breadcrumb.ecName
nl Nederlands

De bestaande Brusselse gebouwen als reserve van materialen voor de bouwsector beschouwen

  • 18 September 2019

Het project “Bâti Bruxellois, Source de nouveaux matériaux“ (BBSM) heeft tot doel een rationeel beheer van materialen uit de bouwsector aan het einde van hun levensduur te garanderen en een instrument te ontwikkelen voor het beheer en de terugwinning van bouwafval. Het toont aan dat materialen aan het einde van hun eerste levenscyclus hulpbronnen kunnen vormen en dat hun herintroductie in een proces van productie van nieuwe materialen positief is voor de duurzame ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG).

De eerste resultaten van het project belichten de acties die kunnen worden ondernomen om het hergebruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te activeren, met name door middel van een inspirerend document (Objectif Réemploi), een monografie (Déconstruction et réemploi: comment faire circuler les éléments de construction?, gepubliceerd door de PPUR) en een rapport over hergebruik en de CE-markering van de Rotor vzw.

Émilie Gobbo, Architect, onderzoeksverantwoordelijke

Het project bestudeert en analyseert het stedelijk metabolisme van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de bouwsector met het oog op het identificeren en aanmoedigen van de creatie van positieve waardekringlopen en het elimineren van het begrip afval. De analyse stelt een bottom-up benadering voor. Het is een kwestie van uitgaan van de typologische analyse van bestaande gebouwen en bouwterreinen in Brussel en de resultaten extrapoleren naar een gewestelijke schaal. 

Een tool om bouwafval te herwaarderen

Het onderzoek bestudeert ook de mogelijkheden die de hele waardeketen van de sector biedt, de technische en juridische aspecten van terugwinning (hergebruik, recycling) en de impact van ontwerp op de mogelijkheden van het huidige en toekomstige gebruik van materialen aan het einde van hun levensduur als nieuwe materialen (reversibel ontwerp, Design for Change). 

Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een instrument om de lokale materiële middelen die bestaan uit het onroerend goed en de activiteit van de bouwsector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te anticiperen, te plannen en zo effectief te beheren en te exploiteren.

Communicatie is het hart van het project

Tot op heden heeft het BBSM-project een tiental publicaties kunnen realiseren. Deze zijn divers en omvatten artikelen, wetenschappelijke rapporten, boeken, maar ook documenten of verslagen van workshops die in het kader van het project worden georganiseerd.

Daarnaast werd het BBSM-project gepresenteerd op een tiental evenementen, zowel regionaal als Europees of internationaal: conferenties, symposia, seminaries, workshops, studiedagen, radio-uitzendingen, krantenartikelen, enz. Sinds het begin van het project zijn er ook drie BBSM-vergaderingen en verschillende thematische workshops en seminaries georganiseerd. 

Door in te zetten op communicatie wordt een van de doelstellingen van het project ondersteund, namelijk het aanmoedigen, stimuleren en aansturen van een echte mentaliteits- en praktijkverandering in de bouwsector met het oog op een kringloopeconomie en duurzaamheid, maar ook het ondersteunen van de overheden in dit proces door hen de kennis en het advies te geven die nodig zijn om deze overgang in de sector te implementeren.

Nauwe banden tussen wetenschappers en bedrijven

Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel banen er door het project zullen worden gecreëerd. Na 45 maanden onderzoek werden in het kader van het EFRO-BBSM-project echter twee onderzoekers met een doctoraat gefinancierd die zich specifiek voor het project hebben ingezet en één onderzoeker die voor een periode van zes maanden in dienst werd genomen voor een totaal van twee VTE's. Het project maakte het ook mogelijk om zowel het onderzoeksthema als de onderzoekers binnen hun entiteit te bestendigen. In totaal hebben sinds de start van het project zo'n elf onderzoekers en deskundigen aan BBSM gewerkt, met een gemiddelde van 3,14 VTE/jaar. Ten slotte legt het project nauwe banden tussen wetenschappers en bedrijven die actief zijn op het gebied van hergebruik en terugwinning van afval.

Kortom, de voordelen van het BBSM-project voor het gewest en de belanghebbenden in de bouwsector hebben betrekking op de productie van gegevens en de verspreiding ervan onder de belanghebbenden in de sector (architecten, aannemers, overheden, enz.) via verschillende kanalen (website, publicaties, conferenties, enz.), netwerkvorming en actieve deelname (consultancy) aan de discussies die leiden tot de invoering van een meer circulaire bouwsector.

 

Totale investering en Europese financiering

Voor het project "Bâti Bruxellois, Source de nouveaux Matériaux (BBSM)" is in totaal 1 156 322 EUR geïnvesteerd; de bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bedraagt 538 861 EUR in het kader van het samenwerkingsprogramma "FEDER PO Bruxelles Région Capitale/ EFRO OP Brussel Hoofdstedelijk Gewest " voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering maakt deel uit van de prioriteit "Energy Union and Climate".