breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας

  • 30 September 2019

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ευρυζωνικότητας για αγροτικές περιοχές παρέχει κάλυψη με υποδομές ευρυζωνικής σύνδεσης και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε όσους ζουν στις απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, επωφελούνται πάνω από 525 000 πολίτες σε 5 077 χωριά σε όλη την Ελλάδα.

Εξαιτίας του μικρού πληθυσμού τους, οι ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών αδιαφορούν για τις αγροτικές περιοχές. Επομένως, έχουν βιώσει ένα σημαντικό ψηφιακό χάσμα - το οποίο είχε σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την κοινωνική ευημερία. Για τη γεφύρωση του χάσματος αυτού, μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα παρέχει υποδομές ευρυζωνικής σύνδεσης σε αυτές τις περιοχές.

Επαρκής σύνδεση σε αγροτικές περιοχές

Ο αρχικός στόχος είναι να συνδεθεί το 20% του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας και, μεσοπρόθεσμα, μέχρι το 35% του πληθυσμού. Το εύρος ζώνης συχνοτήτων θα αυξηθεί σταδιακά στα 30 Mbps.

Το έργο άρχισε να αναπτύσσει δίκτυα πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές και να εγκαθιστά τα δίκτυα οπισθόζευξης που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των τοπικών δικτύων πρόσβασης σε περιφερειακά σημεία συγκέντρωσης. Στις λίγες περιοχές όπου υπήρχαν ήδη πολλοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων (δηλ. πάροχοι λιανικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο), το έργο εγκατέστησε σημεία συγκέντρωσης/τερματισμού, διασφαλίζοντας έτσι ένα ενιαίο ολοκληρωμένο δίκτυο. Μετά από την τοποθέτηση της υποδομής, το έργο χρησιμοποιεί εμπορικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τους ιδιωτικούς εταίρους να επενδύσουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Τα οφέλη της ευρυζωνικότητας

Τα οφέλη μιας πιο συνδεδεμένης Ελλάδας είναι άφθονα. Με την καλύτερη σύνδεση των αγροτικών περιοχών με τα αστικά κέντρα, το έργο αυτό διασφαλίζει την κοινωνική ένταξη και την εδαφική συνοχή. Το έργο έχει οικονομικά οφέλη. Για παράδειγμα, μπορούν να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις σε αυτές τις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας έτσι τόσο τις ευκαιρίες απασχόλησης όσο και τις υπηρεσίες για τους πολίτες. Με περισσότερες θέσεις εργασίας και υπηρεσίες διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο, οι πολίτες των αγροτικών περιοχών θα είναι λιγότερο πιθανό να μετακομίσουν σε αστικά κέντρα —μια δημογραφική μετατόπιση που θα μειώσει την πληθυσμιακή καταπόνηση που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές πόλεις και θα βοηθήσει να σταματήσει η μετανάστευση ατόμων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που πλήττει πολλά αγροτικά χωριά.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν: βελτιωμένη πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες πολυμέσων, μειωμένο κόστος τηλεπικοινωνιών, βελτιωμένη επικοινωνία, φθηνότερα ταξιδιωτικά έξοδα, αυξημένη παραγωγικότητα και άνοιγμα ευκαιριών τηλεργασίας. Ίσως το μεγαλύτερο όφελος του έργου είναι ότι έκλεισε το ψηφιακό χάσμα, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για όλους.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Συνολική επένδυση για το έργο «Η Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές, Λευκές περιοχές της Ελλάδας» είναι 286 055 722 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεισφέρουν 177 681 110 EUR μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για τις προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Ψηφιακή Ενιαία Αγορά».