breadcrumb.ecName
ro Română

Salvarea de vieți – un nou spital regional de urgență pentru Cluj

  • 14 July 2020

Prin acest proiect finanțat de UE se va construi în Cluj un spital regional de urgență cu 849 de paturi, dotat cu tehnologie avansată pentru tratarea pacienților în stare critică. Proiectul se înscrie în eforturile de a asigura creșterea calității serviciilor medicale de urgență și facilitarea accesului la servicii medicale salvatoare de vieți în regiunea Nord-Vest a țării, o regiune în mare parte rurală.

Unitatea va asigura îngrijire de nivel secundar și terțiar, dar și îngrijire primară și servicii de bază, precum chirurgie generală și medicină internă.

Tratarea pacienților în stare acută și critică

Dintre cele 849 de paturi, 744 vor fi dedicate pacienților internați în stare acută. Acestea vor fi împărțite, conform specialităților chirurgicale și medicale, în șase „centre”, pentru: cap și gât; torace; abdomen; articulații, coloană vertebrală și traume; medicină internă; mamă și copil. Restul de 105 paturi vor fi pentru pacienții în stare critică, inclusiv cei cu arsuri.

Pe cât posibil, secțiile vor fi mixte și vor avea între opt și 20 de paturi.

Clădirea va avea șapte niveluri. Secțiile de spitalizare vor fi situate în turnuri, de la etajul al doilea la etajul al cincilea. Terasele aflate deasupra etajelor 1 și 3 vor fi acoperite de vegetație. Clădirea va fi proiectată astfel încât să facă posibilă trecerea preconizată de la internarea pe termen mai lung la internarea pe termen scurt, de o zi sau chiar la tratament ambulatoriu.

Spitalizarea și tratamentul ambulatoriu

Secțiile de spitalizare vor fi împărțite în chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie, îngrijire critică intensivă și cardiacă și îngrijire a arsurilor.

Partea de îngrijire ambulatorie va fi împărțită în trei „modele”, în funcție de tipul de tratament necesar. Pentru primul model, birourile medicilor sunt încorporate în clinici pentru asigurarea îngrijirii ambulatorii – precum ORL, oftalmologie și stomatologie.

În al doilea model, birourile administrative sunt separate de clinici. Acest model cuprinde chirurgia cardiovasculară și toracică, chirurgia pediatrică și neurochirurgia, cardiologia, chirurgia plastică, ortopedia și medicina internă.

Al treilea model va combina birourile administrative, clinicile ambulatorii și serviciile de spitalizare, pentru a asigura continuitatea îngrijirii pacienților.

Toate clinicile au între două și patru cabinete de consultație pentru fiecare medic și vor avea un program de funcționare de opt ore pe zi, 243 de zile pe an. Printre serviciile clinice auxiliare se vor număra o farmacie, un cabinet de radiologie și un laborator.

Un sistem de sănătate mai bun

Proiectul contribuie la eforturile României de a spori – și a reduce inegalitățile privind – accesul la serviciile de sănătate. Acest lucru se va realiza prin asigurarea diagnosticării și tratării precoce, contribuind astfel la reducerea numărului de decese și de dizabilități pe termen lung, în special pentru persoanele care locuiesc în zone rurale și sărace.

Eficientizarea tratării afecțiunilor care pun viața în pericol se va realiza datorită infrastructurii și echipamentelor moderne, precum și datorită mai bunei organizări și gestionări.

Spitalul va face parte dintr-o rețea de spitale regionale de urgență menite să facă posibilă tratarea cazurilor complexe printr-o abordare multidisciplinară.

Păstrarea competențelor rare

Oferindu-le medicilor și asistenților medicali un mediu de lucru atractiv, proiectul va contribui la contracararea exodului de personal medical din regiune.

Spitalul va funcționa ca spital universitar pentru Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și pentru Universitatea Tehnică a orașului, care vor asigura personal nou spitalului.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Construirea și echiparea spitalului regional de urgență în regiunea Nord-Vest” este de 539 596 927 EUR, contribuția UE din Fondul european de dezvoltare regională fiind de 47 000 000 EUR prin intermediul Programului operațional regional pentru România, pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția face parte din prioritatea „Incluziune socială”.