breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een stedelijk braakliggend gebied in een creatieve „microstad” veranderen

  • 01 January 2007

Open Lab is een uniek internationaal voorbeeld van innovatieve, tijdelijke stedenbouw waarbij een braakliggend terrein in de stad Groningen wordt veranderd in een centrum voor creatieve economie.

Door middel van een partnerschap tussen de overheid en particulieren wordt een hectare braakliggend terrein in het Groningse Ebbingekwartier in Groningen ontwikkeld tot een „MicroStad” midden in Groningen. In het door de EU gesubsidieerde project „Open Lab Ebbinge” (OLE) is een grote verscheidenheid aan openbare en particuliere partners ondergebracht in een langlopend experiment over het gebruik van gebouwen die duurzaam en nomadisch zijn en gedemonteerd kunnen worden. Het is een innovatieve aanpak om ongebruikte terreinen in binnensteden nieuw leven in te blazen en is tevens een proefterrein voor innovatieve en creatieve ondernemers.

Op dit terrein in Groningen dat al sinds het einde van de jaren tachtig braak lag wordt nu een tijdelijke microstad gebouwd (2010 – 2015) voor de creatieve economie, voor culturele evenementen en vermaak. Het wordt een culturele en creatieve hotspot, een plek voor innovatieve ondernemers en onderwijsinstellingen waar nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld.

Laboratorium voor duurzame benaderingen

De MicroStad is ook een practicum voor het uittesten van een duurzame aanpak van tijdelijke bouwkundige oplossingen en stedelijke ontwikkeling. Als onderdeel van het project worden hier energiebesparende bouwmethoden, materialen en benaderingen volgens het wieg-tot-wiegprincipe getest en tentoongesteld.

De gemeente Groningen is verantwoordelijk voor het leveren van de nodige openbare voorzieningen, terwijl particuliere bedrijven en kennisinstellingen de zogenaamde „paviljoenen” financieren en oprichten. Een ontwikkelingsbedrijf en dienstverlener zonder winstgevend doel is verantwoordelijk voor het tijdelijke vastgoed en het gebruik van de openbare ruimte voor evenementen en andere activiteiten.

Een dynamische creatieve zone ontwikkelen

Het hoofddoel van het project is een arme stadswijk te ontwikkelen en om te bouwen in een dynamische, creatieve zone te creëren waar kennis, innovatie, cultuur en creativiteit elkaar ontmoeten en wederzijds versterken. Andere doelstellingen zijn o.a. de verdere ontwikkeling van het imago van Groningen als een creatieve stad, het aanpakken van de problematiek van commerciële leegstand in het Ebbingekwartier en het stimuleren van het plaatselijke ondernemersklimaat.

Het tijdelijke microstad-project moet de weg banen voor het permanent gebruik van de zone in de toekomst. Door de tijdelijke oplossingen aan de praktijk te toetsen en uit te voeren kunnen de overheidsinstanties en particuliere partners erachter komen wat er nodig is om de gewenste werk- en leefomgeving te creëren voor IT-mensen, creatieve ondernemers, innovatieve bedrijven en het publiek.

Het project heeft al tot een toename van de creatieve sector in de regio geleid. Evenementen en openbare voorzieningen evenals het schouwburg- en congrescentrum verwachten meer dan 250 000 bezoekers per jaar.

Het project kan worden gedemonteerd en opnieuw worden gebruikt in andere delen van de stad Groningen en andere plaatsen waar investeringen nodig zijn om braakliggende terreinen in de stad en elders nieuw leven in te blazen. De ervaringen van Open Lab zullen worden toegepast op verlaten industrieterreinen, en het project heeft al veel aandacht gekregen in andere steden.

Het openbare aspect van het partnerschap is hoofdzakelijk bedoeld om de basisvoorwaarden te scheppen voor het aantrekken van ondernemingen en de creativiteit te stimuleren. Omdat de particuliere partners vanaf het begin zeer betrokken zijn geweest bij het project, is er een goede kans dat het project ook op de lange termijn duurzaam zal blijken.

Totale en EU-financiering

Het project „Open Lab Ebbinge (OLE)” heeft een totale in aanmerking komende begroting van EUR 4 892 640 waaraan het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds van de EU EUR 192 640 bijdraagt voor de programmeringsperiode van 2007 tot 2013.