Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 5/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Talven 2022 talousennuste: Kasvun odotetaan jälleen vauhdittuvan

Talven 2022 talousennusteen mukaan vuonna 2021 koetun reippaan 5,3 prosentin kasvun jälkeen EU:n talous kasvaa 4,0 prosenttia vuonna 2022 ja 2,8 prosenttia vuonna 2023. Myös euroalueen talouskasvu on ennusteen mukaan 4,0 prosenttia vuonna 2022 ja maltillistuu 2,7 prosenttiin vuonna 2023. Suomessa kasvu on ennusteen mukaan tätä maltillisempaa eli 3,0 prosenttia vuonna 2022 ja 2,0 prosenttia vuonna 2023. EU kokonaisuutena saavutti pandemiaa edeltäneen BKT:n tason vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, ja kaikkien EU-maiden ennustetaan saavuttavan tämän etapin vuoden 2022 loppuun mennessä. Ennusteessa oletetaan, että paine, jonka tämänhetkinen tartunta-aalto taloudelle aiheuttaa, on lyhytaikainen. Talouden toimeliaisuuden odotetaan elpyvän myös tarjontatilanteen normalisoitumisen ja inflaatiopaineiden vaimentumisen myötä.

 
Lisää
 
Talven 2022 talousennuste
EU:n nuorten käännöskilpailun voittajat on valittu – Suomessa voiton vei Emma Kuusinen Tammerkosken lukiosta

Tänään julkistettiin Euroopan komission vuotuisen Juvenes Translatores -käännöskilpailun 27 voittajaa. Suomalainen voittaja on Emma Kuusinen Tammerkosken lukiosta Tampereelta. ”Tämänvuotinen kilpailuteema ”Raiteet kutsuvat – kohti vihreämpää tulevaisuutta” kuvastaa EU:n vakaata aikomusta tehdä töitä paremman, vihreämmän ja digitaalisemman EU:n hyväksi”, totesi EU-komissaari Johannes Hahn, jonka vastuualueeseen kääntäminen komissiossa kuuluu. ”Tänä vuonna vietetään myös Euroopan nuorison teemavuotta, ja siksi nyt on entistäkin enemmän syytä juhlistaa nuoria voittajia ja heidän kääntämistaitojaan. Haluan onnitella heitä samoin kuin heidän opettajiaan, jotka saavat oppilaansa innostumaan vieraista kielistä.”

 
Lisää
 
EU:n nuorten käännöskilpailun voittajat on valittu
Digisuvereniteetti: Komissio ehdotti mikrosiruja koskevaa säädöstä

Puolijohteet ovat tärkeitä koko Euroopan teollisuudelle ja yhteiskunnalle. Viimeaikainen maailmanlaajuinen puolijohdepula on johtanut tehtaiden sulkemiseen monilla aloilla. Esimerkiksi autoalalla tuotanto väheni joissakin EU-maissa kolmanneksella vuonna 2021. Komissio on nyt ehdottanut kattavaa toimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään varmistamaan EU:n toimitusvarmuus, häiriönsietokyky ja teknologinen johtajuus puolijohdeteknologioiden ja -sovellusten alalla. Ehdotetulla EU:n sirusäädöksellä on tarkoitus saada liikkeelle yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja.

 
Lisää
 
Digisuvereniteetti
Tapahtumat
15.2.

EU-aamukahvit: Innovaatiorahasto. EU-aamukahvit on keskusteleva aamukahvitilaisuus verkossa. Vuoden 2022 ensimmäisillä aamukahveilla syvennytään innovaatiorahaston käytännön asioihin. Innovaatiorahasto tarjoaa yrityksille noin 20 miljardia euroa tukea vuosina 2020–2030 innovatiivisten vähähiilisten teknologioiden kaupallistamiseen. Pyrkimyksenä on tuoda markkinoille teollisia ratkaisuja, joilla voidaan vähentää hiilipäästöjä ja edistää Euroopan ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista. Aamukahveilla ovat paikalla asiantuntijat Juho Korteniemi (työ- ja elinkeinoministeriö) ja Markku Pekonen (EU-rahoitusneuvonta). He vastaavat yrityksille järjestettävään rahoitushakuun ja innovaatiorahastoon liittyviin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan!

 
Lisää
 
EU-aamukahvit 15.2.: Innovaatiorahasto
16.2.

EU-rahoitusneuvonnan infopäivä: Uusi eurooppalainen Bauhaus – rahoitusmahdollisuudet. Uusi eurooppalainen Bauhaus on Euroopan unionin luova aloite, jonka tavoitteena on auttaa löytämään hyvän suunnittelun kautta ratkaisuja tämän ajan haasteisiin sekä kaataa raja-aitoja tieteen, teknologian ja taiteen välillä. EU-rahoitusneuvonta järjestää yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon kanssa kansallisen webinaarin Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteesta 16. helmikuuta klo 9.00–10.30. Tilaisuudessa esitellään aloitetta, Suomessa toimivia asiantuntijapalveluita sekä tulevia rahoitushakuja Horisontti Eurooppa-, Luova Eurooppa- sekä Erasmus+ -ohjelmissa. Tilaisuuden kohderyhmänä ovat yritykset, viranomaiset, tutkimuslaitokset, korkeakoulut ja järjestöt, jotka ovat kiinnostuneet rakennetun ympäristön kestävästä, luovasta, osallistavasta ja monialaisesta yhteistyöstä.

 
Lisää
 
Uusi eurooppalainen Bauhaus
16.2.

Finland Works -rekrytointitapahtuma verkossa. Finland Works on Euroopan laajuinen maksuton rekrytointitapahtuma, jossa eri alojen osaajat etsivät uusia työmahdollisuuksia Suomesta. Työnantajilla ja ammattilaisilla on mahdollisuus löytää toisensa verkossa nopeasti ja vaivattomasti. Työnhakijat voivat käydä keskusteluja työnantajien, näytteilleasettajien ja Euroopan työnvälitysverkoston EURES-neuvojien kanssa. Rekisteröidy mukaan hyvissä ajoin etukäteen! Tapahtuma järjestetään 16. helmikuuta klo 12.00–16.00.

 
Lisää
 
Finland Works -rekrytointitapahtuma verkossa 16.2.
Linkkivinkit
Tuo äänesi kuuluviin ja kirjaa pian ideasi Euroopan tulevaisuuskonferenssin digialustalle!

Ensi viikonloppuna Maastrichtissa kokoontuu Euroopan tulevaisuuskonferenssin neljäs eurooppalainen kansalaispaneeli keskustelemaan EU:n roolista maailmassa. Pian julkaistaan myös konferenssin täysistuntoja varten laadittava raportti, ja siinä voidaan ottaa huomioon vain konferenssialustalle 20. helmikuuta mennessä toimitetut kannanotot. Näin raportti ehditään julkaista ajoissa kaikilla EU-kielillä ja sitä voidaan hyödyntää konferenssin täysistunnoissa ja työryhmissä. Alustalle voi toki toimittaa kannanottoja myös tämän ajankohdan jälkeen. Nämä kannanotot otetaan huomioon seuraavassa raportissa, jonka määräaika on 9. toukokuuta. Monikielisellä digitaalialustalla esitetyistä kannanotoista on laadittu jo kolme väliraporttia, joita on hyödynnetty eurooppalaisissa ja kansallisissa kansalaispaneeleissa ja konferenssin täysistunnoissa. Eurooppalaisten kansalaispaneelien viimeiset kaksi kokousta pidetään 11.–13. helmikuuta ja 25.–27. helmikuuta. Konferenssi tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden keskustella Euroopan ajankohtaisista haasteista ja tavoitteista.

 
Lisää
 
Tuo äänesi kuuluviin ja kirjaa pian ideasi Euroopan tulevaisuuskonferenssin digialustalle!
Maailman tehokkaimpiin kuuluva LUMI-supertietokone auttaa kiperien tutkimushaasteiden ratkaisemisessa

Euroopan suurteholaskennan yhteisyrityksen (EuroHPC) hankkimista uusista huippunopeista supertietokoneista ensimmäisenä otetaan tänä vuonna käyttöön LUMI-supertietokone Kajaanissa. Supertietokoneiden laskentatehoa tarvitaan tutkimukseen monilla eri data- ja laskentaintensiivisillä tieteenaloilla, joita ovat esimerkiksi lääketiede ja terveydenhuolto, energia, ilmastotutkimus, kyberturvallisuus ja tekoäly. ”LUMI on huippututkimuksen väline, tutkimusinstrumentti, joka ei yksin tee tiedettä vaan tarvitsee tutkijan rinnalleen. Kun huippuinstrumentti annetaan huippututkijan käyttöön, syntyy huipputiedettä. Supertietokone on siis äärimmäisen tehokas työväline, mutta on paljon tärkeämpää ymmärtää saatuja tutkimustuloksia, kuin sitä, kuinka nopeasti ne voidaan laskea. Siksi myös tutkijoiden osaamisen kehittäminen on nivottava osaksi tutkimusekosysteemiä”, toteavat LUMI-supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen ja Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

 
Lisää
 
Maailman tehokkaimpiin kuuluva LUMI-supertietokone
Miltä näyttää 20-vuotiaan euron tulevaisuus?

Euro on ollut käteisvaluuttana taskuissamme 20 vuotta. Suomi otti euron käyttöön 11 muun EU-maan kanssa 1.1.2002. Nyt euro on käytössä 19 EU-maassa. Eurooppatiedotus kysyi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehniltä, miltä näyttää 20-vuotiaan euron tulevaisuus. Rehn oli Euroopan komission jäsen vuosina 2004–2014. Kirjoituksessaan hän muun muassa toteaa: ”Suomen ja euroalueen talouteen yhteinen valuutta on tuonut vakautta. Se tarkoittaa yleisen hintakehityksen ennustettavuutta, matalampaa korkotasoa ja luotettavaa rahoitusjärjestelmää.”

 
Lisää
 
Olli Rehn
Haku vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailuun on käynnissä

Uuden eurooppalaisen Bauhausin vuoden 2022 kilpailussa palkitaan hankkeita ja ideoita, jotka auttavat luomaan kauniita, kestäviä ja osallistavia ympäristöjä. Kilpailusarjoja on neljä: luontoyhteyden palauttaminen, yhteenkuuluvuuden tunteen palauttaminen, kipeimmin muutosta kaipaavien tilojen ja ihmisten priorisointi ja pitkän aikavälin kokonaisvaltaisen elinkaariajattelun edistäminen teollisessa ekosysteemissä. Kilpailu tuo esiin uusia inspiroivia esimerkkejä arjen, asuinympäristöjen ja elintilojemme transformaatiosta. Kuten viime vuonna järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella, tänäkin vuonna palkinnoilla nostetaan esiin nuorten lahjakkuuksien ideoita, joilla toteutetaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ruohonjuuritasolla ja paikallisyhteisöissä eri puolilla Eurooppaa. Viime vuonna kilpailu herätti paljon kiinnostusta: palkintoja tavoitteli yli 2 000 ehdokasta. Hakemus kilpailuun tulee jättää 28. helmikuuta mennessä.

 
Lisää
 
Haku vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailuun on käynnissä
Erasmus+: Kouluille ja ammattioppilaitoksille tarkoitettu uusi ”Opi EU:sta” -haku

Komissio edistää EU:hun liittyvää opetusta Jean Monnet -toimiin kuuluvalla uudella toiminnalla ”Opi EU:sta”. Kaikkien Erasmus+ -ohjelmamaiden peruskoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset voivat osallistua hakuun ja saada tukea EU-asioita koskevaa opetusta varten. Opetusta on annettava vähintään 40 tuntia lukuvuoden aikana kolmena perättäisenä vuonna. Sitä voi antaa yhdestä tai useammasta EU:hun liittyvästä aiheesta, esimerkiksi arvoista, historiasta, EU:n toimintatavoista tai kulttuurisesta monimuotoisuudesta. Toiminnan on tapahduttava lukuvuoden aikana, ja siihen voi kuulua projektiviikkoja ja opintokäyntejä. Koulu voi järjestää opetuksen itse tai esimerkiksi korkeakoulujen, kansalaisjärjestöjen tai yhdistysten tuella. Avustuksen enimmäismäärä on 30 000 euroa (enintään 80 prosenttia kokonaiskustannuksista). Toiminnan tavoitteena on parantaa oppilaiden osaamista EU-asioissa ja parantaa EU:n tuntemusta sekä herättää kiinnostusta EU:hun. Jätä koulusi hakemus viimeistään 1. maaliskuuta!

 
Lisää
 
Erasmus+: Kouluille ja ammattioppilaitoksille tarkoitettu uusi ”Opi EU:sta” -haku
Avoimet työpaikat
Hae EU@Oodi-näyttelytilan tiimiin asiakaspalvelutehtäviin

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitsevan EU@Oodi -näyttelytilan iloiseen tiimiin on haussa asiakaspalveluhenkilö, joka on avainasemassa auttamassa tiimiä tuurauksissa sekä loma-aikoina. Tarjolla on osa-aikainen, vakituinen vuokratyösuhde, jossa Manpower toimii työnantajana. Osana EU@Oodin tiimiä työtehtäviin kuuluvat muun muassa näyttelytilan vieraiden opastaminen ja sisältöä koskeviin kysymyksiin vastaaminen. Työhön liittyy myös viestintä sosiaalisessa mediassa. Hakeminen on yksinkertaista ja nopeaa: pelkkä CV, puhelinnumero ja sähköpostiosoite riittävät osoittamaan kiinnostuksesi tehtävää kohtaan! EU@Oodin toiminnasta vastaavat Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto.

 
Lisää
 
EU@Oodi
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.