breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een afdeling kindercardiologie voor bewoners in de Frans-Belgische grensstreek

  • 14 August 2019

Het project Kidshearts is bedoeld om een afdeling kindercardiologie op te zetten in het Universitair Medisch Centrum van Rijsel voor patiëntjes in de Frans-Belgische grensstreek en hun familieleden.

Kidshearts is een multidisciplinair project dat inspeelt op een concrete vraag en waarmee al onze teams hun vaardigheidsniveau kunnen verhogen. Het positieve effect van dit project is dat de afdeling kindercardiologie alle afdelingen voor kindergeneeskunde helpt verbeteren. Het is de katalysator voor andere afdelingen, die zo ook hun expertise zullen ontwikkelen.

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) van Rijsel en het Universitair ziekenhuis Saint-Luc (CUSL) in Brussel bundelen hun krachten in een grootscheeps, grensoverschrijdend programma dat tegen 2020 de oprichting van een afdeling kindercardiologie in het UMC van Rijsel moet ondersteunen.

Met de steun van de regionale gezondheidsdienst Hauts-de-France, het CPAM (Fonds voor primaire ziektekostenverzekering), het Frans-Belgisch waarnemingscentrum voor de gezondheidszorg en met medewerking van de ziekenhuizen van Kortrijk, Ieper, Moeskroen en Doornik kan de bevolking in de grensstreek van Hauts-de-France en het naburige Belgisch Vlaanderen gebruik maken van geavanceerde zorg in de buurt.

Beter toegankelijke zorg

Mogelijk zullen zo'n 450 Franse patiëntjes uit de grensstreek profiteren van dit programma, dat de zorg voor pasgeboren en kinderen moet verbeteren en de begeleiding van patiëntjes moet vergemakkelijken voor gezinnen die nu gedwongen worden om voor ziekenhuisopnames van zo'n 10 dagen naar de regio Parijs te gaan. Met behulp van uiterst gespecialiseerde teams en een technisch platform rationaliseert het project Kidshearts de zorgkosten voor deze patiënten waarbij de territoriale toegankelijkheid van de zorg wordt gewaarborgd.

Met steun van het Europese fonds Interreg worden teams van het UMC van Rijsel in opgeleid het Universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel, dat bekend staat om de uitmuntende zorg en behandeling van aangeboren en verworven afwijkingen bij kinderen. Hartchirurgen, anesthesiologen, neonatologen, intensivecareartsen neonatologie en pediatrie, OK-verpleegkundigen, anesthesieverpleegkundigen en andere verpleegkundigen gingen van 2018 tot de opening van de afdeling in Rijsel in 2020 op bezoek bij de Brusselse teams.

Er is al heel wat bereikt:

opleiding en scholing van 28 artsen en 48 paramedici uit Frankrijk;zorg voor 260 kinderen met hartafwijkingen per jaar, waaronder zo'n 100 kinderen die al sinds april 2018 in Brussel werden behandeld;oprichting van een Europees expertisecentrum en gezamenlijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen.

Bouwen aan een duurzame samenwerking

Bij de start van de afdeling worden de teams van het UMC ondersteund door een chirurg en anesthesioloog uit het ziekenhuis Saint-Luc. Het project moet uiteindelijk leiden tot een langdurige samenwerking tussen het UMC van Rijsel en de Universitaire ziekenhuizen Sint-Luc in Brussel, gebaseerd op gecoördineerde zorgtrajecten en het delen van professionele praktijken en op de samenwerking tussen chirurgen aan de hand van hun specialisme, ongeacht uit welk UMC de patiënt komt. Dit zal in verschillende vormen plaatsvinden: uitwisseling van expertise, onderwijs, onderzoek en uiteindelijk ook het delen van databases om kinderen zowel cardiologisch als neurologisch beter te kunnen monitoren (neurohart-project).

In dit stadium zal het project naar verwachting ten minste 25 banen opleveren.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Kidshearts – Ontwikkeling van kindercardiologie in het UMC van Rijsel“ bedraagt 2 552 789 EUR euro, waarvan 1 276 394 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het samenwerkingsprogramma „INTERREG V-A-programma France-Wallonie-Vlaanderen“ voor de programmeringsperiode 2014-2020. Deze investeringen maken deel uit van de prioriteit „European Territorial Cooperation“.