În 57 de localități din județul Dâmbovița se lucrează la infrastructura de apă și apă uzată, cu finanțare din partea UE. Lucrările vin în completarea unor proiecte anterioare finanțate de UE pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare din județ.
Infrastructură nouă de apă și apă uzată pentru județul Dâmbovița
- 18 December 2023
Investițiile în aprovizionarea cu apă le vor asigura locuitorilor o aprovizionare neîntreruptă cu apă potabilă la standardele UE. Investițiile în infrastructura de apă uzată vor crește cantitatea de apă uzată colectată și tratată. Proiectul va spori siguranța și eficiența rețelelor și va deschide calea pentru viitoare lucrări de extindere.
Remedierea deficiențelor
Sursele de apă din județ sunt insuficiente sau de proastă calitate. Unele așezări nu dispun de infrastructură de aprovizionare, pompele stațiilor de tratare sunt prea mici sau au un grad ridicat de uzură, iar conductele de apă suferă frecvent avarii și pierderi. În plus, sistemele SCADA (de monitorizare, control și achiziții de date) necesită extindere.
Pentru a remedia aceste deficiențe, proiectul va înființa 21 de surse de apă, două stații de tratare a apei, șase stații de clorinare, 11 rezervoare și 38 de stații de pompare. Se vor reabilita în total 25 de surse de apă, șapte stații de clorinare, 16 rezervoare și 23 de stații de pompare. O stație de tratare a apei și două stații de clorinare vor fi extinse. În total se vor construi 173,64 km de conducte principale și 301,04 km de conducte de distribuție și se vor reabilita 13,46 km de conducte principale și 59,53 km de conducte de distribuție.
Nerespectarea standardelor UE
Printre deficiențele legate de canalizare se numără neconformitatea cu cerințele UE privind tratarea apelor uzate, infrastructura insuficientă în unele localități, echipamentele de pompare uzate și inadecvate, consumul ridicat de energie, precum și conductele de canalizare deteriorate, cu scurgeri și înfundate.
În total, se vor instala 749,22 km de rețea de canalizare și 207,9 km de conducte de evacuare și se vor repara 7,05 km de rețea de canalizare și 1,55 km de conducte de evacuare. Se vor construi în total 524 de stații de pompare a apelor uzate și două stații de tratare a apelor uzate, iar trei stații de pompare a apelor uzate vor fi renovate. Se vor extinde șapte stații de tratare a apelor uzate și trei instalații de uscare a nămolului.
Alte investiții includ înființarea unui dispecerat regional SCADA și a 18 dispecerate locale, precum și achiziționarea de echipamente operaționale pentru infrastructura de apă și canalizare.
Mai mulți beneficiari racordați
Ratele de racordare la rețeaua de alimentare cu apă ar trebui să crească de la 56,1 % la 93,75 %. Proiectul va racorda aproape 114 000 de locuitori. Datorită proiectului, rata de racordare la infrastructura de apă uzată va crește de la 55,4 % la 95 %. Se preconizează că pierderile de apă vor scădea de la 33,64 % la 21,9 %.
Alimentarea cu apă potabilă sigură va îmbunătăți sănătatea publică, reducând riscul de boli transmise prin apă. Prevenirea pierderilor din sistemele de alimentare va contribui la conservarea resurselor de apă. Reducerea poluării solului, a apelor subterane, a apelor de suprafață și a râurilor, datorită unei mai bune tratări a apelor uzate și prevenirii scurgerilor de ape uzate netratate, va aduce beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru mediu.
Serviciile îmbunătățite de apă și canalizare ar trebui să atragă investiții private în zonă, generând venituri fiscale și ridicând nivelul de trai. Râurile mai curate vor stimula biodiversitatea și vor promova dezvoltarea activităților de agrement, a turismului, a agriculturii și a industriei.
Investiții totale și finanțare UE
Investiția totală pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița” este de 543 018 927 EUR, contribuția UE prin Programul operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020 fiind de 31 039 469 EUR. Investiția se încadrează în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu bazată pe gestionarea eficientă a resurselor”.