breadcrumb.ecName
ro Română

Îmbunătățirea alimentării cu apă și a gestionării apei uzate în centrul României

  • 09 May 2018

Lucrurile se schimbă în multe părți ale județului Mureș – și într-o zonă situată dincolo de limita județului: până la jumătatea anului 2019, toate gospodăriile din zona de desfășurare a proiectului ar trebui să fie racordate la rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă. Sistemele de colectare și epurare a apei uzate sunt și ele în curs de modernizare.

Faza a II-a a unui proiect finanțat de UE finalizează lucrările la sistemele de alimentare cu apă potabilă, la rețelele de colectare și la stațiile de epurare a apei uzate în mai multe zone situate în două județe din regiunea Centru a României.

Sunt cuprinse nouă zone din județul Mureș: au loc lucrări în reședința de județ, Târgu-Mureș, precum și în Câmpenița, Miercurea Nirajului, Pogăceaua, Sărmașu, Sighișoara, Târnăveni și Voiniceni. În plus, proiectul vizează și activități în orașul Cristuru Secuiesc, situat în județul învecinat Harghita.

Obiectivele acestei modernizări a infrastructurii sunt extinderea rețelei de distribuție a apei astfel încât toate gospodăriile din zona combinată a proiectului să aibă la robinet apă potabilă curată, reducerea pierderilor de apă din rețea și modernizarea sistemului de canalizare pentru a reduce riscurile la adresa mediului și a sănătății. Aceasta este a doua fază a unei intervenții de infrastructură inițiate în perioada de programare 2007-2013.

Consolidarea rețelei de distribuție…

Îmbunătățirile aduse sistemelor de aprovizionare cu apă includ construirea unor noi conducte de distribuție în Sighișoara și Târgu-Mureș, având o lungime combinată de 10,53 km. De asemenea, acestea cuprind reabilitatea a 27,31 km din rețeaua de apă a municipiului Târgu-Mureș, precum și lucrări care acoperă în total 12,19 km din magistrala de apă existentă, între Voiniceni și Sărmașu și în Sighișoara.

Alte activități au în vedere stațiile de pompare, construindu-se sau reabilitându-se opt asemenea instalații – trei în Sighișoara, două în Târgu-Mureș și câte una în Câmpenița, în Pogăceaua și în Voiniceni. Se reabilitează patru rezervoare de apă în Câmpenița, Pogăceaua, Sărmașu și Voiniceni. De asemenea, proiectul include trei stații noi sau îmbunătățite pentru tratarea apei potabile, situate în Cristuru Secuiesc, Miercurea Nirajului și Sighișoara.

… și modernizarea canalizării și a stațiilor de epurare

Abordarea apei uzate este a doua direcție principală de activitate a proiectului. La Sighișoara și la Târgu-Mureș, rețeaua de canalizare se extinde în total cu 11,03 km. În plus, la Târgu-Mureș sunt în curs de reabilitare 5,25 km din rețeaua de canalizare.

Alături de Cristuru Secuiesc și de Sighișoara, reședința județului se numără printre cele trei zone în care se construiește o nouă conductă de evacuare, cu o lungime totală de 1,9 km. Toate cele trei locații vor beneficia și de stații de pompare noi. Șase asemenea instalații sunt în construcție: una în Cristuru Secuiesc, una Târgu-Mureș și patru în Sighișoara.

Alte lucrări de reabilitare din cadrul proiectului se concentrează pe renovarea a două stații de epurare a apei uzate. Aceste stații sunt situate în Reghin și Târnăveni.

Odată finalizate, aceste lucrări vor racorda la rețeaua de distribuție toate locuințele din zona combinată a proiectului, asigurând accesul tuturor locuitorilor la o sursă de apă potabilă curată de încredere. Proiectul vizează și racordarea tuturor gospodăriilor la sistemul de colectare a apei uzate, reducând astfel la minimum riscul deversării apei uzate netratate în mediu.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș” este de 25 718 457 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 16 432 168 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.