breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Dankzij het project I-KNOW-HOW blijven kankerpatiënten in de regio Interreg 2 Zeeën aan het werk

  • 01 July 2021

Een kankerdiagnose gooit het leven van de patiënt overhoop. En wanneer de patiënt werkt, worden ook collega’s en werkgever getroffen. Door tools te creëren die alle betrokken partijen helpen bij de praktische en emotionele problemen die bij een kankerdiagnose komen kijken, zorgt het project I-KNOW-HOW ervoor dat kankerpatiënten in de regio Interreg 2 Zeeën langer doorwerken tijdens hun behandeling en dat ze hun werk sneller kunnen hervatten. Hierdoor kunnen ze geld blijven verdienen, sociale contacten onderhouden en het gevoel van controle behouden over hun leven en werk. Voor werkgevers en overheden betekent dit minder kosten.

“Voor mensen met kanker is werk cruciaal om volledig in de maatschappij te kunnen herintegreren, omdat werk zorgt voor inkomen, sociaal contact, structuur en een gevoel van controle.”

Projectwebsite

Door het project moet het aantal kankerpatiënten dat blijft werken of het werk hervat met 15% stijgen en de periode van hun afwezigheid worden verkort. Volgens de projectwebsite betekent dit dat in het projectgebied – het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en België – 4 889 mensen met kanker door zullen blijven werken of het werk zullen hervatten.

Hiervoor worden drie online programma’s ontworpen die werkgevers, werknemers, (para)medici en jobcoaches moeten helpen de relevante wetgeving te begrijpen en vaardigheden te ontwikkelen om over een gevoelig onderwerp als kanker te communiceren. Bij het ontwikkelen van de inhoud voor deze online tools zullen interviews met werknemers, bedrijven, HR-medewerkers, jobcoaches en (para)medici worden gebruikt.

Drie tools

De online informatietool is bedoeld voor kankerpatiënten, hun werkgever, jobcoaches en (para)medici. Het doel is hen, via verhalen die op elk van de vier regio’s zijn afgestemd, te helpen bij het aanpakken van de problemen die een diagnose met zich meebrengt. Er zullen interviews met belanghebbenden worden gebruikt bij het ontwikkelen van de content voor de verhalen.

Er wordt een jobcoachingsmodel ontwikkeld voor professionals, vrijwilligers of mensen met coachingervaring om kankerpatiënten te helpen bij het hervatten van het werk. De inhoud daarvan zal worden ontwikkeld op basis van beste praktijken uit de vier landen, interviews met coaches en interviews met werknemers over wat zij nodig hebben om hun terugkeer naar het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Tot slot komt er een coachingservice voor werkgevers met suggesties voor HR-personeel en managers over hoe zij werknemers met kanker kunnen helpen om tijdens en na hun behandeling te blijven werken. Mogelijkheden die ze kunnen onderzoeken zijn onder andere het opsplitsen van functies (jobcarving), het aanpassen van de werkomgeving of werktijden, en omscholing.

In het najaar van 2020 is gestart met het testen van de online tools. Werknemers, werkgevers, HR-medewerkers, jobcoaches of (para)medici kunnen helpen bij het testen van deze tools. In ruil daarvoor krijgen ze eerder toegang tot de innovatieve tools en ontvangen ze updates over de projectresultaten. Maar het belangrijkste is dat ze mensen met kanker helpen.

Meer kankerdiagnoses

Steeds meer mensen krijgen de diagnose kanker en steeds meer mensen overleven de ziekte ook. Daarom moeten manieren worden gevonden om mensen met kanker te helpen om tijdens en na hun behandeling productief te blijven. In de Nederlandse provincie Zeeland, bijvoorbeeld, kregen in 2018 1 873 mensen de diagnose kanker. De meesten van hen waren tussen de 45 en 74 jaar oud.

Het project beoogt een betere communicatie tussen degenen die door een kankerdiagnose worden geraakt, zodat iedereen zich begrepen voelt en aan ieders behoeften wordt voldaan. Het is bedoeld om de taboes rond de ziekte weg te nemen, evenals gevoelens van medelijden die collega’s voor de patiënt kunnen hebben. Vaak zijn patiënten tegenover hun werkgever niet eerlijk over wat zij kunnen of over hun energieniveau. Dit kan zijn uit angst hun werk te verliezen, of uit schuldgevoel omdat ze hun aandeel van het werk niet kunnen doen, waardoor dit bij hun collega’s belandt.

Tot slot worden binnen het project bestaande beleidsmaatregelen in de regio Interreg 2 Zeeën met elkaar vergeleken, beste praktijken en hiaten in kaart gebracht en beleidsaanbevelingen op Europees en nationaal niveau gedaan.

I-KNOW-HOW heeft partners in elk van de vier deelnemende landen: de Arteveldehogeschool (leidende partner), Sterpunt Inclusief Ondernemen en Gespecialiseerd Team Bemiddeling (België); ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, en HZ University of Applied Sciences (Nederland); Rother Voluntary Action en The Sara Lee Trust (Verenigd Koninkrijk); en het Centre Oscar Lambret en Métropole Européenne de Lille (Frankrijk).

Totale investeringen en EU-financiering

De totale investering voor het project “I-KNOW-HOW (geïntegreerde kennis en coachingdiensten ter ondersteuning van mensen met kanker bij de hervatting of het behoud van hun werk)” bedraagt EUR 4 130 613, waarvan EUR 2 438 412 wordt bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationeel programma “Interreg V-A Frankrijk-België-Nederland-Verenigd Koninkrijk (Twee Zeeën)” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investeringen vallen onder de prioriteit “technologische en sociale innovatie”.