breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Capture: Belgisch project toont belang van inventiviteit aan

  • 17 September 2019

Het Capture-gebouw, dat is gevestigd in het Belgische Tech Lane Ghent Science Park, zal fungeren als centrum voor alle initiatieven voor de herwinning van grondstoffen in Vlaanderen. Het biedt de academische wereld, industrie en overheid de mogelijkheid samen te werken aan het vinden van manieren om grondstoffen efficiënter te gebruiken.

Sinds de start van het Capture-project in 2015 is het platform erin geslaagd belanghebbenden uit de academische wereld, industrie, politiek en samenleving in Vlaanderen en daarbuiten samen te brengen rond de drie beoogde pijplijnen voor de herwinning van grondstoffen: “water fit-for-use” (hergebruik van water), “CO2 to product” (hergebruik van CO2) en “plastics to resource” (hergebruik van plastic). Dit heeft geleid tot inspirerende samenwerkingen die de transitie naar een circulaire economie mogelijk maken.

Kurt Moens, vicegouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, België

Capture, een initiatief van de Universiteit Gent, wijst de weg naar een duurzamere, circulaire economie. Door multidisciplinaire teams van experts, onderzoekers en belanghebbenden uit de industrie samen te brengen, ontwikkelt het project oplossingen voor hergebruik en de herwinning van water, koolstofdioxide en plastic.

Als onderdeel van het project wordt een door de EU gefinancierde accelerator hub voor onderzoek, valorisatie, training en implementatie gebouwd.

Onderzoek en implementatie

Het 7 000 m2 grote gebouw wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en is naar verwachting in de zomer van 2020 gereed. Het gebouw zal fungeren als accelerator en schakel tussen de academische wereld, industrie, overheid en samenleving.

De eerste drie etages van het vijf verdiepingen tellende gebouw zullen worden gebruikt voor onderzoek. De twee bovenste verdiepingen zullen fungeren als incubator voor bedrijven en spin-offs van de industrie. De betrokkenheid van vertegenwoordigers van de overheid zal bijeenkomsten tussen alle betrokken partijen vergemakkelijken en een netwerk tot stand brengen dat ontwikkelde technologieën snel op de markt kan brengen.

Van afvalwater naar water

Het gebouw zal fungeren als een levend laboratorium, waar ontwikkelde technologieën aan het publiek worden gedemonstreerd. Voor het thema “water-fit-for-use” van het project is een zelfvoorzienend bedrijvenplatform met de naam Resource Recovery Technology (R²T) opgericht. Dat brengt professors van de Universiteit Gent en vertegenwoordigers van de industrie samen om innovatieve technologieën voor de watersector te ontwikkelen en zoveel mogelijk waarde uit afvalwater te herwinnen, zowel in een stedelijke als industriële omgeving.

Het gebouw staat in de buurt van de lokale waterzuiveringsinstallatie, waardoor nieuwe technologieën kunnen worden getest. Zo wordt bijvoorbeeld opgeslagen urine gepresenteerd als grondstof voor de productie van water en kunststof.

Dankzij het project zijn diverse interregionae projecten opgezet. Bijvoorbeeld IMPROVED, een internationaal samenwerkingsverband tussen tien partners uit de academische wereld, industrie en overheid in België en Nederland. Daarin wordt een mobiele onderszoeksinstallatie ontwikkeld om industrieel afvalwater te verwerken tot water van de gewenste kwaliteit.

Werknemers van de toekomst opleiden

Om de voordelen van een circulaire economie te behouden leidt het project werknemers van morgen op. Hiervoor worden Master- en doctoraatsprogramma's en programma's voor levenslang leren opgezet die de grenzen van het klassieke onderwijs overschrijden. Capture-onderzoekers organiseren actief zomercursussen, workshops en trainingsevents voor doctoraats- en postdoctoraal-studenten. Met het project worden de komende 10 jaar naar verwachting 1 200 banen gecreëerd.

Het project leidt de economie van het “make-take-dispose"-model naar een duurzaam, circulair gebruik van grondstoffen. In plaats van een enkele oplossing te bieden door per probleem één technologie te ontwikkelen, biedt Capture een pijplijn van oplossingen door expertise vanuit verschillende sectoren te bundelen. Dat zorgt voor een gezamenlijke focus op de complexe problemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. 

Begunstigden

“Het Capture-initiatief heeft ons bedrijf via het bedrijvenplatform toegang gegeven tot het nieuwste onderzoek en nauw in contact gebracht met andere belanghebbenden en potentiële klanten op het hele gebied van water.”

 

Dr. Wim Audenaert CEO en oprichter van spin-off bedrijf AM-TEAM

 

“Als onderzoeker zorgt mijn betrokkenheid bij het Capture-initiatief voor uitbreiding van mijn netwerk en krijg ik meer mogelijkheden voor samenwerking buiten een louter academische omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat het opbouwen van sterkere relaties tussen mensen uit de academische wereld, industrie en overheid essentieel is om de uitdagingen waarmee we als internationale samenleving worden geconfronteerd het hoofd te bieden. Capture geeft het goede voorbeeld om dit te realiseren.”

 

Dr. Tyler Arbour, postdoctoraal onderzoeker

Video

Capture

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Capture – Centre For Advanced Process Technology” bedraagt EUR 12 395 326. Daarvan wordt EUR 4 831 833 euro bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „OP Vlaanderen België” voor de programmeringsperiode 2014-2020.