breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία ενώνουν τις δυνάμεις τους για εξοικονόμηση ενέργειας

  • 18 June 2020

Ένα διασυνοριακό έργο συσπείρωσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις και σχολεία από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορισμένων δημόσιων κτιρίων. Το έργο ENPOL-EE αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίηση ντόπιων και οργανώσεων σχετικά με τη χρήση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων χώρων (υπαίθριων και εσωτερικών) αποτελεί νέα πρόκληση για τις τοπικές αρχές. Οι Δήμοι Πέλλας και Νεγκότινο εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για διασυνοριακή συνεργασία και ανέλαβαν δράση για λιγότερες εκπομπές άνθρακα και πιο πράσινες πόλεις μέσω έργων υποδομής και δράσεων ευαισθητοποίησης.

Νίκος Τσίμας, υπεύθυνος έργου

Το έργο πραγματοποιεί διάφορες δράσεις στον δήμο Πέλλας και στον δήμο Νεγκότινο, στη Βόρεια Μακεδονία, στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι στόχοι του ENPOL-EE είναι η επίτευξη ετήσιας μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που ισοδυναμεί με περίπου 1 049,37 τόνους CO2 και η επίτευξη μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στα δημόσια κτίρια της τάξης των 1 463 774,8 kWh ετησίως.

Μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα

Στην Πέλλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα Γυμνάσια Καριώτισσας και Μυλοτόπου, για τη μείωση των λογαριασμών των καυσίμων και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η ανακαίνιση περιελάμβανε αντικατάσταση των παραθύρων των σχολείων και τοποθέτηση αποτελεσματικότερης μόνωσης.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας ανέπτυξε τον ιστότοπο του έργου www.enpolee.eu, ο οποίος ενημερώνεται με νέα από όλες τις δράσεις των εταίρων. Αυτός ο εταίρος δημιούργησε επίσης μια στρογγυλή τράπεζα περιβαλλοντικής πολιτικής και ανταγωνισμού με τις τοπικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Αποδοτικά συστήματα φωτισμού

Εν τω μεταξύ, στο Νεγκότινο, το κτίριο του Δημαρχείου έχει αναβαθμιστεί μέσω ενός σχεδίου που περιλάμβανε την εγκατάσταση νέων παραθύρων, λαμπών, εσωτερικής μόνωσης και καλοριφέρ. Ο δήμος εγκατέστησε επίσης νέο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό στους δημόσιους χώρους του.

Επιπλέον, στο Γυμνάσιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Νεγκότινο πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης παραθύρων και της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών. Το σχολείο διοργάνωσε διαγωνισμό για άτομα που μαγειρεύουν με ηλιακή ενέργεια και πραγματοποίησε δύο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση που απευθύνονταν σε μαθητές.

Το Νεγκότινο φιλοξένησε επίσης ενημερωτικές ημερίδες για το ευρύ κοινό σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «ENPOL-EE: Ενεργειακή απόδοση στη διασυνοριακή περιοχή ως ενδεικτικός παράγοντας για την περιβαλλοντική πολιτική» είναι 849 900 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 722 415 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΠΒ CBC Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος - Μεταφορές».