Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 14/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Komissio suojaa toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia aiheettomilta kanteilta

Euroopan komissio esittää toimia parantaakseen toimittajien ja ihmisoikeuksien puolustajien suojelua aiheettomilta kanteilta eli strategisilta häirintätarkoituksessa nostetuilta kanteilta (ns. SLAPP-kanteet). Ehdotetulla direktiivillä tuomioistuimille ja SLAPP-kanteiden kohteena oleville tarjotaan välineet, joilla torjua ilmeisen perusteettomia ja aiheettomia kanteita. Ehdotettuja suojatoimia sovelletaan siviilioikeudellisissa asioissa, joilla on rajatylittäviä vaikutuksia. Suojatoimet on laadittu siten, että oikeussuojan saatavuus ja oikeus yksityisyyteen ovat tasapainossa sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden suojelun kanssa. Ehdotuksessa vahvistetaan myös useita menettelytakeita ja oikeussuojakeinoja, kuten vahingonkorvaukset ja aiheettomien kanteiden nostamisesta annettavat varoittavat rangaistukset.

 
Lisää
 
Komissio suojaa toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia aiheettomilta kanteilta
Laillinen muuttoliike: Osaajien houkutteleminen EU:hun

Komissio pyrkii luomaan kestävää politiikkaa lailliseen maahanmuuttoon. Sen ehdottamilla uusilla säännöillä yksinkertaistetaan hakuprosessia, joka liittyy EU:n alueella asumiseen ja työskentelyyn. Komissio ehdottaa yhdistelmälupadirektiivin ja EU:ssa pitkään oleskelleita henkilöitä koskevan direktiivin tarkistamista, jotta laillisia maahantuloväyliä koskeva säännöstö olisi toimivampi. Lisäksi komissio ehdottaa, että perustetaan ensimmäinen EU:n laajuinen alusta, EU:n osaamisreservi, jotta EU pystyisi paremmin houkuttelemaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia, jotka etsivät työmahdollisuuksia. Ukrainasta tulevien pääsyä työmarkkinoille on pikaisesti helpotettava, ja komissio ehdottaa tähän liittyvää pilottihanketta, joka on tarkoitus saada käyntiin kesäksi 2022.

 
Lisää
 
Laillinen muuttoliike: Osaajien houkutteleminen EU:hun
Liputa Eurooppa-päivänä EU-lipulla!

Haluatko juhlia Eurooppa-päivää 9. toukokuuta liputtamalla EU-lipulla? Voit tulla hakemaan lipun itsellesi, organisaatiollesi tai vaikka taloyhtiöllesi Eurooppasalin aulasta (Malminkatu 16, Helsinki) 25.4.–6.5. klo 10–16. Lippuja on eri kokoisiin ulkotankoihin: 125 x 187 cm (koko 008), 150 x 225 cm (koko 009), 165 x 248 cm (koko 010), 180 x 270 cm (koko 011) ja 200 x 300 cm (koko 012). Lippuja on rajoitettu määrä. Lisätietoja sähköpostitse: comm-rep-hel-library@ec.europa.eu.

 
Lisää
 
EU-lippu
Tapahtumat
9.5.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tervetuloa viettämään päivää kanssamme Helsingin keskustakirjasto Oodiin! Maijansalissa on luvassa laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluja Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta klo 8.45–16.50. Keskusteluissa ovat mukana muun muassa komissaari Jutta Urpilainen, ministerit Pekka Haavisto ja Sirpa Paatero sekä Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri. Tervetuloa myös kakkukahville klo 14.00 alkaen! Kakkua on tarjolla 2 000 ensimmäiselle. Eurooppa-päivää vietetään myös ympäri Suomea ja Eurooppaa.

 
Lisää
 
Eurooppa-päivä 9.5.
12.5.

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021–2027 avaustilaisuus: Uudistuva ja osaava Suomi. Tilaisuuden puhujina ovat muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja aluekehitysjohtaja Johanna Osenius työ- ja elinkeinoministeriöstä. Euroopan komissiosta mukana on johtaja Slawomir Tokarski alue- ja kaupunkipolitiikan pääosastolta, ja lisäksi kuullaan komissaari Elisa Ferreiran videotervehdys Suomelle. Kaikille avoin ilmoittautuminen tilaisuuteen on käynnissä. Avaustilaisuus järjestetään Helsingissä Marina Congress Centerissä sekä verkossa 12. toukokuuta klo 8.30–18.00, ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua myös iltatilaisuuteen. Ilmoittaudu mukaan 4. toukokuuta mennessä! Striimiä voi seurata ilman ennakkoilmoittautumista.

 
Lisää
 
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021–2027 avaustilaisuus 12.5.: Uudistuva ja osaava Suomi
Linkkivinkit
Hyvää Euroopan nuorison teemavuotta!

Tiesitkö jo, että vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi? Vuosi nostaa esiin nuorison merkityksen vihreämmän, osallistavamman ja digitaalisemman tulevaisuuden luomisessa sekä rauhan ja eurooppalaisten arvojen edistämisessä. Vuoden aikana nuoret saavat lukuisia mahdollisuuksia oppia, jakaa näkemyksiä, osallistua toimintaan ja vaikuttaa Suomessa sekä eri puolilla Eurooppaa. Teemavuotta tehdään yhdessä eri puolilla Eurooppaa. Suomessa vuosi lanseerataan Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta, jolloin Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetään nuorten paneelikeskustelu teemalla Nuoret, arvot ja EU – Mitä eurooppalaisuus meille merkitsee? Tapahtuma striimataan kanavalle www.eurooppapaiva.fi. Vuoden aikana on luvassa paljon erilaista toimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Tutustu mahdollisuuksiin!

 
Lisää
 
Nuoret puistossa EU-lipun kanssa
The Europolitist -podcast: Ilmastonmuutos moninkertaistaa humanitaarisen avun tarpeen

Ilmastokriisin vaikutukset tuntuvat jo nyt ja erityisen kriittisesti siellä, missä humanitaarista apua tarvitaan kaikkein eniten. Näillä, usein valmiiksi konflikteista ja köyhyydestä kärsivillä alueilla hätää pahentavat sään ääri-ilmiöt, kuten lumimyrskyt ja poikkeuksellinen kuivuus. Podcastin asiantuntijavieraina ovat Petra Pereyra, joka työskentelee viestintäyksikön päällikkönä EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosastolla Euroopan komissiossa sekä Pekka Reinikainen, joka on Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija. Lisäksi jaksossa kuullaan CARE-avustusjärjestön maajohtajan Jolien Veldwijkin sekä OXFAMin ohjelma-asiantuntijan Salwa Almehdin inserttihaastattelut humanitaarisen avun kenttätyön parista Syyriasta.

 
Lisää
 
The Europolitist -podcast
EU:n ilmastosopimuslähettiläät: Kohti hiilineutraaliutta avoimella viestinnällä ja kestävillä liikenneratkaisuilla

EU:n ilmastosopimusaloitteen lähettiläinä toimii kaikkiaan 838 ihmistä ympäri maailmaa. Suomessa lähettiläitä on kaikkiaan 12, ja heillä on omat tulokulmansa hiilineutraalin Euroopan ja maailman edistämiseksi. Esittelimme tammikuussa lähettiläistä Anu Harkin ja Niko Niemen. Nyt ajatuksistaan ja lähettilään työstään kertovat Anna Häger ja Mirja Vehkaperä. Häger keskittyy lähettiläänä ihmisten osallistamisen ja vaikuttavan viestinnän edistämiseen. Vehkaperälle puolestaan erityisesti kestävä liikkuminen on lähellä sydäntä. ”Monet kokevat keskustelun kestävästä ja vähäpäästöisestä liikenteestä kielteisenä, sillä he näkevät siinä yrityksen painostaa ihmisiä välttämään liikkumista. Itse painotan aina, ettei liikkumista tule rajoittaa: sen sijaan täytyy miettiä tapoja liikkua vähäpäästöisemmin busseilla tai junilla, tai käyttämällä autojen polttoaineena sähköä tai muita ympäristöystävällisempiä polttoaineita”, Vehkaperä kertoo.

 
Lisää
 
Mirja Vehkaperä ja Anna Häger
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.