breadcrumb.ecName
nl Nederlands

https://youtu.be/-kC8lJ_HVI0

  • 04 July 2022

Het leegstaande Wintercircus in Gent, in de Belgische regio Vlaanderen, is dankzij een door de EU gefinancierd project omgevormd tot een centrum voor cultuur, ondernemerschap en innovatie. Het Wintercircus heeft een totaal vloeroppervlak van meer dan 6 000 m² en gaat ruimte bieden aan een ondergrondse concertzaal met 500 zitplaatsen en 4 350 m² aan werk- en kantoorfaciliteiten voor creatieve en technologische start-ups en scale-ups. De 1 200 m² grote, voormalige circuspiste vormt het middelpunt van de constructie, die ook onderdak biedt aan een café, een restaurant, een terrasbar en een winkel.

Vanaf 2023 moet het gebouw dé nieuwe hotspot van onze stad worden. Het imposante middenplein, bereikbaar via drie ingangen, wordt het kloppende hart. Er is ook ruimte voor een café, een restaurant, een winkel en kantoren voor digitale innovatiebedrijven.

Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent

Er komen openbare ruimten zoals vergaderzalen en een studio op de plek waar ooit de stallen waren, een conferentieruimte op de plek van het podium, en een ontmoetingsruimte waar vroeger de smeerputten waren van de garage – de bestemming die het gebouw na het sluiten van het circus had gekregen.

Naast de bestaande ingangen aan de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat is er nu een nieuwe ingang aan het Miriam Makebaplein. Vanuit de Lammerstraat komen bezoekers binnen via de gerenoveerde voormalige showroom, terwijl de hellingen in het gebouw zijn aangepast om toegang tot de Platteberg te bieden.

Ruimte voor ontspanning

Het Wintercircus dateert uit 1885 en totdat het in 1920 door brand werd verwoest, vonden er het hele jaar door circus- en theatervoorstellingen plaats. De weinige delen die overeind waren gebleven, werden opgenomen in de herbouw die in 1923 werd voltooid.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot garage. De piste werd vervangen door een betonconstructie met een systeem van hellingen, waardoor men met de auto helemaal naar boven kon rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en deed het gebouw nog twee decennia dienst als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Renovatie in twee fasen

Onder auspiciën van de Stad Gent werd het Wintercircus in 2005 geoormerkt voor opname in een grootschalig stadsvernieuwingsproject: de Krook. In 2008 werden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en in 2011 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de renovatie.

Tijdens de eerste fase van de renovatie werd de fundering versterkt, werden de riolering en de energie-infrastructuur aangelegd, en werden constructiewerkzaamheden op de ondergrondse niveaus uitgevoerd. De tweede fase omvatte de renovatie van de gevels, de installatie van technische apparatuur en de afwerking van de openbare ruimten en de concertzaal.

De voormalige piste is overdag toegankelijk voor het publiek en er zullen activiteiten worden georganiseerd, zoals tentoonstellingen en beurzen. Onder de vloer is een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. Dit is gebaseerd op BEO-technologie (Boorgaten Energie Opslagveld), waarbij energie uit de bodem wordt gewonnen om het gebouw te koelen of te verwarmen.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project “Stadsvernieuwingsproject Wintercircus Gent” bedraagt 3 467 480 EUR. Daarvan wordt 1 352 317 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationeel programma “Vlaanderen” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Bevordering van aanpassing aan klimaatverandering”.