breadcrumb.ecName
nl Nederlands

DigiPee: Nederlands-Duitse innovatie brengt urineanalyse naar het digitale tijdperk

  • 05 February 2020

Onderzoekers uit Nederland en Duitsland hebben een digitaal apparaat voor urineanalyse ontwikkeld waarmee hydratatieniveaus kunnen worden gemonitord en andere mogelijke gezondheidsproblemen kunnen worden gedetecteerd, om zo betere thuiszorg te kunnen verlenen.

Jaarlijks worden ruim 2 miljard urinetests vaak onjuist, op een tijdverslindende en bovenal onprettige manier afgenomen. Mensen moeten vaak veel moeite doen om in een bekertje te urineren, zelfs als ze geen aandrang hebben. Het monster wordt vervolgens via handmatige tussenstappen verwerkt. Medipee lost dit probleem op door de urine te analyseren op het moment dat deze vrijkomt.

Thomas Prokopp, oprichter Medipee GmbH

Wist u dat u tijdens een toiletgang letterlijk waardevolle medische informatie door het toilet spoelt? Urine kan namelijk worden gebruikt voor het detecteren van tal van veelvoorkomende aandoeningen, zoals urineweginfecties, nierafwijkingen, leverproblemen en diabetes, om er maar een paar te noemen. Het is tevens een eenvoudige manier om het hydratatieniveau en de bloedsuikerspiegel te monitoren.

Helaas wordt urine doorgaans alleen tijdens een doktersbezoek geanalyseerd. Er zijn weliswaar thuistests beschikbaar, maar deze zijn over het algemeen omslachtig doordat er in een bekertje moet worden geürineerd en het monster moet worden opgestuurd voor analyse. 

Om beter gebruik te kunnen maken van de overvloed aan informatie in urine, hebben onderzoekers met steun van het door de EU gefinancierde DigiPee-project Medipee ontwikkeld: een simpel digitaal apparaat om thuis urine te kunnen analyseren.

Automatische analyse 

De basis van het Medipee-platform bestaat uit een meetinstrument ter grootte van een appel dat aan de buitenkant van een toilet wordt bevestigd. Zodra een sensor, die aan de rand van de toiletpot wordt gemonteerd, een urinestroom detecteert, wordt binnen enkele seconden automatisch een meting gedaan. De verzamelde informatie wordt rechtstreeks naar een smartphone, tablet of computer verzonden, waarvandaan de speciale app de gegevens veilig kan analyseren. De analyse wordt aangeboden aan de gebruiker, en indien dit is geselecteerd, aan een zorgverlener.

Het Medipee-apparaat kan worden gekalibreerd voor het automatisch analyseren van verschillende parameters. Hiervoor worden verschillende cartridges geplaatst, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Het bedrijf is van plan cartridges te maken voor alle conventionele urinetestwaarden, waaronder bloed, keton, glucose, pH, zwangerschap, ovulatie en specifieke markers voor drugs of kanker. De cartridges werken hetzelfde als printercartridges en gebruikers kunnen op verschillende momenten verschillende parameters toevoegen.

Meerdere voordelen 

Het Medipee-systeem is ontwikkeld voor zowel particulier als professioneel gebruik. Het apparaat is met name geschikt voor de vergrijzende Europese bevolking, waarvan een groot deel liever zelfstandig wil blijven wonen dan te verhuizen naar een bejaardentehuis. Medipee maakt het voor deze bevolkingsgroep mogelijk thuis te blijven wonen door hen een eenvoudig apparaat te bieden, waarmee ze de controle krijgen over preventieve zorg.

Het systeem heeft zowel preventieve als diagnostische voordelen, omdat Medipee de kans op ziekte vermindert door vroegtijdige detectie via verbeterde analyse en frequentere metingen. Zo is uitdroging een van de belangrijkste redenen voor een ziekenhuisopname bij ouderen. Met Medipee wordt het hydratatieniveau regelmatig gecontroleerd en wordt een dure ziekenhuisopname zo vermeden. Het is zelfs zo dat één dag in een normale ziekenhuiskamer meer kost dan de aanschaf en installatie van het Medipee-systeem.

Totale investeringen en EU-financiering

De totale investering voor het project „DigiPee – gezondheidsverbetering met geautomatiseerde urineanalyse” bedraagt 1 441 067 EUR. Daarvan wordt 720 533 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Interreg V-A – Duitsland – Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Onderzoek en innovatie”.