breadcrumb.ecName
ro Română

Modernizarea Aeroportului Iași urmărește mărirea capacității

  • 10 June 2015

Construcția unui nou terminal și extinderea pistelor, a zonelor de trafic și a căilor de rulare la Aeroportul Internațional Iași din nord-estul României vor fi benefice atât pentru pasageri, cât și pentru operatori, grație creșterii capacității, în special la orele de vârf.

Programul de modernizare va permite aeroportului să gestioneze un număr mai mare de pasageri, de până la 1,5 milioane anual până în anul 2042. Un nou terminal, care măsoară 3 400 m2 și este cunoscut ca T3, urmează să fie construit alături de terminalele existente (T1 și T2), și va putea gestiona un trafic de 450 de pasageri pe oră în intervalul de vârf. Dezvoltarea aeroportului ar trebui să genereze totodată economii semnificative de timp pentru călători.

Pe lângă construcția unui nou terminal, proiectul asigură 2,4 km noi de pistă, 265 de metri noi de cale de rulare și o platformă extinsă de parcare, cu o capacitate de șapte aeronave. Prin extinderea căii actuale de rulare, platforma de parcare va fi legată atât de noile piste, cât și de cele deja existente. De asemenea, investiția cuprinde un sistem de iluminat, o centrală electrică și o rețea de canalizare a apelor pluviale.

Importanță internațională

Pasagerii naționali și internaționali vor beneficia de pe urma dezvoltării Aeroportului Iași, care este parte din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). UE cheltuiește miliarde de euro prin programul TEN-T pentru modernizarea infrastructurilor de transport din Europa. Obiectivul este înlesnirea circulației persoanelor și a bunurilor între statele membre.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale în proiectul „Dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași” se ridică la 56 744 990 EUR, contribuția din Fondul european de dezvoltare regională al UE fiind de 38 688 091 EUR prin Programul operațional „Transport” pentru perioada de programare 2007-2013. Lucrările intră sub incidența priorității „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport”.