breadcrumb.ecName
sv Svenska

Städer gör gemensam sak i planeringen av ett program för hållbar stadsutveckling för deras region

  • 25 October 2012

I syfte att stärka hela regionens attraktions- och konkurrenskraft har de två forna konkurrentstäderna Malmö och Lund bildat en gemensam plattform för samarbete och integrerad stadsutveckling.

Malmö och Lund utgör storstadsområde med över 400 000 invånare i Skåne i sydvästra Sverige. Området är, tillsammans med Köpenhamn i Danmark, en del av den gränsöverskridande Öresundsregionen, som med sina 3,8 miljoner invånare är den största och mest tätbefolkade delen av Skandinavien.

De två grannstäderna har av tradition konkurrerat med varandra, men i dag finns det många gemensamma frågor som är strategiskt viktiga för stadsregionens framtida utveckling.

Konkurrenskraftiga städer

År 2011 engagerade sig de två städerna i ett gemensamt projekt för hållbar stadsutveckling, vilket möjliggjordes med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med det 10 månader långa projektet var att utarbeta en gemensam politik för att stärka stadsregionens attraktions- och konkurrenskraft och sätta in konkreta åtgärder för att uppnå detta mål.

Från städerna Malmö och Lund medverkade 24 högt uppsatta politiker, däribland ordförandena i kommunfullmäktige, och 42 statstjänstemän i projektet. Via det här partnerskapet på hög nivå har man utvecklat en gemensam vision, en tillväxtstrategi och en åtgärdsplan, som baseras på de utmaningar som identifierats i stadsområdet i fråga om hållbar utveckling.

Den målsättning man kom överens om var att stärka städerna och göra dem mer konkurrenskraftiga, så att de kan fungera som en drivkraft för regional tillväxt. Fyra tillväxtområden för integrerad stadsutveckling prioriterades: fysisk planering och infrastruktur, företags- och verksamhetsutveckling, etablerande av staden som varumärke (city branding), evenemangshantering samt utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor.

Inom varje område har man identifierat ett antal insatsområden samt konkreta arbetsuppgifter, aktiviteter och projekt. I den här processen har det varit viktigt att lära av andra europeiska städers och stadsregioners erfarenheter, för att sedan kunna formulera en politik baserad på bästa praxis.

För vart och ett av de fyra tillväxtområdena upprättades en styrkommitté med representanter från de båda kommunerna, som arbetade under överinseende av stadsdirektörerna.

Strategier för framtiden

Ett betydelsefullt resultat av projektet är att man har skapat förutsättningar som hjälper städerna att samarbeta i strategiska frågor som rör långsiktig hållbar stadsutveckling.

För första gången finns det nu en bred, gemensam politisk plattform för samarbete mellan de två städerna och deras kommunstyrelser, och nya relationer har upprättats mellan de folkvalda representanterna i de båda städerna och mellan ett stort antal tjänstemän från de olika förvaltningsenheterna.

Man har till exempel utarbetat strategier i fråga om infrastruktur, kollektivtrafik, stadsplanering, hållbar utveckling, mobilitetskontroll, tredubbla nätverk (samarbete mellan den akademiska världen, företag och den offentliga sektorn), offentlig-privata partnerskap, etablerande av staden som varumärke (city branding), evenemangsplanering och arbetsmarknadspolitik. Bakom dessa strategier finns en bestämd riktlinje för framtida samarbete och ett tydligt politiskt mandat för strategierna inom varje tillväxtområde.

Projektet kommer att följas av en genomförandefas med ett brett spektrum av gemensamma aktiviteter. I detta skede kommer också olika samarbetsprojekt att upprättas inom ramen för strategierna för de fyra prioriterade områdena för stadstillväxt.

Eftersom projektet blev så framgångsrikt och hållbart och dessutom genomfördes på ett mycket innovativt sätt, bestämde sig de två städerna för att behålla de fyra styrkommittéerna efter det att den Eruf-finansierade delen av projektet hade slutförts i slutet av 2011. Samarbetsaktiviteterna håller därför på att integreras i kommunernas vanliga ansvarsområden.

Genomförandet av strategierna kommer att få långsiktiga och hållbara effekter på tillväxten och sysselsättningen i Skåne och Öresundsregionen, och städerna undersöker nu även andra samarbetsområden. Man tittar också närmare på möjligheterna att involvera fler organisationer i storstadsområdet och i de omkringliggande kommunerna.

MalmöLund har etablerats som en ”ny” storstadsregion. De visioner, strategier och åtgärdsplaner som skapades under projektets gång kommer – under många år framöver – att fungera som ett riktmärke för kommunalt samarbete och lokala åtgärder i städerna.