Commissie presenteert resultaten van initiatief ter ondersteuning van regio's in industriële transitie

Extra tools

 
08/05/2019

Vandaag presenteert de Commissie de eerste resultaten van een initiatief dat een jaar geleden is opgestart om tien EU-regio's en twee lidstaten te steunen bij de industriële transitie.

De regio's en lidstaten in kwestie hebben om steun en expertise van de Commissie verzocht om de industriële transitie in goede banen te leiden en ontwikkelingsstrategieën te ontwerpen op basis van hun "troeven op het gebied van slimme specialisatie".

Het afgelopen jaar hebben deskundigen van de Commissie samen met nationale en regionale overheden onderzocht welke obstakels een rem voor werkgelegenheid en groei vormen. Als eerste resultaat van het initiatief zijn 12 proefprojecten opgestart – één per regio of lidstaat – om de specifieke obstakels voor industriële transitie uit de weg te ruimen. Elk van deze vandaag gepresenteerde projecten ontvangt een EU-subsidie van 300 000 EUR.

Commissaris voor Regionaal Beleid, Corina Crețu, verklaarde naar aanleiding van de eerste resultaten van het initiatief: "Op basis van de eerste resultaten nodig ik alle regio's uit zich in de toekomst bij het initiatief aan te sluiten. Ze moeten hun plus- en minpunten opsporen om hun positie in de waardeketen van onze geglobaliseerde economie te kunnen verbeteren. Daartoe krijgen ze in de volgende langetermijnbegroting van de EU toegang tot meer dan 90 miljard EUR aan cohesiemiddelen voor onderzoek, innovatie en kleine en middelgrote ondernemingen."

Cantabria, Spanje: Door technologische veranderingen zijn in de regionale agrovoedingssector veel banen verloren gegaan. Met behulp van de EU-subsidie start de regio een project om mensen in deze sector te herscholen met het oog op hun integratie op de arbeidsmarkt.

Centre-Val de Loire, Frankrijk: De regio wil de vaardigheden van de bevolking afstemmen op de banen van morgen. Mede dankzij het door de EU gefinancierde proefproject kunnen plaatselijke kleine en middelgrote ondernemingen in traditionele sectoren kennis en digitale vaardigheden ontwikkelen.

Grand Est, Frankrijk: Met het oog op de overgang naar een koolstofarme economie zal de regio met behulp van de EU-subsidie een hub opzetten om oplossingen te testen voor de energietransitie in plaatselijke bedrijven.

Hauts-de-France, Frankrijk: Met het oog op de aanpassing aan digitale en technologische veranderingen zal de regio de subsidie gebruiken om plaatselijke innovatieve kleine en middelgrote ondernemingen te helpen digitale technologieën in hun productieprocessen of productontwerp te integreren.

Litouwen: Mede dankzij de EU-subsidie zal een stappenplan voor een circulaire economie worden ontwikkeld voor de hele Litouwse industrie.

Noord-Oost-Finland, Finland: De regio zal ondernemingen helpen bij de toepassing van innovatieve oplossingen die door andere actoren (bijvoorbeeld universiteiten en starterscentra) zijn ontwikkeld. De regio start een proefproject om interregionale innovatie in de bosbouw en de houtindustrie te bevorderen en te financieren.

Manchester, Verenigd Koninkrijk: De regio zal de EU-subsidie gebruiken om een "Good Employment Charter" te ontwikkelen en te testen ter bevordering van vaardigheden, arbeidskwaliteit, productiviteit en lonen in plaatselijke bedrijven.

Noord-Midden-Zweden, Zweden: Met het oog op de overgang naar een koolstofarme en circulaire economie zal de regio een laboratorium oprichten om hulpbronnenefficiënte oplossingen voor plaatselijke bedrijven te ontwikkelen.

Piemonte, Italië: De regio wil open innovatie bevorderen en mechanismen ter financiering van innovatie ontwikkelen. Met behulp van de EU-subsidie zal de regio nieuwe oplossingen testen voor het beheer en de financiering van plaatselijke industriële clusters en voor de regionale verspreiding van innovatie.

Saksen, Duitsland: De regio zal de EU-subsidie gebruiken om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen om de regionale automobielindustrie koolstofarm te maken.

Slovenië: Het land zal een fysiek en online-samenwerkingsplatform opzetten om de Sloveense industrie 4.0. te ontwikkelen, die onder meer gebieden als cyberbeveiliging, cloudcomputing, big data en robotica omvat.

Wallonië, België: De regio zal nieuwe oplossingen op het gebied van kunststoffen testen – van productie tot consumptie en recyclage – en circulaire processen voor kunststoffen in plaatselijke kleine en middelgrote ondernemingen promoten.

 

Meer informatie

Nieuws