breadcrumb.ecName
sv Svenska

En bro till medicinteknisk framgång

  • 09 September 2016

Smarta stödmekanismer hjälper små men växande svenska medicintekniska företag att få sälja utomlands och få in en fot på nya, lönsamma marknader.

Målet är att ta fram ett program som är så attraktivt att företagen själva betalar kostnaderna. Det ser ut att bli en mycket kostnadseffektiv metod för att förbättra smart och hållbar tillväxt i den svenska medicinteknikbranschen.

Helena Starfelt, enhetschef, Tillväxtverket

Även en blygsam början kan leda till något stort. För små och medelstora företag inom medicinteknik kan ett steg in på utländska marknader medföra att man når ut med sina nischade produkter till så många kunder att det blir en kommersiell framgång.

Sahlgrenska Science Park i Västsverige har tagit fram ett program med namnet Bridge, som stöder lokala medicintekniska företag i deras internationella tillväxtstrategier. Programmet finansieras med nästan 400 000 euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden, och dess syfte är att stärka Sveriges sektor för små och medelstora företag på vårdområdet och öka den medicintekniska innovationen.

Västsverige glänser redan både när det gäller forskning och innovation inom biovetenskapen. Exporten från denna sektor är redan en viktig del av Sveriges ekonomi. Bridge medför ett ytterligare uppsving för små och medelstora företag med internationell potential, då det hjälper dem att identifiera nya kunder och ha nära samarbete med dessa, hitta partner, navigera bland utländska regelverk och i slutändan växa snabbare på nya marknader.

Lovande pilotprojekt

I programmet har man på prov gett stöd till 27 medicintekniska affärsidéer och nystartade företag, som valts ut av en expertpanel. Fokus har legat på Storbritannien som målmarknad – ett land som är stort nog för att små företag ska kunna uppnå en lönsam försäljning, och också ett som satsar mycket på biovetenskap. Ur brittiskt perspektiv ger initiativet tillgång till innovationer som kan förbättra sjukvården eller få ner kostnaderna inom Storbritanniens sjukvårdsmyndighet National Health Service (NHS). Det finns också praktiska fördelar på båda sidor – många svenskar talar engelska, och länderna sammanbinds av det korta avståndet över havet och likartade kulturer.

I nära samarbete med Business Sweden, den brittiska myndigheten för företagstillväxt UK Trade & Investment samt NHS har man i Sahlgrenska Science Parks program definierat ingångspunkter till Storbritannien för svenska företag, tillsammans med en detaljerad vägkarta in på den brittiska sjukvårdsmarknaden. Det gavs också introduktioner till brittiska kontakter utifrån ett nätverk av forskningsorganisationer, sjukhus, riskkapitalleverantörer och inkubatorer i Storbritannien.

Uppsving för näringslivet

Sahlgrenska Science Park är nu en etablerad inkörsport till svensk innovation för NHS. Det har också bidragit till diskussioner på hög nivå om hur den brittiska sjukvårdssektorn kan förbättra sitt innovationsstöd.

Fördelarna förväntas sprida sig till fler små och medelstora företag. Science Park fortsätter att backa upp nystartade företag i deras internationalisering, samtidigt som Bridge har gjort att mer finansiering blivit tillgänglig från Eruf och svenska regionala och statliga myndigheter till små och medelstora företag. Ett nationellt Eruf-finansierat uppföljningsprogram, Bridge UK, finns nu tillgängligt och hjälper medicintekniska små och medelstora företag i hela Sverige att expandera utomlands.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”BRIDGE” uppgår till 996 079 euro med 398 315 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Västsverige” för programperioden 2007–2013. Investeringen ligger under prioriteringarna ”Entreprenörskap och innovativ affärsverksamhet” och ”Hållbar stadsutveckling”.