieșeni, Baia de Arieș, Bistra, Blaj, Bucerdea Grânoasă, Câmpeni, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Lopadea Nouă, Lupșa, Mihalț, Mirăslău, Ocna Mureș, Roșia Montană, Sâncel, Sântimbru, Sohodol, Teiuș, Unirea și Zlatna.
Sistemele de apă din județul Alba din România au fost reabilitate și extinse
- 01 June 2018
În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor reziduale, se reînnoiesc 6,2 km de conducte de canalizare, iar rețeaua se extinde cu 87,4 km. Acest lucru se face în șapte grupuri: Abrud, Aiud-Lopadea Nouă, Alba Iulia, Baia de Arieș, Blaj-Sâncel, Ighiu și Ocna Mureș-Unirea.
Două stații de tratare a apelor uzate sunt în construcție în Abrud și Baia de Arieș, la fel ca și 49 de stații de pompare a apelor reziduale și rețele de canalizare sub presiune pentru transportul apelor reziduale la stațiile de pompare, având o lungime de 22,8 km. De asemenea, este planificată achiziția a 16 vehicule pentru transportul nămolurilor și al apelor reziduale.
O nouă priză de apă
În ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, proiectul include construirea unei noi structuri de captare a apei în Arieșeni, care extrage apa din sursă și o evacuează într-o conductă de extragere prin care ajunge la stația de epurare a apei potabile. Structura are o capacitate de captare de 7 litri pe secundă.
Se fac modernizări la două stații de epurare, în timp ce alte 11 instalații, inclusiv instalații de pompare, de reclorinare și de stocare și șapte stații de pompare pentru creșterea presiunii apei, sunt reabilitate sau construite de la zero. În total, 115,4 km de conducte de transfer al apei urmează să fie renovate sau construite, 3,5 km de infrastructură de distribuție urmează să fie reabilitată, iar sistemul de distribuție urmează să fie extins cu 53 km.
De asemenea, se vor instala sisteme de control și achiziție de date (SCADA) pentru a monitoriza și controla operațiunile atât în sistemele de alimentare cu apă, cât și în sistemele de ape reziduale.
Dezvoltarea continuă a infrastructurii
Obiectivul general este de a continua dezvoltarea infrastructurii de apă și de canalizare din județul Alba prin creșterea cantității de ape reziduale colectate și tratate și a furnizării de apă potabilă și prin îmbunătățirea calității apei potabile. Acest lucru va asigura respectarea normelor UE, în special a Directivei din 1991 privind apele reziduale urbane și a Directivei din 1998 privind apa potabilă. Prima normă este menită să protejeze mediul înconjurător de apele uzate urbane și de evacuările industriale, iar a doua vizează protejarea sănătății oamenilor împotriva contaminării apei pentru consumul uman.
Ca urmare a lucrărilor, încă 106 494 de persoane vor fi racordate la rețeaua de apă potabilă, proporția de racordare în zonă ajungând astfel la 94,8 % din populație. În ceea ce privește apele uzate, infrastructura va permite tratarea, conform normelor UE, a unor volume echivalente cu cele produse de o populație suplimentară de 130 083 de locuitori. Împreună, cele două elemente vor reduce riscurile pentru sănătatea publică și poluarea.
Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE
Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba” este de 135 356 865 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 86 619 302 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.