breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een verankeringsplaats voor de sociaal-artistieke vereniging Zinneke in Brussel

  • 19 September 2019

De vzw Zinneke heeft een gebouw in de Brusselse Noordwijk, op het Masui-plein, aangekocht en gerenoveerd. Het doel was om een vaste thuisbasis te vinden voor deze vereniging, die om de twee jaar de Zinneke Parade organiseert. De keuze voor de wijk wordt met name ingegeven door het gebrek aan culturele infrastructuur en het gebrek aan sociaal-artistieke dynamiek in het gebied.

Het project Feder Masui schrijft een nieuw hoofdstuk voor de vzw Zinneke. Het stelt de vereniging in staat om permanent voet aan de grond te krijgen in een

Sandrine Tonnoir, coördinator van het project

Zinneke organiseerde de eerste Zinneke Parade in het kader van Brussel 2000, de Europese Cultuurstad. Dit evenement is gebaseerd op de wens om een groot feest in de stad te organiseren om bruggen te slaan tussen de 18 gemeenten en het stadscentrum en om alle sociaal-culturele verenigingen te mobiliseren. Het idee is om de multiculturele rijkdom van de wijken in de verf te zetten en de barrières van de versnippering in de regio te overwinnen.

De vzw Zinneke kan worden gedefinieerd als een vereniging die is belast met de algemene coördinatie van de sociaal-artistieke werkzaamheden in het gehele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor elke Zinneke Parade zorgt het voor een artistieke en sociale dynamiek tussen bewoners, verenigingen, scholen, allerlei actoren en kunstenaars uit de verschillende wijken van Brussel en elders. 

Investering van een locatie en inrichting van infrastructuren

Sinds de geboorte van de Zinneke Parade in het kader van de Europese Cultuurstad Brussel 2000 had Zinneke geen vaste locatie en verhuisde elk jaar.

Zinneke verhuisde in 2013 naar de wijk Masui. Het was in het voormalige Atelier Général du Timbre dat Zinneke, dankzij de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat het gebouw heeft aangekocht, zich in een langetermijnperspectief kon profileren. Het jaar daarop, in 2014, diende Zinneke een dossier in in het kader van de projectaanbesteding van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, die door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Europa werd gelanceerd, met het verzoek om financiële steun voor de renovatie van de nieuwe locatie.

Op deze 2.800 m² grote locatie wil Zinneke een permanente ontmoetings-, scheppings-, opleidings- en productieruimte bouwen die aangepast is aan de noden van het Zinneke-project en meer in het algemeen van de stad en haar wijken. Dit productiecentrum met zijn talrijke mogelijkheden is niet meer dan een groot laboratorium, een kweekvijver voor sociaal-artistieke acties en is de hoeksteen van de samenwerking die Zinneke ontwikkelt met en tussen bewoners, verenigingen, kunstenaars en andere sociale, culturele, economische en ecologische actoren in Brussel en daarbuiten. 

Het project is ook bedoeld als een grootschalig proefproject voor de ontwikkeling van infrastructuur op basis van hergebruik van bouwmaterialen, met maximaal respect voor reeds bestaande materialen. Ten slotte zal het werk, voor zover mogelijk, worden uitgevoerd door mensen die worden opgeleid in de multifunctionele trajecten van de ambachtelijke reconstructiewerkzaamheden.

Teams die betrokken zijn in de renovatie van het gebouw

De EFRO-BCR-middelen dekken met name de investeringskosten in verband met de renovatie, het opknappen en de uitrusting van het beoogde gebouw, alsmede de exploitatiekosten in verband met het project (personeelskosten, coördinatie, studies, beheer en communicatie).

Op operationeel vlak heeft Zinneke na een architecturale aanbestedingsprocedure in juli 2016 het team van architecten aangesteld. Zinneke en haar partner Rotor hebben in overleg met een aantal culturele en artistieke actoren in Brussel een gezamenlijke ontwerpmethodologie ontwikkeld om tot een globaal programmatisch en architecturaal voorstel te komen. Op dit moment is het project in aanbouw, in de fase van renovatiewerkzaamheden, het verkrijgen van vergunningen en de aanschaf van herbruikbare materialen. Zinneke-teams in opleiding worden betrokken bij de renovatie en inrichting en het gebouw blijft tijdens de bouwfase bewoond door het Zinneke-team. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind 2021 zijn afgerond.

Totale investering en Europese financiering

Het project "Masui4ever-Zinneke Parade" heeft een totale investering van 4 235 705 euro ontvangen; de bijdrage van het Cohesiefonds bedraagt 2 102 461 euro in het kader van het samenwerkingsprogramma "FEDER PO Bruxelles Région Capitale/EFRO OP Brussel Hoofdstedelijk Gewest " voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investeringen vallen onder de prioriteit "Bevordering van sociale integratie, bestrijding van armoede en alle vormen van discriminatie".