breadcrumb.ecName

SmartImpact legt de basis voor slimme stedelijke ontwikkeling in Europa

  • 20 September 2020

Nu steden de uitdaging aangaan om slimme steden te worden, zijn wendbare organisaties en ecosystemen van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de mogelijkheden van technologie optimaal worden benut. Het SmartImpact-project, dat wordt gefinancierd via het URBACT-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, bracht tien partnersteden in heel Europa samen om instrumenten voor innovatiebeheer te onderzoeken en ontwikkelen voor gemeenten die een slimme stad moeten financieren, bouwen, beheren en exploiteren.

Groepsleden namen deel aan transnationale vergaderingen waarin specifieke onderwerpen binnen het project aan de orde kwamen. Door deze uitwisseling kregen ze nieuwe ideeën voor het verbeteren van de samenwerking met lokale belanghebbenden en het realiseren van een aantal gewenste activiteiten.

Anka Duric, hoofd van de afdeling Analyse en verbetering bedrijfsprocessen bij de gemeente Zagreb

De gemeente Manchester leidde het URBACT Action Planning Network waarin belanghebbenden uit Ierland, Portugal, Spanje, Kroatië, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Zweden en Nederland waren verenigd. Het belangrijkste resultaat van het project was een reeks plannen, toegesneden op de individuele partnersteden, met daarin concrete acties voor slimme en duurzame stedelijke ontwikkeling.

Een vijfledige aanpak

Hoewel in programma's voor slimme steden in de hele EU steeds meer de nadruk wordt gelegd op op technologie gebaseerde en datagestuurde ontwikkelingen, is er weinig aandacht besteed aan beheerstructuren, processen, innovatie van bedrijfsmodellen en geïntegreerde planning om resultaten te bevorderen. Hierdoor zijn veel steden niet goed uitgerust om optimaal gebruik te maken van de beschikbare mogelijkheden.

Het SmartImpact-project heeft deze uitdaging opgepakt en richt zich daarbij op leren en kennisuitwisseling over vijf thema's:

organisatorische ontwikkeling – hoe gemeenten nieuwe structuren en processen kunnen ontwikkelen om de slimme stad te ondersteunen; financiering en inkoop – manieren om innovatie te financieren en verwerven en hoe steden nieuwe bedrijfsmodellen voor innovatie kunnen ontwikkelen, ondersteunen en exploiteren; regelgeving en stimuleringsmaatregelen – slimme beleidsmaatregelen en regelgeving om een slimme stad te ondersteunen; innovatie-ecosystemen – hoe een stad haar eigen ecosysteem kan ondersteunen om oplossingen te bieden voor de uitdagingen waar zij voor staat; beheer en integratie van gegevens – uitdagingen en mogelijkheden met betrekking tot het gebruik van gegevens, waaronder open gegevens, datamarktplaatsen, en eigendom en bescherming van gegevens.

In een parallel proces hebben de tien partners van het SmartImpact-project elk een lokale URBACT-groep opgericht om belangrijke belanghebbenden samen te brengen. Het doel van deze groepen was de lessen uit het project te integreren; deelnemers hebben plannen opgesteld met daarin de acties die nodig zijn om in te spelen op de uitdagingen van slimme steden.

Gezamenlijk leren

Tijdens het tweejarige project hebben de partnersteden zes tweedaagse programma's georganiseerd. Deze workshops boden de mogelijkheid oplossingen in de praktijk te ervaren, waarbij elke workshop gericht was op een thema. Er werden begeleide bezoeken georganiseerd en uitgenodigde experts gaven presentaties over de uitdagingen en oplossingen voor slimme steden.

De gezamenlijke ervaring van de tien partnersteden bleek een sterk punt van het project. De grotere en meer ervaren steden Dublin, Porto en Manchester kwamen met mogelijkheden waar de andere steden van konden leren.

Kleinere steden toonden waardevolle kennis over bepaalde onderwerpen, zoals Guadalajara (Spanje) over het gebruik van gegevens voor stadsbeheer, Miskolc (Hongarije) over de ontwikkeling van vervoer en Smolyan (Bulgarije) over de betrokkenheid van de burgemeester.

Het project werd gesteund door de toonaangevende deskundige Alanus von Radecki, hoofd van een onderzoekseenheid voor slimme steden bij het Fraunhofer Instituut, een vooraanstaande Europese onderzoeksgroep.

Plannen ontwikkelen

Tijdens het project werden de plannen nauwgezet door collega's beoordeeld en werd geprofiteerd van de aanzienlijke gezamenlijke ervaring van de groep en Von Radecki.

Aan het einde van het project had elke stad haar plan afgerond en werd een projectwebsite gelanceerd waarop artikelen en casestudies voor de vijf thema's worden gepresenteerd. Daarmee kregen de partnersteden een blauwdruk voor de transformatie van hun eigen stad. Ook konden andere steden van het project leren en meer inzicht krijgen in hoe je een slimme stad wordt.

Het project is uitgevoerd als onderdeel van URBACT, een programma voor Europese territoriale samenwerking dat gericht is op duurzame, geïntegreerde stadsontwikkeling in steden in heel Europa. Het project gebruikt middelen en kennis om de capaciteit van steden te versterken en op vier gebieden verbeteringen te realiseren: bestuur, milieu, inclusie en economie.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „SmartImpact” bedraagt EUR 750 000. Daarvan wordt EUR 572 566 bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationeel programma „URBACT” voor de programmeringsperiode 2014-2020.