breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

I-Storms: Διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιορισμός καταστροφών από καταιγίδες στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, χάρη στο πρόγραμμα Interreg

  • 11 March 2021

Άνθρωποι που περνούν μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους, κατεστραμμένα κτίρια και πολιτιστικά μνημεία, κλειστά σχολεία και καταστήματα: εικόνες σαν κι αυτές είναι όλο και συχνότερες, καθώς η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η εμφάνιση όλο και πιο βίαιων καταιγίδων προξενούν καταστροφές σε παράκτιες κωμοπόλεις και πόλεις. Σε απάντηση των φαινομένων αυτών, πέντε χώρες από την περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου συνεργάστηκαν στα πλαίσια του έργου I-STORMS ώστε να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και συντονισμένη αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων με στόχο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τον περιορισμό των καταστροφών.

Δύο χρόνια συντονισμένων προσπαθειών, σκληρής δουλειάς και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του I-STORMS μας έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εργαλεία και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές για τη λήψη μέτρων προστασίας, στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω καταιγίδων σε παράκτιες περιοχές.

Ενημερωτικό δελτίο I-STORMS, Τεύχος 4 – Μάρτιος 2020

Οι εταίροι δημιούργησαν ένα δίκτυο προκειμένου να εξασφαλίσουν τον συντονισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.

Αναπτύχθηκε μια καινοτόμος προσέγγιση όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες μετεωρολογικού και ωκεανογραφικού περιεχομένου. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε τη διενέργεια καλύτερων προβλέψεων για καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σε ευθυγράμμιση με τον Μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Επιπλέον, αναδείχθηκαν τομείς όπου κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη περαιτέρω συνεργασιών. Τέλος, το έργο διασφάλισε την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την ευαλωτότητα των παράκτιων περιοχών από καταιγίδες.

Ισχυρότερη συνεργασία

Για το συγκεκριμένο έργο εργάστηκαν εννέα οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόγνωσης καιρού, της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, καθώς και επιστημονικές οργανώσεις στην Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία.

Επιδόθηκαν στην επίλυση προβλημάτων, όπως στην έλλειψη τεχνογνωσίας για τις καταιγίδες που εκδηλώνονταν σε παράκτιες περιοχές, στην ελλιπή μακροπεριφερειακή συνεργασία, καθώς και στην αναποτελεσματική ενοποίηση συστημάτων δεδομένων, τα οποία αποτελούσαν εμπόδια στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Άμεση ανάγκη για ανάληψη δράσης

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία στερείται συγκεκριμένων στρατηγικών, κατευθυντήριων γραμμών, διαδικασιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα σε παράκτιες περιοχές, όπως αναφέρεται στην τελική έκθεσητου έργου I-STORMS.

Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προσαρμογής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η συχνότερη εμφάνιση εντονότερων καταιγίδων θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακόμα μεγαλύτερων πλημμυρικών φαινομένων και απώλειες εδαφών σε παράκτιες περιοχές και μικρά νησιά, ανέφερε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος στην έκθεσή της, η οποία εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο του 2019.

Οι συντονισμένες προσπάθειες και στρατηγικές, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας. Η ανάγκη ύπαρξης μέσων έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ηλεκτρονικά εργαλεία

Οι εταίροι ανέπτυξαν έναν Άτλαντα Θαλάσσιων Καταιγίδων, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο χαρτογράφησης δεδομένων που περιλαμβάνει διαδικασίες και πληροφορίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης οι οποίες αναφέρονται σε παλαιότερες καταστροφές παράκτιων περιοχών με σκοπό τον εντοπισμό ευάλωτων περιοχών.

Ένα ακόμα εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, συλλέγει στοιχεία προβλέψεων από υπάρχοντα συστήματα πρόβλεψης καιρού. Μια εφαρμογή του I-STORMS για κινητά τηλέφωνα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να λαμβάνει πληροφορίες για τα παλιρροϊκά επίπεδα, τις συνθήκες που επικρατούν στον θαλάσσιο χώρο και την πιθανή εξέλιξή τους τις επόμενες ημέρες για οποιαδήποτε περιοχή στη λεκάνη Αδριατική-Ιόνιο.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Ενώ το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020, η δημιουργία μιας διακρατικής στρατηγικής και μιας μόνιμης συνεργατικής διαβούλευσης από τους εταίρους θα διασφαλίσει τη συνεχή συνεργασία στα πλαίσια της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR). Θα επιτρέπει στους εταίρους την αξιολόγηση των εξελίξεων όσον αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων όσον αφορά τα υπάρχοντα, αλλά και τα νέα εργαλεία, καθώς και την εφαρμογή τους.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «Integrated Sea Storm Management Strategies» ανέρχεται στο ποσό του 1 405 787 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει το ποσό του 1 017 491 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Interreg Αδριατική-Ιόνιο» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Βιώσιμη περιφέρεια».