breadcrumb.ecName
ro Română

Reabilitarea drumului național DN76 din România

  • 09 November 2020

Cea de a doua fază a proiectului de reabilitare a drumului național DN76 din România a fost implementată cu finanțare din partea UE. Drumul se află în regiunea de dezvoltare Nord-Vest a Macroregiunii unu și în regiunea de dezvoltare Vest a Macroregiunii patru. Acesta leagă orașele Deva și Oradea, înainte de a ajunge la granița cu Ungaria în orașul Borș.

Traversând județele Hunedoara, Arad și Bihor, DN76 are o lungime de 171,6 km și este o componentă a rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Reabilitarea drumului va îmbunătăți conexiunile dintre Deva și Oradea și alte zone, oferind posibilități multiple de ocupare a forței de muncă. Acest lucru va reduce durata călătoriei spre și dinspre muncă, precum și cheltuielile de transport aferente pentru localnici. În plus, proiectul va stimula mobilitatea regională și va spori accesibilitatea la infrastructura rutieră TEN-T, în vederea amplificării impactului rețelei în vestul României.

În privința numărului de persoane care este posibil să aibă șansa de a beneficia în mod regulat de infrastructura modernizată, cele trei județe prin care trece DN76 au o populație totală de peste 1,4 milioane de locuitori.

Finanțarea pentru prima fază

Costurile totale pentru prima fază a proiectului s-au ridicat la peste 74 milioane EUR, dintre care aproximativ 48 milioane EUR au fost considerate eligibile pentru a fi acoperite prin intermediul instrumentelor de finanțare UE. În final, contribuția financiară a UE pe durata primei faze a ajuns la peste 41 milioane EUR, puțin sub 33 milioane EUR provenind din surse naționale.

DN76 reprezintă o parte a drumului european E79, care merge de la Miskolc, Ungaria, până la Salonic, Grecia. Acesta are o lungime totală de 1 300 km, din care cea mai mare parte este în România și trece de asemenea prin Bulgaria.

Centre importante în vestul României

Cu o populație de aproximativ 60 000 de locuitori, Deva este reședința de județ și cel mai mare oraș din județul Hunedoara. Dealul Cetății, care domină orașul, este o atracție turistică importantă datorită prezenței ruinelor cetății din secolul XIII și a unei rezervații naturale cu specii rare de floră și faună.

Cunoscută pentru izvoarele sale termale și arhitectura în stil baroc și Art Nouveau, Oradea are aproximativ 200 000 de locuitori și găzduiește una dintre principalele universității ale României. Este reședința de județ și cel mai mare oraș din județul Bihor și al zecelea oraș ca mărime din România.

La o distanță de 10 km de Oradea, tot în județul Bihor, Borș este unul dintre cele mai importante puncte de trecere de-a lungul frontierei dintre Ungaria și România. Populația comunei este răspândită în patru sate: Borș, Santăul Mare, Santăul Mic și Sântion.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea drumului național DN 76 (E79) Deva-Oradea – faza II” este de 131 252 869 EUR, contribuția UE prin Fondul european de dezvoltare regională fiind de 76 230 372 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se încadrează în prioritatea „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient”.