breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η χρηματοδότηση της ΕΕ υποστηρίζει περαιτέρω την ανάπτυξη του δικτύου μετρό της Θεσσαλονίκης

  • 29 November 2017

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της ανάπτυξης του δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή η φάση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που στόχο έχει να παρέχει στην πόλη ένα σύστημα μετρό χωρίς την παρουσία οδηγού.

Το έργο συμπεριλαμβάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της κύριας γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό περιλαμβάνει τη διάνοιξη μιας διπλής σήραγγας μήκους 1,9 χιλιομέτρων και την κατασκευή με τη μέθοδο εκσκαφής και επικάλυψης (cut-and-cover) μιας σήραγγας μήκους 200 μέτρων.

Θα ολοκληρωθούν εννέα σταθμοί και θα πραγματοποιηθούν εργασίες από πολιτικούς μηχανικούς σε άλλους τρεις. Οι αρχιτεκτονικές εργασίες θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν επίσης έργα στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, στη διαμόρφωση περιοχών και στην ανωδομή του σιδηρόδρομου. Η περιοχή 24 τραίνων μετρό αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο του έργου.

Εργασίες στην κύρια γραμμή και επέκταση

Το έργο καλύπτει και την κύρια γραμμή, που αποτελείται από 9,6 χιλιόμετρα διπλών σιδηροδρομικών γραμμών και 13 σταθμούς, καθώς και την επέκταση προς την Καλαμαριά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα και πέντε σταθμούς. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά για τη σύνδεση με το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη Βόρεια Ελλάδα και το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης του μετρό είναι περίπου 885 εκατομμύρια EUR, με πάνω από 407 εκατομμύρια EUR να προέρχονται από συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 470 προσωρινές ευκαιρίες απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του και γύρω στις 390 μόνιμες θέσεις εργασίας όταν ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό.

Σημαντική αναβάθμοση για τις υποδομές μεταφορών της Θεσσαλονίκης

Η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των υποδομών μεταφοράς της πόλης η οποία, με τη σειρά της, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και προσελκύοντας τοπικές επενδύσεις σε αυτήν την περιοχή και κατά συνέπεια θα έχει θετικές συνέπειες για τη γενική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Υπολογίζεται ότι το άνοιγμα του μετρό θα δώσει πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες σε 264 864 επιπλέον άτομα. Περίπου 247 000 επιβάτες αναμένεται ότι θα χρησιμοποιούν το δίκτυο καθημερινά όταν θα λειτουργεί πλήρως.

Παρέχοντας ένα γρήγορο, άνετο εναλλακτικό μέσο με λογικές τιμές αντί για τα οδικά μέσα μεταφοράς, το μετρό θα βοηθήσει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Θεσσαλονίκη. Ως αποτέλεσμα, θα συνεισφέρει επίσης στη μείωση των επιπέδων των πρωτογενών και δευτερογενών ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα, καθώς και των εκπομπών αερίων που υπολογίζονται σε 81 200 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα βελτιώσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενώ τα έμμεσα οφέλη από τη κυκλοφορία λιγότερων οχημάτων στους δρόμους θα αυξήσει επίσης τα πρότυπα ασφαλείας.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Κύρια Γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης (Έργο 2) - Έργα Κατασκευής και Παροχή Βαγονιών – Φάση Β» είναι 884 971 758 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 407 377 531 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.