breadcrumb.ecName
sv Svenska

Postbilsdepå har förvandlats till ett centrum för kreativa branscher i västra Finland

  • 25 April 2013

En byggnad som, fram till nyligen, främst användes som en postbilsdepå i södra Österbotten, har till relativt låg kostnad byggts om till ett centrum för yrkesverksamma musiker, musikstudenter, musikföretag och musiklyssnare.

Sedan 2006 har cirka en tredjedel av byggnaden använts som konsertlokal av Seinäjokis förening för livemusik (Selmu ry) och när resten av byggnaden var till salu gick föreningen samman med Seinäjoki stad och Seinäjokis teknikcentrum (som numera heter Frami Oy) och köpte lokalerna med hjälp av bidrag från Eruf.

Den nya anläggningen Rytmikorjaamo (rytmreparationsverkstaden eller rytmgaraget på finska) öppnades 2011 efter tre år av planering och bygg- och anläggningsarbeten. Byggnaden på 7 700 kvadratmeter används till konserter, konferenser och olika utbildningsevenemang. Förutom tre konsertutrymmen (en konsertsal inomhus med plats för 1 100 personer, en mindre konsertsal inomhus för 400 personer och en evenemangsgård utomhus med plats för 4 000 personer) har Rytmikorjaamo tio övningslokaler för band. Resten av utrymmet är uthyrt till 36 organisationer, varav 27 är kommersiella kreativa företag, till exempel medie- och programvaruföretag samt företag som hyr ut teknisk utrustning.

Rytmikorjaamo används främst till rockmusik men även andra musikstilar som folkmusik, jazz, musikal, steel band och klassisk musik är representerade. Det nya musikcentrumet, som nyligen blev medlem i ett transeuropeiskt nätverk för scenkonstcentrum, står varje år värd för en rockfestival som arrangeras av staden Seinäjoki och som är större än tidigare år.

En drivkraft för landskapets kulturliv

Projektledaren Osku Ketola uppger att Rytmikorjaamo är en stor drivkraft för landskapets kulturliv. Personer som tidigare bodde i Seinäjoki vill återvända dit eftersom de känner att musikcentrumet har förbättrat deras livskvalitet.

”Seinäjoki är en växande stad och jag tror att lokalen har haft stor betydelse för dess kulturliv”, säger Osku Ketola. ”Jag är verkligen stolt över allt vi har åstadkommit. Utan projektet och utan EU-bidrag hade det verkligen varit svårt att lyckas.”

Det nya centrumet har också visat sig vara en affärsmässig framgång och 85 procent av utrymmet är uthyrt till privata företag. Företagen på musikcentrumet har framgångsrikt marknadsfört sina tjänster med hjälp av Rytmikorjaamos varumärke, som blir allt mer erkänt. Det har visat sig vara ett användbart marknadsföringskoncept för företag som är för små för att marknadsföra sig på egen hand. Eftersom Rytmikorjaamo inhyser alla de största musikrelaterade företagen i området under ett tak kan anläggningen marknadsföras som en enda kontaktpunkt för tjänster såsom företagsevenemang, uppträdanden och uthyrning av utrustning.

Sammanlagd och EU-baserad finansiering

Projektet hade en sammanlagd budget på 160 000 EUR, varav EU:s Europeiska regionala utvecklingsfond under programperioden 2007–2013 bidrog med 62 000 EUR via det operativa programmet för västra Finland.