breadcrumb.ecName
sv Svenska

En ny optofiberförbindelse över den svensk-norska gränsen

  • 19 January 2017

Kommersiella aktörer har inte visat stort intresse för att utveckla fiberoptiska bredbandsnätverk i fjällområdena längs den svensk-norska gränsen, på grund av det avlägsna läget, den glesa befolkningen och den bristande lönsamheten till följd av det. Därför inleddes ett gränsöverskridande samarbete inom projektet ”Krutfjällslänken” för att uppfylla detta behov.

I projektet har man anlagt en 41 kilometer lång fiberoptisk bredbandsförbindelse mellan Hattfjelldal i Norge och Joesjö i Sverige. Tillgången till internet har därmed förbättrats drastiskt och det har skapats alternativa trafikvägar (redundans) och ett säkrare nätverk. Genomförandet av detta projekt förväntas ha mycket positiva effekter på utvecklingen i dessa glesbefolkade fjällområden.

Rolf Wännström, huvudsekreterare för det operativa programmet Botnia – Atlantica

Krutfjällslänken ledde till att man anlade en ny 41 km lång optofiberförbindelse som binder samman samhällena Hattfjelldal i Norge och Joesjö i Sverige.

Förbindelsen mellan Hattfjelldal och Joesjö kopplades också ihop med de befintliga fiberförbindelserna i större kommuner i de båda länderna så att man kunde skapa ett höghastighetsnätverk som omfattade hela regionen.

Företag i Västerbottens län, där Joesjö ligger, tror att utökningen av bredbandet där under de senaste tio åren har skapat goda affärsmöjligheter. I regionen Helgeland, där Hattfjelldal ligger, är bredbandstillgången däremot mer begränsad och utvecklingen av nätverket är en prioritet.

I ett tidigare projekt skapades en bredbandsförbindelse mellan Hemavan i Sverige och Mo i Rana i Norge, men den saknar alternativa trafikvägar för internet eller ”redundans”. Utan redundans är internettillgången mer osäker och en förlorad uppkoppling kan få allvarliga konsekvenser för användarna, däribland företag.

Säkrare tillgång till internet

Krutfjällslänken leddes av den lokala administrationen i Storuman, den kommun där Joesjö ligger, med Hattfjelldal som partner. Även om Joesjö redan var kopplat till fibernätverket i Västerbotten, måste kapaciteten för kopplingen mellan Joesjö och centralorten Storuman ökas för att kunna hantera de större trafikmängder som följde av den nya förbindelsen med Hattfjelldal. Det arbetet var därför också en del av projektet.

Internettillgången har förbättrats drastiskt i området, med redundans som säkerställer säkra leveranser från förbindelser med platser som Joeström, Hemavan, Umasjö, Klippen och Umfors på den svenska sidan och alla kommuner i inre Helgeland på den norska sidan. Det har potential att skapa positiva effekter.

Nya möjligheter för den privata och offentliga sektorn

Privata företag i regionen har nu fler möjligheter att komma in på nya marknader och utöka sin befintliga verksamhet. Offentliga myndigheter har infört nya tjänster som program för e-hälsa, vilket hjälper till att förbättra livskvaliteten. Dessutom bör förbindelsen kunna främja ytterligare gränsöverskridande samarbete.

Nordland fylke, som Helgeland tillhör, har antagit en strategi för bredbandsutveckling där kapacitetsutökning och rendundans är prioriterade områden. Man har ambitionen att bygga ett interurbant nätverk som förbinder Mo i Rana, Korgen, Mosjøen och Trofors med kopplingar till Hemnesberget och Nesna. Det kommer att göra det möjligt att skapa ytterligare reservvägar och säkra leveranserna till ett stort antal städer på båda sidorna om gränsen.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Krutfjällslänken” uppgår till 656 340 euro med 328 172 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Botnia - Atlantica” för programperioden 2007–2013.