Comisia Europeană
ro Română ro

Eficientizarea distribuției de apă potabilă și a colectării de ape uzate în județul Covasna, România

  • 01 February 2018

Cea de-a doua fază a unui proiect din două faze având drept scop extinderea și modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate este în curs de implementare în județul Covasna din România, care face parte din Regiunea de Dezvoltare Centru, din macroregiunea unu a României. Proiectul este sprijinit prin fondurile UE, iar infrastructura deservește aglomerarea Sfântu Gheorghe, reședința județului, precum și zonele urbane din Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului.

Lucrările la sistemele de alimentare cu apă potabilă includ reabilitarea unei instalații de colectare a apelor de suprafață și completarea conductelor principale pentru transportul apei cu 4,02 kilometri în Covasna, precum și construirea a 15 puțuri în Sfântu Gheorghe.

O stație de tratare a apei este în curs de reabilitare și extindere în Covasna, iar o stație de pompare a apei, care crește presiunea apei pentru conductele lungi, este în curs de construire în Întorsura Buzăului. Tot în Întorsura Buzăului, rețeaua de distribuție a apei este extinsă cu 2,32 km, iar 3,75 km din rețea sunt în curs de reabilitare.

Rețele de canalizare îmbunătățite și noi stații de pompare

În ceea ce privește sistemele de colectare și tratare a apelor uzate, proiectul prevede extinderea rețelei de canalizare din Întorsura Buzăului cu 4,3 km în total și renovarea a 2 km din rețeaua aceluiași oraș. Se vor construi patru stații de pompare a apei și se vor poza 1,1 km de conducte de deversare a apelor uzate.

Mai mult de 80 % din lucrările proiectului au fost efectuate în prima fază, care a beneficiat de un buget total de aproximativ 79 milioane EUR, contribuția UE fiind de aproximativ 58 milioane EUR. Bugetul total pentru cea de-a doua fază depășește 5,3 milioane EUR, din care fondurile UE reprezintă aproximativ 3,5 milioane EUR.

Asigurarea continuă de apă potabilă curată

Principalele obiective ale proiectului includ asigurarea continuă de apă potabilă curată pentru populația locală de aproximativ 102 000 de locuitori. Se urmărește și reducerea pierderilor din rețeaua de distribuție de apă potabilă și a infiltrației apelor subterane în sistemul de canalizare. Astfel de infiltrații cauzează diluarea apelor uzate, ceea ce contribuie la scăderea eficienței procesului de epurare.

În urma modernizărilor, toții locuitorii din zona proiectului vor fi racordați la rețeaua de apă potabilă – astfel beneficiind de acces continuu la apă potabilă de calitate bună – și la sistemul de canalizare. De asemenea, datorită lucrărilor desfășurate în ambele faze ale proiectului, se va reduce la minimum riscul de deversare necontrolată a apei uzate netratate. Aceasta este una dintre metodele prin care proiectul contribuie la reducerea riscurilor la adresa sănătății umane și de poluare a mediului.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Covasna” este de 5 342 614 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 3 479 186 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.