breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

BalkanRoad: βιώσιμες αγροτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια χάρη στο πρόγραμμα Interreg BalkanMed

  • 10 April 2021

Το έργο BalkanRoad βοήθησε τις αγροτικές επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, νερού και αποβλήτων και να παράγουν προϊόντα με οικολογικό σήμα.

Το έργο BalkanRoad λαμβάνει ανατροφοδότηση από αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ τους, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κοινού βαλκανικού πρωτοκόλλου για τον κλάδο των αγροτικών επιχειρήσεων που θα προωθήσει τα τοπικά προϊόντα στις εθνικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Δρ Μαρία Ντούλα, συντονίστρια του έργου

Χάρη στο πρόγραμμα Interreg, γεωργοί στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν μπει σε τροχιά βιωσιμότητας. Το έργο BalkanROAD προσφέρει εργαλεία ώστε οι αγροτικές επιχειρήσεις να μειώσουν το αποτύπωμά τους όσον αφορά τον άνθρακα, το νερό και τα απόβλητα, λαμβάνοντας στήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να γίνουν πιο οικολογικές και να αποδείξουν τον χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους, προσελκύοντας πελάτες σε νέες αγορές.

Οι γεωργοί μπορούν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο χρησιμοποιώντας την επιγραμμική εφαρμογή του έργου, τη ROADTool, ενώ ένας χάρτης πορείας διατίθεται για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Τα εργαλεία βοηθούν από κοινού τις αγροτικές επιχειρήσεις των Βαλκανίων να εκσυγχρονιστούν, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να διατηρούν τους φυσικούς πόρους.

Εργαλεία για την αλλαγή

Οι αγροτικές επιχειρήσεις των Βαλκανίων, μειώνοντας το υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους, ενισχύουν τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές, στις οποίες ολοένα και περισσότερο υπάρχει ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα. Η συνεργασία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του έργου μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία τοπικών πράσινων αλυσίδων αξίας με ανιχνεύσιμο αποτύπωμα, το οποίο επισημαίνεται σε μια ετικέτα των προϊόντων.

Ο χάρτης πορείας του έργου για γεωργούς και αγροτικές επιχειρήσεις περιλαμβάνει απλές εξηγήσεις για το πώς να χρησιμοποιούνται οι τεχνικές, οι καλές πρακτικές και τα μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου ενός προϊόντος, από την παραγωγή μέχρι τη λιανική πώληση.

Οι διάφορες λύσεις κυμαίνονται από καλύτερα στοχευμένα συστήματα άρδευσης, βελτιωμένη κομποστοποίηση και όργωμα μικρότερου αντίκτυπου μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας ή πηγές ενέργειας χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα. Παρέχονται τεχνικές και οικονομικές πληροφορίες για επιχειρηματικά σχέδια.

Η εφαρμογή ROADtool, η οποία διατίθεται δωρεάν στον δικτυακό τόπο του έργου, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν και να προσαρμόζουν τα αποτυπώματά τους όσον αφορά τον άνθρακα, το νερό και τα απόβλητα. Μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες λύσεις εικονικά για να σχεδιάσουν στρατηγικές με σκοπό να μειώσουν τα απόβλητα και να γίνουν πιο βιώσιμες.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το έργο BalkanROAD έχει καταρτίσει στρατηγικές και εργαλεία για την εφαρμογή του χάρτη πορείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμβουλές για τα μέσα πολιτικής τα οποία θα καταστήσουν τα γεωργικά συστήματα πιο βιώσιμα.

Εξατομικευμένα και ευέλικτα

Όλα τα εργαλεία και τα μέτρα επικαιροποιούνται από το Βαλκανικό Πρωτόκολλο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις αγροτικές επιχειρήσεις των Βαλκανίων. Για αυτόν τον σκοπό, το έργο BalkanROAD προσδιόρισε τα εμπόδια που υπάρχουν για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, και έπειτα ανέπτυξε σχέδια, εργαλεία, έγγραφα και εκπαιδευτικό υλικό για την υιοθέτηση λύσεων.

Εμπειρογνώμονες του έργου διαβουλεύτηκαν με ΜΜΕ του γεωργικού τομέα, με γεωργούς, ΜΚΟ, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε κάθε στάδιο, έτσι ώστε οι συστάσεις να είναι συμβατές με τις διαθέσιμες δεξιότητες και τους διαθέσιμους πόρους.

Επί του παρόντος, τα αποτελέσματα του έργου βοηθάνε τους γεωργούς να μειώσουν τον αντίκτυπο στις καλλιέργειες σταφυλιών, μήλων και λαχανικών. Ωστόσο, τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς. Οι εταίροι του έργου σχεδιάζουν αναβαθμίσεις προκειμένου να περιληφθούν και άλλες καλλιέργειες, ξεκινώντας με μια πρόταση για ένα νέο έργο, το PRIMA.

Δικαιούχοι

«Καλλιεργούμε, μεταποιούμε, συσκευάζουμε και διανέμουμε προϊόντα με στέβια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό να προβάλουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας ώστε τα προϊόντα μας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Το BalkanROAD μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε το αποτύπωμά μας όσον αφορά τον άνθρακα, το νερό και τα απόβλητα και να αυξήσουμε την αξία των προϊόντων μας .» ­– Χρήστος Λ. Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αγροτικός Συνεταιρισμός «Στέβια Ελλάς»

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά, τα οποία σέβονται το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Δουλεύοντας με το BalkanROAD ενισχύουμε το περιβαλλοντικό προφίλ των προϊόντων μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε πράσινες αλυσίδες αξίας, να στηρίζουμε τις οικονομίες των τοπικών κοινοτήτων, να δημιουργούμε αξία και να ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.»

­– Ανδρέας Ν. Ψαράς, Διευθυντής, Οινοποιείο Makkas Winery Ltd., Κύπρος

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «BalkanROAD» είναι 1 284 723 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 1 092 015 EUR μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg Βαλκάνια-Μεσόγειος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».