breadcrumb.ecName
ro Română

Laboratorul aeropurtat oferă un impuls cercetării atmosferice

  • 01 March 2013

În urma unei investiţii de anvergură realizate din Fondul european de dezvoltare regională al UE, România a devenit una din cele doar cinci ţări europene care deţin un laborator aeropurtat dedicat cercetării.

Investiţia a permis Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială (INCAS) din Bucureşti să achiziţioneze o aeronavă King Air C90 GTx cu motor dublu turbopropulsor şi să instaleze senzori specializaţi, capabili să detecteze şi să scaneze particule atmosferice de dimensiuni mici, de până la un micron. Aeronava este dotată cu o serie de tehnologii specializate, între care echipament optic cu senzori de distanţă, cu aplicaţii în seismologie şi fizica atmosferei.

Potrivit aşteptărilor, laboratorul aeropurtat va avea un rol esenţial în realizarea unor misiuni de cercetare academică, de exemplu, în domeniul emisiilor de particule în erupţiile vulcanice, al analizei de mediu şi al fizicii atmosferei. Alături de parteneri industriali, aeronava va fi utilizată în cercetarea unor domenii precum optica electronică, aeronautica şi noile sisteme radar, precum şi diversele tehnologii ecologice.

Managerul de proiect, Mihai Floriean, a afirmat că deja în primele nouă luni de existenţă a laboratorului aeropurtat, acesta a contribuit la obţinerea unor date meteorologice utile, precum şi a unor date pentru un proiect de cercetare privind siguranţa aeronavelor, care analizează formarea cristalelor de gheaţă pe aeronave la altitudini ridicate.

Un stimul pentru tinerii cercetători din regiune

Dl Florian a adăugat că proiectul a condus la crearea a cinci locuri de muncă cu normă întreagă. Mulţi dintre membrii personalului s-au înscris în cadrul unor programe doctorale de cercetare, corelate proiectului. Acest aspect este important, întrucât unul din obiectivele proiectului este acela de a asigura şi a promova utilizarea infrastructurii de cercetare, în special pentru tinerii cercetători din ţări unde astfel de facilităţi sunt inexistente.

Noua aeronavă face parte din cele doar cinci astfel de aeronave existente la nivelul Uniunii Europene, iar INCAS speră ca investiţia să îi permită să devină unul din liderii regionali în domeniul cercetării atmosferice şi de mediu.

Eforturile de achiziţionare a laboratorului aeropurtat datează încă din 2008, când s-a ajuns la scurtă vreme la concluzia că cel mai probabil singura soluţie era aceea a unui proiect de finanţare din fondurile structurale ale UE.

Fonduri totale şi finanţare UE

Proiectul „Laborator aeropurtat pentru cercetări atmosferice de mediu (ATMOSLAB)” are un buget total eligibil de 3 987 911 EUR, contribuţia din Fondul european de dezvoltare regională ridicându-se la 3 526 293 EUR pentru perioada de programare 2007-2013. Proiectul este finanţat prin cadrul Programului Operaţional „Creşterea competitivităţii economice”.