breadcrumb.ecName
ro Română

Infrastructura de apă din județele Sibiu și Brașov din România este modernizată

  • 01 February 2018

Fondurile UE au făcut posibilă implementarea celei de-a doua faze a unui proiect care vizează extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, de colectare și epurare a apei uzate din județele Sibiu și Brașov, care fac parte din Regiunea de Dezvoltare Centru, din macroregiunea unu a României. Proiectul a acoperit serviciile din aglomerările urbane Sibiu, Făgăraș, Cisnădie, Avrig, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Șelimbăr, Loamneș (Păuca), Ludoș și Apoldu de Jos.

Pentru sistemele de alimentare cu apă potabilă, lucrările au implicat extinderea și reabilitarea infrastructurii de distribuție a apei pe o lungime totală de 1,64 kilometri, dintre care 0,32 km în sectoarele nord-vestice ale orașului Sibiu și 1,32 km în Făgăraș.

În ceea ce privește sistemele de colectare și epurare a apelor uzate, rețelele de canalizare din Ocna Sibiului și Făgăraș au fost extinse cu 0,66 km în total: 0,6 km în Ocna Sibiului și 0,06 km în Făgăraș. La aceste cifre se adaugă încă 1,43 km la reabilitarea rețelei de canalizare din Făgăraș.

O stație de tratare a apei uzate și conducte de deversare

Ocna Sibiului a beneficiat de construcția unei noi stații de tratare a apelor uzate și de pozarea de conducte de deversare pe o lungime totală de 0,07 km. Aceste lucrări de pozare de conducte includ 0,05 km în Ocna Sibiului și 0,02 km în Făgăraș.

Proiectul include și achiziția unui nou sistem de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA). Acesta este un sistem software și hardware care permite controlul local sau la distanță al proceselor, monitorizarea, colectarea și prelucrarea datelor în timp real și înregistrarea evenimentelor într-un jurnal.

Aproape toate lucrările din cadrul proiectului au fost efectuate în prima fază, care a beneficiat de un buget total de aproximativ 86,5 milioane EUR, dintre care mai mult de 76 de milioane EUR au fost alocate din Fondul de coeziune al UE. Bugetul total pentru faza a doua a fost de aproximativ 4,7 milioane EUR, cofinanțarea UE reprezentând aproximativ 2,8 milioane EUR.

Asigurarea continuă de apă potabilă curată

Principalele obiective ale proiectului includ asigurarea continuă de apă potabilă curată pentru întreaga populație din regiune, care depășește 280 000 de locuitori. Modernizările vizează și reducerea pierderilor de apă din rețeaua de distribuție de apă potabilă și a infiltrațiilor în sistemul de canalizare. În plus, îmbunătățirile vor reduce riscurile la adresa sănătății publice și poluarea mediului din cauza deversării necontrolate a apei uzate netratate.

Mulțumită lucrărilor cuprinse în cea de-a doua fază, încă 1 311 locuitori sunt racordați în prezent la rețeaua de distribuție de apă potabilă. În ceea ce privește elementul proiectului care viza colectarea și epurarea apei, încă 4 500 de locuitori au acum acces la sistem.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov” este de 4 695 329 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 2 795 782 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.