Comisia Europeană
ro Română ro

Modernizarea infrastructurii de apă din județele Constanța și Ialomița din România

  • 09 November 2020

A fost implementată cea de a doua fază de reabilitare și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată din zone ale județelor Constanța și Ialomița din România. Finanțate de UE și finalizate în toamna anului 2019, au fost executate lucrări la sisteme de alimentare cu apă potabilă, precum și la sisteme de colectare și tratare a apelor uzate.

Pentru sistemele de alimentare cu apă potabilă, faza a doua a proiectului a cuprins reabilitarea și extinderea colectoarelor de apă – inclusiv colectoare mari și colectoare pentru aprovizionarea de uz casnic – în centrul Constanței, precum și renovarea stației de epurare a apelor Palas.

Modernizările stației au acoperit stația de preclorinare de la captarea Galeșu, rezervoarele de reacție, stațiile de filtrare, pompare și dezinfectare, rețelele și pasajele închise, camera de control și sistemul de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA).

Pentru infrastructura de colectare și tratare a apelor uzate, lucrările au implicat reabilitarea a 0,69 km de conductă de canalizare pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța, între podul IPMC și intersecția OMV.

22 de localități în două județe

Zona de desfășurare a proiectului acoperă 19 localități din județul Constanța, care se află în regiunea de dezvoltare Sud-Est a Macroregiunii doi a României: Agigea, Cobadin, Cernavodă, Constanța, Corbu, Cumpăna, Eforie, Hârșova, Limanu, Lumina, Mangalia, Medgidia, Mihail Kogălniceanu, Năvodari, Ovidiu, Poarta Albă, Techirghiol, Tuzla și Valu lui Traian. Aceasta acoperă trei localități din județul Ialomița, în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia din Macroregiunea trei: Fetești, Fierbinți-Dridu și Țăndărei.

Aproape toate lucrările planificare în cadrul proiectului au fost finalizate în prima fază, care a fost implementată în perioada de programare 2007-2013. Costurile din prima fază care au fost considerate a fi eligibile pentru a fi acoperite de UE, s-au ridicat la peste 166 milioane EUR. Fondul de coeziune a contribuit ulterior cu un total de peste 146 milioane EUR.

O bună calitate a apei

Pe baza informațiilor furnizate în 2016 de Ministerul Sănătății din România și luând în considerare cerințele impuse prin Directiva UE privind apa potabilă, care se ocupă de calitatea apei destinate consumului uman, nu au existat probleme aparente legate de calitatea apei în zona de desfășurare a proiectului.

Un obiectiv principal al proiectului a fost acela de a asigura aprovizionarea continuă cu apă potabilă curată în zonă pentru populația locală. Alte obiective au fost de a reduce pierderile de apă din rețeaua de distribuție a apei potabile, infiltrarea sistemului de canalizare, riscurile pentru sănătatea umană și poluarea mediului.

În urma finalizării fazei a doua, încă 23 833 de persoane au obținut acces la apă potabilă îmbunătățită, iar rata de conectare la infrastructura de alimentare cu apă a atins 97,7 %. În ceea ce privește apele uzate, rata de conectare la rețeaua de colectare este acum de 100 %, în timp ce riscul de evacuare necontrolată a apelor uzate netratate a fost redus la minim.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Constanța-Ialomița – faza II” este de 4 056 661 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 2 568 190 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Mediu și eficiența resurselor”.