Comisia Europeană
ro Română ro

Apă potabilă curată și sisteme de canalizare eficiente în județul Bihor, România

  • 29 March 2018

Prevăzută pentru a fi finalizată la sfârșitul anului 2020, punerea în aplicare a celei de a doua faze a proiectului pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bihor, în nord-vestul României, a fost posibilă prin finanțarea din partea UE. Împreună cu municipiul reședință de județ Oradea, rețelele de distribuție a apei potabile, precum și de colectare și tratare a apei uzate care sunt cuprinse în obiectivul proiectului deservesc zonele Alparea, Beiuș, Fughiu, Girișu de Criș, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Palota, Săldăbagiu de Munte, Sântandrei, Tărian și Tinca.

Aproximativ două treimi din lucrări au fost executate în prima fază a proiectului, în timp ce în a doua se va realiza extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu 14,2 km, din care 0,97 km se află în Oradea, 5,22 km în Sântandrei și 8,01 km în Paleu.

Se vor reabilita alți 16,38 km de rețea (16,14 km în Oradea și 0,24 km în Sântandrei) și se vor construi 16,14 km de conductă magistrală nouă. Din aceștia, 8,61 km se află în Sântandrei și 7,53 km în Paleu.

Proiectul include, de asemenea, construcția a trei stații de pompare (două la Sântandrei și cealaltă la Paleu), patru rezervoare (câte două la Sântandrei și la Paleu), precum și trei stații de clorinare (una la Sântandrei și două la Paleu).

Îmbunătățirea colectării și a tratării apei uzate

În ceea ce privește colectarea și tratarea apei uzate, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 24,36 km, din care 8,07 km în Oradea, 6,63 km în Sântandrei și 9,66 km în Paleu. Alți 15,49 km de rețea vor fi reabilitați în Oradea.

Alte elemente ale proiectului includ construcția de 19,58 km de canale de evacuare (1,91 km în Oradea, 11,15 km în Sântandrei și 6,52 km în Paleu), precum și 17 stații de pompare (șapte la Sântandrei, nouă în Paleu și una la Beiuș).

Se vor construi, de asemenea, două stații de tratare a apei uzate, una care va deservi orașul Beiuș și alta care va deservi comuna Tinca. Aceleași două zone vor beneficia de achiziționarea a două sisteme de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA) pentru monitorizarea proceselor din rețeaua de canalizare.

Beneficii în domeniul sănătății și al mediului

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este asigurarea de apă potabilă curată pentru populația locală, care numără aproape 250 000 de locuitori. Îmbunătățirile urmăresc, de asemenea, să reducă pierderile de apă din rețeaua de distribuție a apei potabile. Mai mult, datorită lucrărilor din ambele faze, se va reduce la minimum riscul de deversare necontrolată a apei uzate netratate și de poluare a mediului provocată de aceasta.

Ca o consecință a extinderilor, alte 22 800 de persoane vor fi racordate la rețeaua de distribuție a apei potabile și vor beneficia de acces continuu la apă de bună calitate, lucru care va aduce beneficii semnificative în domeniul sănătății publice. În ceea ce privește partea de apă uzată a proiectului, procentele de racordare la rețeaua de canalizare se preconizează să atingă 100 % la Oradea, 98 % la Beiuș, 97 % la Tinca și 90 % la Girișu de Criș, Nojorid, Palota, Sântandrei și Tărian.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE 

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bihor” este de 24 217 610 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 15 458 548 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020.