breadcrumb.ecName
sv Svenska

Skapa en bättre framtid för Karlshamn

  • 22 December 2009

Att skapa långsiktig tillväxt för Karlshamn är syftet med projektet NetPort, som stödjer kunskapsöverföring från det lokala universitetet till företag och offentlig sektor, för att därigenom stärka företagens kunskapsnivå och samtidigt universitetets erfarenhet av faktiska förhållanden.

NetPort-projektet är avgörande för utvecklingen av vårt arbete inom högre utbildning och forskning vid Blekinge tekniska högskolas (BTH) campus i Karlshamn. Arbetet har hittills resulterat i flera hundra utexaminerade högskoleingenjörer i medieteknik, 16 forskarexamina och företag som startats av studenter.

Lena Trojer, professor vid Blekinge tekniska högskola

NetPort har höga ambitioner, men de är på väg att förverkligas. Karlshamn håller på att förnyas och utvecklas till en plats där det är attraktivt att arbeta, studera och bo, med fler och bättre möjligheter för dess invånare.

Hitta nya källor till tillväxt

Den lokala industrin i Karlshamnsregionen i sydöstra Sverige har förlorat upp till 3 000 jobb de senaste 30 åren. I en satsning för att bryta denna trend har centrala aktörer från Karlshamns kommun, Blekinge tekniska högskola och handels- och industrisammanslutningar tagit fram en ny vision för lokal utveckling och arbetat för att genomföra en rad projekt för att främja långsiktigt socialt och ekonomiskt välstånd.

Eftersom det verkade osannolikt att tillverkningsindustrin skulle komma tillbaka, krävdes andra alternativ för att få regionen att blomstra. Nyckeln till att gå vidare från industriell tillverkning till innovation och affärsutveckling fann man inom utveckling av digital kommunikation. Detta har anammats av NetPort-projektet, som var inriktat på att bli ledande på området nya medier, kreativ industri och intelligent logistik.

Genom samarbete mellan industri, universitet och offentlig sektor har NetPort drivit på utvecklingen och bidragit till stark och långsiktig tillväxt.

Fördelarna med en gemensam vision

Kvaliteten på och omfattningen av förhandlingar, ömsesidigt förtroende och utbyte mellan kommunen, det samlade lokala näringslivet och den tekniska högskolan var avgörande faktorer för projektets framgång. Under projektets inledande faser etablerades 12 nya företag, 37 nya jobb skapades och 10 tryggades.

För projektet är detta bara en droppe i havet. NetPort strävar efter att fram till 2020 skapa 1 100 nya jobb och 125 nya företag inom sina tre fokusområden. Ambitionen är också att på samma tid ha tillfört regionen 2 200 invånare och att stå som värd för 2 000 studenter inom högre utbildning. Det nya medieprogrammet omfattar flera grund- och masterutbildningar i nya media, digitala spel och digital medieutbildning.

Startkapitalet från ERUF blev startskottet för att skapa ett initiativ för hållbar lokal utveckling i en region som söker nya källor till tillväxt.