breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Eindhovens plein duikt de toekomst in

  • 29 September 2010

In Eindhoven bevindt zich het zogenaamde “18 Septemberplein”. Dit plein, het belangrijkste van de stad, onderging de laatste jaren een ingrijpende verandering. Het door een architect ontworpen plein werd namelijk in een futuristisch jasje gestoken, iets wat dan vooral ’s nachts tot uiting komt, en gaat er prat op zowel voetgangers- als fietsvriendelijk te zijn.

Het gerenoveerde plein met zijn fietskelder, markten en kunstwerken, waterpartijen en lichtspektakel zorgen ervoor dat een bezoek aan Eindhoven een fantastische ervaring wordt.

René Schepers, projectmanager, Eindhoven

Ooit werd het plein druk bereden door auto’s en bussen, nu is het een trekpleister voor winkelende mensen en bezoekers die er samenkomen om te genieten van de kunstwerken, waterpartijen en het kleurrijke lichtspektakel. Al deze mensen zorgen er bovendien voor dat de plaatselijke handel een stevig duwtje in de rug krijgt.

Bloeiende toekomst in het verschiet voor winkelzone

De leiding van het herinrichtingsproject – dat een oppervlakte beslaat van 4 500 m²  – was in handen van de gemeente Eindhoven. Het project maakte deel uit van een groter plan om van de stad een aangenamere plaats te maken om in te wonen en te leven. Door kwalitatief hoogwaardige materialen te gebruiken en het project zorgvuldig voor te bereiden kon het stadscentrum toegankelijker en aantrekkelijker worden gemaakt. Dit bood ook zowel de bewoners van Eindhoven en de toeristen als de handelaars in de stad op sociaal en economisch vlak de kans om te profiteren van een aantal extra voordelen zoals restaurants, winkels en markten.

In de nieuwe ondergrondse fietsenstalling, die voorzien is van een rolpad zodat ze gemakkelijker toegankelijk is, kunnen tot 1 500 fietsen (gratis) ondergebracht worden. Perfect dus voor de 5 000 kijklustigen die naar enkele wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal in 2010 kwamen kijken op het groot scherm dat er opgesteld stond. Elke donderdag is het ook markt op het plein en nu kunnen de marktkramers gebruik maken van de nieuwe ondergrondse elektriciteitsvoorzieningen die beschikbaar zijn op elke hoek. Het plein is zodanig uitgerust dat er een heleboel grootschalige evenementen georganiseerd kunnen worden, zoals Koninginnedag, dat elk jaar plaatsvindt op 30 april. Tijdens deze dag treden bekende Nederlandse muzikanten en bands op, en dit op een groot podium dat speciaal voor deze gelegenheid gebouwd wordt.

Het ontwerp – een streling voor het oog

Het plein, dat ontworpen werd door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas, bevat nu ook een vloermozaïek met een oppervlakte van 3 500 m². Het is gemaakt uit kwalitatief hoogwaardig en duurzaam beton en bevat ongeveer 240 stukken glas. Overdag wordt zo de ondergrondse fietsenstalling verlicht, ’s nachts zorgt het glas voor een wervelend lichtspektakel op het plein. De in het oog springende kegelvormige structuur over de fietsenstalling is gemaakt uit kwaliteitsvol beton en glas en vormt een evenwichtig geheel met de andere voorwerpen rond het plein, zoals de verbeterde straatverlichting, de banken, waterpartijen en kunstwerken.

De oude stadspoort, die ooit aan het oog onttrokken was omdat ze zich onder de grond bevond, kan nu door het publiek bezichtigd worden dankzij de aan de gang zijnde opgravingswerken. Er werden in de ondergrondse ruimte eveneens borden geplaatst met daarop interessante informatie in het Nederlands en het Engels over de geschiedenis van deze fascinerende stad.