breadcrumb.ecName
ro Română

Îmbunătățiri aduse liniei de cale ferată dintre Coșlariu și Simeria, România

  • 20 December 2017

Cea de a doua fază a unui proiect de îmbunătățire a tronsonului de cale ferată dintre satul Simeria din Regiunea de dezvoltare Centru a României și satul Coșlariu din Regiunea de dezvoltare Vest, a fost lansată cu finanțare din partea UE. Tronsonul face parte din linia care face legătura între Simeria și orașul Brașov.

Calea ferată dublă, care face obiectul lucrărilor, are aproximativ 74,4 km în lungime. Modernizările vor crește viteza maximă la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Pentru a asigura interoperabilitatea cu rețele de cale ferată din alte țări europene, proiectul include introducerea tehnologiei de semnalizare de nivelul 2 pentru funcționarea Sistemului european de control al trenurilor din cadrul Sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS).

Nu mai este nevoie de semnalizare optică laterală

Prin intermediul semnalizării de nivelul 2, ERTMS elimină necesitatea semnalizării optice laterale prin folosirea tehnologiei GSM pentru a autoriza deplasarea trenului și a transmite descrierea căii din față de la emițătoarele montate între căi până la mecanicul din cabina locomotivei. Astfel se asigură că unitatea de afișaj din cabină este actualizată.

Creșterea limitei de viteză pentru trenurile de pasageri asigură respectarea cerințelor Acordului european din 1985 privind marile linii internaționale de cale ferată. Acordul definește o rețea de căi ferate de importanță internațională majoră împreună cu parametrii pentru infrastructură de pe aceste rute pentru a sprijini dezvoltarea unui sistem feroviar european omogen și interoperabil.

Creșterea limitei de viteză pentru trenurile de mărfuri aduce calea ferată în conformitate cu standardele din Acordul european din 1991 privind marile linii de transport internațional combinat și instalații conexe (AGTC). AGTC stabilește standarde de infrastructură și de performanță pentru transportul rutier și feroviar combinat, în scopul îmbunătățirii eficienței.

Creșterea cotei de piață a căilor ferate

Mulțumită modernizărilor, căile ferate își vor putea crește cota pe piața transportului de călători, îmbunătățind în același timp nivelul de siguranță și confort și scurtând timpii de călătorie. Furnizarea de servicii de calitate mai înaltă și mai rapide, bazate pe standardele europene moderne de infrastructură, ar trebui să aibă un efect similar în ceea ce privește cota de piață a transportului feroviar de mărfuri, ajutând astfel căile ferate să își sporească atractivitatea și competitivitatea, în special față de transportul rutier.

Beneficiarii principali vor fi pasagerii căilor ferate, operatorii de marfă și serviciile publice din zonă. Populația și întreprinderile din regiunile de dezvoltare Centru și Vest, și în special din județele Alba și Hunedoara, unde se află Coșlariu și Simeria, vor beneficia, de asemenea, de accesibilitate îmbunătățită. Întrucât tronsonul face parte dintr-un coridor internațional din cadrul rețelei transeuropene de transport, proiectul va genera beneficii adiționale mai ample pentru România și Europa în ansamblu.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria, componentă a coridorului IV paneuropean pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Coșlariu-Simeria – faza II” este de 414 483 114 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 198 223 890 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.