breadcrumb.ecName
ro Română

Modernizarea unor sisteme de alimentare cu apă și de canalizare din județul Vaslui

  • 20 December 2017

Finanțarea din partea UE a făcut posibilă lansarea celei de a doua faze a unui proiect de îmbunătățire a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare din județul Vaslui, parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României. Lucrările din cadrul celei de a doua faze includ construirea unui nou sistem de alimentare cu apă și de canalizare, precum și modernizarea infrastructurii rețelei existente.

Infrastructura vizată de faza a doua a proiectului deservește patru aglomerări urbane din județul Vaslui – Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – și o populație de aproximativ 179 000 de locuitori.

Va fi instalată o nouă infrastructură de alimentare cu apă, având o lungime totală de 115 kilometri, și vor fi modernizate conductele de alimentare cu apă existente pe o lungime de 23 de kilometri. Conductele de canalizare care vor fi amplasate în cadrul celei de a doua faze vor avea o lungime de 138 de kilometri, iar rețeaua de canalizare va fi modernizată pe o lungime de 19 kilometri.

Investiții în diverse infrastructuri hidrologice

Cu ocazia ambelor faze ale proiectului, în afară de reabilitarea, extinderea și construirea rețelei de distribuție și rețelei de ape reziduale, vor fi îmbunătățite și o serie de alte elemente de infrastructură. Acestea includ surse de apă, rezervoare de apă, instalații de clorurare, stații de tratare a apei uzate, rețele de distribuție și stații de pompare.

Bugetul total alocat celei de a doua faze a proiectului se ridică la aproape 79 milioane EUR. Contribuția UE este puțin peste 51 milioane EUR. Finanțarea din partea UE acordată primei faze a lucrării s-a ridicat la aproximativ 13,4 milioane EUR.

Finalizarea celei de a doua faze este prevăzută pentru aprilie 2020. Odată ce infrastructura va fi pusă la punct, aproximativ 99 % din locuitorii celor patru localități vizate de proiect vor fi racordați atât la sistemul de alimentare cu apă cât și la cel de canalizare. În plus, ambele sisteme vor funcționa în conformitate cu standardele europene relevante.

O regiune la marginea de est a UE

Județul Vaslui se întinde pe o suprafață totală de 5 318 kilometri pătrați, având o populație de aproximativ 400 000 de locuitori. La marginea estică a județului, râul Prut, lung de 953 de kilometri, ce izvorăște din Ucraina, formează întreaga frontieră dintre România și Republica Moldova înainte de a se vărsa în Dunăre. Râul Bârlad, având o lungime de 207 kilometri, traversează centrul județului. În zonă, sectorul preponderent este agricultura, alte sectoare importante fiind industria textilă și fabricarea produselor alimentare.

Având o populație de aproximativ 55 000 de locuitori și situat în centrul județului, municipiul Vaslui este reședința județului, în timp ce municipiul Bârlad, situat pe râul Bârlad, la 50 kilometri la sud de Vaslui, în apropierea graniței între județele Vaslu i și Galați, are o populație similară. Huși are o populație de 25 000 locuitori și este situat la est de Vaslui și cu aproximativ 11 de kilometri mai la vest de frontiera între România și Republica Moldova. Negrești se află în extremitatea de nord a județului, aproape de granița cu județul Iași, și are circa 10 000 de locuitori.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate din aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui, faza II” este de 78 919 719 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 51 189 029 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.