A Szelidi-tó kerékpárút-hálózatának felújítása a turizmus fellendítéséért

Az uniós finanszírozás lehetővé tette a Magyarország dél-alföldi régiójában lévő Dunapataj közelében található Szelidi-tó körül futó kerékpárút 1,1 km-rel történő kibővítését. Ez a szakasz a Dunapatajt a Szelidi-tóval összekötő, 3,5 km hosszú, meglévő kerékpárúthoz kapcsolódik, amely az európai EuroVelo kerékpárút-hálózat részét képezi, és amelyet a projekt keretében fel is újítottak. A beruházás mindkét elemének célja a környékbeli kerékpáros turizmus fellendítése.

További eszközök

 
Part of the redeveloped Dunapataj-Szelid cycle route. ©Municipality of Dunapataj/Edit Balogh (2018) Part of the redeveloped Dunapataj-Szelid cycle route. ©Municipality of Dunapataj/Edit Balogh (2018)

" Az aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztések keretében új szakasszal bővítettük ki a Szelidi-tó kerékpárút-hálózatát, a régi kerékpárutat felújítottuk, és javítottuk a közbiztonságot azzal, hogy a kerékpárút mentén napenergiával működő lámpákat és kerékpárbarát projektelemeket állítottunk fel, valamint a kerékpáros turizmust támogató szolgáltatásokat hoztunk létre. "

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere

Az új szakasz a Szelidi-tó partján lévő Szittyó téren kapcsolódik a meglévő kerékpárúthoz, és a Kékmoszat tanösvény útvonalát követi a tó körül, mielőtt befordulna az erdőbe, majd visszakanyarodna a régi kerékpárúthoz.

A két kerékpárút mellett pihenőhelyeket alakítottak ki asztalokkal, padokkal, kukákkal és biciklitárolókkal, ezenkívül pedig felállítottak egy információs pontot és különböző tájékoztató táblákat helyeztek ki. Létrehoztak egy kerékpárszervizt is, amelyben fékek, sebességváltók és biciklipumpák találhatók, a két kerékpárutat pedig napenergiával működő lámpákkal látták el.

Kiaknázatlan turisztikai potenciál

Dunapataj a Duna bal partján található, Budapesttől délre kb. 105 km-re, Kalocsától északra pedig 15 km-re. Közigazgatási szempontból a Szelidi-tó – Magyarország ötödik legnagyobb természetes tava és a legnagyobb a Dél-Alföldön – a dunapataji önkormányzathoz tartozik.

Természetes és épített környezetének, valamint kulturális örökségének köszönhetően Dunapataj jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik. Ez azonban többnyire kiaknázatlan maradt többek között a turisztikai infrastruktúra hiánya és a meglévő nevezetességek elhanyagolása miatt. A másik kihívás a szezonalitáshoz kapcsolódik, mivel a látogatók többsége csak nyáron utazik el a Szelidi-tóhoz.

Magánvállalkozások bevonásával az önkormányzat széles körű turisztikai látványosságok és termékek létrehozását segíti elő, amelyek nemcsak a régióból, hanem távolabbról is odavonzzák az érdeklődőket, ösztönözve a versenyképes és egész évben működő iparágak növekedését. A fejlesztések célja a regionális szintű és kisebb tematikus turisztikai csomagok támogatása.

Több látogató, hosszabb tartózkodás

A kerékpározás jelenti Dunapataj aktív turizmust megcélzó erőfeszítéseinek központi pillérét, de a régi Dunapataj–Szelid kerékpárút a helyi turisztikai ágazatot érintő problémák emblematikus megtestesítője volt. A megfelelő alapozás hiánya miatt a kerékpárút lesüllyedt, és a szegélye is megsérült. Az aszfalton számos helyen biciklikerék-szélességű repedések voltak, számos balesetet okozva, amelyek egy része súlyos sérülésekkel járt. A helyi lakosság és a látogatók részéről tehát egyaránt megnőtt az igény a kerékpárút felújítására.

A projekt végrehajtása biztonságos, akadálymentes hozzáférést biztosít a kerékpárosok számára a Szelidi-tó üdülőövezetéhez, mindezt pedig festői környezetben és magas színvonalú szolgáltatások nyújtásával. A lámpatestek telepítése, az útvonalak rendszeres tisztítása és téli jégmentesítése lehetővé teszi a kerékpárosok számára, hogy éjszaka és egész évben használják az útvonalat, ezáltal kibővítve a turistaszezont. Ezenfelül a Kékmoszat tanösvény most már időjárástól függetlenül bejárható.

Ennek eredményeként többen látogatnak el a Szelidi-tóhoz, és több ideig tartózkodnak itt. Nőtt az éttermek, üzletek és magánszálláshelyek árbevétele, valamint a Dunapatajon és környékén eltöltött vendégéjszakák száma is. Ez hozzájárult a helyi gazdaság ösztönzéséhez és diverzifikálásához, valamint új munkahelyeket teremtett.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

A „Dunapataj-Szelid turisztikai kerékpárút fejlesztése” projekt teljes költsége 548 210 EUR (170 000 000 HUF) volt, amelyből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 548 210 EUR a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás „A helyi feltételek megteremtése a gazdasági növekedés ösztönzéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez” prioritási területhez tartozik.

A tervezet dátuma

23/06/2020