Verkkoversio |

ISSN 2529-4377

 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 10/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Komissio edistää globaalia ruokaturvaa ja tukee EU:n viljelijöitä ja kuluttajia

Komissio on esittänyt lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimia globaalin ruokaturvan parantamiseksi ja viljelijöiden ja kuluttajien tukemiseksi EU:ssa. Toimissa otetaan huomioon elintarvikkeiden hintojen nousu sekä energian, lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten kustannusten kasvu. Komissio on muun muassa hyväksynyt 500 miljoonan euron tukipaketin niiden tuottajien tukemiseksi, joihin Ukrainan sota on vaikuttanut eniten. Paketin ansiosta EU-maat voisivat tarjota viljelijöille lisää rahoitustukea globaalin ruokaturvan tukemiseksi tai puuttua markkinahäiriöihin, jotka johtuvat tuotantopanosten kustannusten noususta tai kaupan rajoituksista. Etusijalla olisi tuki viljelijöille, jotka ovat sitoutuneet kestäviin käytäntöihin.

 
Lisää
 
Peltomaisema
Ukraina: EU:n tukitoimilla autetaan jäsenmaita vastaamaan pakolaisten tarpeisiin

EU:hun on Venäjän ilman provokaatiota ja perusteettomasti käynnistämän hyökkäyksen jälkeen saapunut vain neljässä viikossa noin 3,5 miljoonaa ihmistä – pääasiassa naisia ja lapsia. Ukrainan sisällä siirtymään joutuneita arvioidaan olevan noin 6,5 miljoonaa. EU on ensimmäistä kertaa aktivoinut tilapäistä suojelua koskevan direktiivin, joka tarjoaa EU:n alueelle saapuneille nopeaa apua ja selkeän oikeudellisen aseman. EU antaa välitöntä tukea jo rajalla sekä vastaanottorakenteiden ja pelastuspalvelun kautta. Komissio on esitellyt nyt lisätoimet, joilla autetaan EU-maita vastaamaan Ukrainasta sodan vuoksi pakenevien tarpeisiin. Tukitoimet liittyvät muun muassa koulutukseen, terveydenhuoltoon, majoitukseen, työpaikkoihin ja lasten suojeluun.

 
Lisää
 
Ukrainan pakolaisia
Komissio ehdottaa kaasun varastoinnin vähimmäistasoja talven varalle

Jatkotoimena REPowerEU-tiedonannolle ja Versailles’n julistukselle komissio on esittänyt ideoita EU:n yhteisiksi toimiksi, joilla puututaan kaasumarkkinoihin liittyvän ongelman perimmäisiin syihin ja varmistetaan toimitusvarmuus kohtuuhinnoin ensi talvesta alkaen. Komissio on muun muassa esittänyt energian toimitusvarmuuden turvaamista koskevan lainsäädäntöehdotuksen. Ehdotuksen mukaan EU-maiden on varmistettava, että niiden maanalaisten kaasuvarastojen täyttöaste on vähintään 80 prosenttia 1. marraskuuta 2022 mennessä. Seuraavina vuosina vaadittu täyttöaste nousee 90 prosenttiin helmikuusta lokakuulle asetettavin välitavoittein. Varastointipaikkojen pitäjien olisi ilmoitettava täyttöasteensa kansallisille viranomaisille. EU-maiden olisi puolestaan seurattava täyttöasteita kuukausittain ja raportoitava niistä komissiolle.

 
Lisää
 
Energia
Komissio tukee EU-maita Ukrainasta tulevien pakolaisten vastaanottamisessa sekä venäläisistä fossiilisista polttoaineista luopumisessa

Komissio myöntää erityistukea EU-maille, jotka ottavat vastaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen vuoksi lähteneitä pakolaisia. Lisäksi erityistuella helpotetaan asteittaista luopumista Venäjältä peräisin olevista fossiilisista polttoaineista. Tukea myönnetään teknisen tuen välineestä EU-maiden esittämien pyyntöjen perusteella. Hyväksyttyään pyynnön komissio antaa tuen käyttöön välittömästi. Teknisen tuen väline on merkittävin komission käytössä oleva väline teknisen tuen antamiseksi EU-maissa toteutettaviin rakenneuudistuksiin. Tukea myönnetään kansallisten viranomaisten hakemusten perusteella. Väline on osa monivuotista rahoituskehystä 2021–2027 ja Euroopan elpymissuunnitelmaa.

 
Lisää
 
Kädet
Tapahtumat
31.3.

Kiertotalous vauhdittaa vihreää siirtymää – Paneelikeskustelu Euroopan komission kiertotalouspaketin uusista toimista. Tervetuloa komission ja Sitran paneelikeskusteluun kuulemaan, mistä kiertotalouspaketin uusissa toimissa on kyse ja millaisia mahdollisuuksia kiertotalous tuo suomalaisyrityksille. Keskustelun alustaa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, ja keskusteluun osallistuvat Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtaja Mari Pantsar, Euroopan komission pääsihteeristön Euroopan vihreän kehityksen ohjelma -yksikön päällikkö Vesa Terävä ja Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin-toimiston johtaja Kaisa Soro-Pesonen. Juontajana toimii komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa Helsingissä 31. maaliskuuta klo 14.00–15.30, ja sitä on mahdollista seurata myös verkossa. Ilmoittautumisia pyydetään verkkolomakkeella.

 
Lisää
 
Vihreä siirtymä
2.–4.4.

Euroopan unionin nuoriso-orkesterin (EUYO) Suomen-vierailu. EUYO harjoittelee ja esiintyy niin virallisissa kuin epävirallisissakin tilaisuuksissa samoin kuin innovatiivisissa yhteistyöprojekteissa nuorten helsinkiläisten ja tamperelaisten muusikoiden kanssa. Orkesterissa soittaa 95 nuorta muusikkoa. Soittajia on kaikista 27 EU-maasta. Ohjelmassa on avoimia harjoituksia ja tapahtumia sekä keskustelua nuorten kulttuurin tulevaisuudesta Euroopassa osana Euroopan nuorison teemavuotta 2022. EUYO esiintyy muun muassa 2. huhtikuuta klo 16.30–17.30 yhdessä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoiden sekä nuorten Tempo Oulu -orkesterin kanssa Taavi Oramon johdolla Helsingin Musiikkitalon Sonore-salissa. Vierailu huipentuu Musiikkitalossa 3. huhtikuuta klo 19.00–21.00 järjestettävään konserttiin. Jälkimmäinen konsertti on maksullinen. Konserttilipulla pääsee osallistumaan maksutta EUYO:n Late Night Session -klubi-iltaan klo 21.30 alkaen Musiikkitalon Black Boxissa.

 
Lisää
 
Linkkivinkit
Osallistu EU-lainsäädännön selkeyttämistalkoisiin

Miten voisimme yksinkertaistaa EU-lainsäädäntöä? Fit for Future -foorumi on asiantuntijaryhmä, jossa ovat edustettuina EU-maat, Euroopan alueiden komitea, talous- ja sosiaalikomitea ja eri alojen etujärjestöt. Foorumin tehtävänä on auttaa komissiota yksinkertaistamaan nykyistä EU-lainsäädäntöä, vähentämään sääntelytaakkaa ja ottamaan EU-säädöksissä huomioon tulevaisuuden vaatimukset. Foorumi on hyväksynyt vuoden 2022 työohjelmansa, johon on koottu tänä vuonna uudistettava EU-lainsäädäntö. Aihealueina ovat muun muassa verotus, rahoituspalvelut, energia, kemikaalit ja ruokahävikki. Sinäkin voit osallistua foorumin työskentelyyn Kerro mielipiteesi -sivun kautta. Katso, mitkä kaikki alat työohjelmassa mainitaan, ja jos mielessäsi on niiden sääntelyyn liittyviä ideoita, tartu toimeen! Voit myös esittää uusia aloja, joilla sääntelyä pitäisi yksinkertaistaa ensi vuonna.

 
Lisää
 
Osallistu EU-lainsäädännön selkeyttämistalkoisiin
EU:n tuki ukrainalaisille – ajankohtaista tietoa yhdelle sivustolle koottuna

Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja eurooppalaiset eri puolilla Eurooppaa tukevat Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä. EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun mekanismi, jonka avulla Ukrainasta pakeneville ihmisille tarjotaan paitsi suojattu asema myös pääsy kouluihin, sairaanhoitoon ja työhön. EU on myös valmis lisäämään apua ja tukea sekä Ukrainasta lähteneille että Ukrainassa oleskeleville ihmisille, jotka hakevat suojelua. Komissio on avannut sivuston, jonne on koottu tietoa EU:hun saapumisesta sekä siitä, kuinka EU:ssa olevat voivat auttaa erilaisten järjestöjen kautta. Sivustolla on myös kansallisten maahanmuuttoviranomaisten yhteystiedot. Sivusto on saatavilla kaikilla EU-kielillä samoin kuin ukrainaksi ja venäjäksi.

 
Lisää
 
EU:n ja Ukrainan liput
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.