breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας ενισχύει την προστασία της φύσης

  • 30 July 2020

Το έργο Interreg eOUTLAND έχει συμβάλει στην αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών NATURA 2000 και άλλων προστατευόμενων περιοχών σε παραμεθόριες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα και στη Νοτιοκεντρική Βουλγαρία, από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές. Αυτό επετεύχθη διευρύνοντας τις ικανότητες, δεξιότητες και τις δομές υποστήριξης υφιστάμενων εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας μέσω εξειδικευμένης κατάρτισης, πρόσληψης προσωπικού, εξοπλισμού, γνώσεων και διασυνοριακής δικτύωσης.

Το έργο Interreg eOUTLAND έχει προωθήσει τον εθελοντισμό πολιτικής προστασίας και στις δύο πλευρές των συνόρων και έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και τεχνολογικής υποστήριξης υψηλού επιπέδου στους εθελοντές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια για τις περιφέρειες, πόλεις, συμπολίτες αλλά και τους ίδιους.

Τριαντάφυλλος Αλ. Μπουχούνας, τεχνικός/επιστημονικός εμπειρογνώμονας - Δίκτυο για την Επιχειρησιακή Υποστήριξη και Εκπαίδευση των Συλλόγων Εθελοντών στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας από Φυσικές Καταστροφές (ΔΣΕΣ)

Μεταξύ των κοινών διασυνοριακών δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται πολυήμερα και μονοήμερα σεμινάρια κατάρτισης, διαδικτυακά σεμινάρια, συνεδριάσεις, τεχνικές επισκέψεις και ανοιχτές εκδηλώσεις. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν καταστήσει δυνατό στους εθελοντές πολιτικής προστασίας, στους εκπαιδευτές, στο προσωπικό του έργου και στους πολίτες να γνωρίσει ο ένας την κουλτούρα του άλλου, τις επιχειρησιακές διαδικασίες τους, τα πρότυπα κατάρτισης και τις ανάγκες τους.

Έχουν συνταχθεί οδηγοί και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία. Στους εθελοντές παρασχέθηκαν είδη ατομικής προστασίας και επαγγελματικός εξοπλισμός, καθώς και τεχνολογική υποστήριξη υψηλού επιπέδου. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην προώθηση του εθελοντισμού πολιτικής προστασίας και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων

Οι εθελοντές και από τις δύο χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν ό,τι έχουν αποκομίσει έως τώρα. Ειδικά οχήματα και άλλου είδους εξοπλισμός που διατέθηκε στο πλαίσιο του έργου, όπως δεξαμενές και αντλίες νερού, έχουν ήδη εγκατασταθεί και χρησιμοποιούνται σε προγράμματα κατάρτισης, ασκήσεις, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.

Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας της νόσου Covid-19, ήταν η απολύμανση δημόσιων χώρων. Για παράδειγμα, δρόμοι, πλατείες, πάρκα, και συνοριακοί σταθμοί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Όπως σε κάθε διασυνοριακό έργο για ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων, η μεγαλύτερη πρόκληση του eOUTLAND έγινε γρήγορα αισθητή και αφορούσε τις διαφορές μεταξύ των μηχανισμών πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Παρόλο που δεν υπάρχουν μεγάλες περιβαλλοντικές διαφορές στην παραμεθόρια περιοχή, πολιτιστικοί και ιστορικοί παράγοντες έχουν διαμορφώσει τελείως διαφορετικές διοικητικές δομές για την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Η σύγκλιση των δύο διαφορετικών συστημάτων για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων κατάρτισης και επιχειρησιακών προτύπων ήταν μεγάλο επίτευγμα.

Συμμετοχή εθελοντών

Καθώς το έργο δεν είχε ποτέ σκοπό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, το βασικό στοιχείο του ήταν η ανιδιοτελής συμμετοχή εθελοντών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, θέσεις εργασίας μπορεί να προκύψουν έμμεσα ως αποτέλεσμα της θέσπισης ενός οργανωμένου δικτύου εθελοντών πολιτικής προστασίας και της ανάγκης μόνιμου επαγγελματικού και επιστημονικού βοηθητικού προσωπικού.

Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, με αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2019. Εγκρίθηκε παράταση μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2020 επειδή σχεδόν όλοι οι στόχοι συνδέονταν μεταξύ τους και απαιτούσαν τη συμμετοχή όλων των δικαιούχων. Η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσεις και το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης είναι υπό συζήτηση. Εν τω μεταξύ, λόγω της ευρείας συμμετοχής, της αμοιβαίας αποδοχής και της θετικής φήμης του έργου, έχουν προταθεί επιπλέον δραστηριότητες για 12 ακόμα μήνες.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «eOUTLAND: Προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές NATURA 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές από φυσικούς κινδύνους, μέσω ενός πιστοποιημένου δικτύου διασυνοριακής εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης των εθελοντών πολιτικής προστασίας, βασισμένο στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες» είναι 1 207 831 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 1 026 648 ευρώ μέσω του «Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Περιβάλλον και Κλίμα».