Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 4/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: EU:n kestävän rahoituksen luokittelu etenee

Komissio julkisti eilen keskiviikkona odotetun täydentävän delegoidun säädöksen EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä eli ns. taksonomiasta kaasun ja ydinvoiman osalta. Tämän luokittelujärjestelmän tavoitteena on tukea EU:n vihreää siirtymää ja EU:n ilmastolakiin kirjattua tavoitetta hiilineutraalisuudesta vuonna 2050 ohjaamalla rahoitusta kestäväksi selkeillä säännöillä. Valtaosa vihreään siirtymään vuosittain tarvittavista noin 350 miljardin euron investoinneista tulee yksityiseltä sektorilta, ja taksonomia tarjoaa työkalun niiden läpinäkyvälle tarkastelulle – mutta ei suinkaan kiellä mitään investointeja. Taksonomia ei myöskään määrää, voiko tietty teknologia sisältyä jäsenmaan energialähteiden yhdistelmään. Komissio on kuullut erittäin kattavasti jäsenmaita, Euroopan parlamenttia ja eri asiantuntijatahoja valmistellessaan ehdotusta. Taksonomian tekniset ehdot ovat tiukat, mutta saavutettavissa, ja elävät ajan myötä tekniikan kehittyessä.

 
Lisää
 
Ismo Ulvila
EU:n kestävyysluokitusjärjestelmä: Komissio pyrkii nopeuttamaan hiilestä irtautumista

Komissio on esittänyt ilmastoa koskevan täydentävän delegoidun säädöksen, jolla säädetään tietyistä kaasu- ja ydinvoima-alan toiminnoista. Säädöksellä muun muassa lisätään uusia taloudellisia toimintoja EU:n luokitusjärjestelmään ja vahvistetaan julkistamisvaatimukset, jotka koskevat yritysten kaasu- ja ydinenergia-alalla harjoittamia toimintoja. EU:n tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä, ja kestävyysluokitusjärjestelmän tarkoituksena on ohjata yksityisiä sijoituksia toimintoihin, joita ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi tarvitaan. Komissio katsoo, että yksityiset sijoitukset kaasu- ja ydinvoima-alan toimintoihin ovat merkityksellisiä siirtymän yhteydessä. Ne tarjoavat mahdollisuuden nopeuttaa siirtymistä saastuttavammista toiminnoista, kuten hiilen käytöstä energian tuotannossa, ilmastoneutraaliin tulevaisuuteen, jossa käytetään pääasiassa uusiutuvia energialähteitä.

 
Lisää
 
EU:n kestävyysluokitusjärjestelmä
EU tavoittelee uudella strategialla globaalia johtoasemaa standardien määrittämisessä

Komissio on esittänyt uuden standardointistrategian, jossa hahmotellaan EU:n standardointitoimintaa. Strategian tavoitteena on vahvistaa EU:n maailmanlaajuista kilpailukykyä sekä mahdollistaa palautumiskykyinen, ympäristöystävällinen ja digitaalinen talous. Strategialla halutaan myös varmistaa, että teknologian kehitys ei vaaranna demokraattisten arvojen toteutumista. Standardit auttavat valmistajia muun muassa varmistamaan tuotteiden ja palvelujen yhteentoimivuuden, pienentämään kustannuksia ja parantamaan turvallisuutta. Kun noudatetaan yhdenmukaistettuja standardeja, voidaan myös olla varmoja siitä, että tuotteet ovat EU:n lainsäädännön mukaisia. Jotta EU voisi jatkossakin olla mukana määrittämässä maailman standardeja, sen on oltava vahvasti läsnä standardointitoiminnassa ja johdettava standardointiin liittyvää työtä kansainvälisillä foorumeilla.

 
Lisää
 
Uusi standardointistrategia
EU:n syöväntorjuntasuunnitelma: Uudet toimet syövän ennaltaehkäisyn, varhaisen havaitsemisen ja hoidon saatavuuden parantamiseksi

Syöpään sairastuu Euroopassa keskimäärin hieman enemmän miehiä kuin naisia: uusista syöpätapauksista 54 prosenttia on miehillä. Naisten rintasyöpä on kuitenkin eniten diagnosoitu syöpä – siihen sairastui vuonna 2020 yli 355 000 naista. Komissio on käynnistänyt uusia EU:n syöväntorjuntasuunnitelman toimia, joilla autetaan EU-maita poistamaan eriarvoisuutta sairauden hoidossa, lisäämään HPV:n seulontaa ja HPV-rokotuksia ja tukemaan syövän sairastaneita. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi: ”Käynnistäessämme EU:n syöväntorjuntasuunnitelman asetimme syövän torjunnan yhdeksi tämän komission painopisteistä. Tavoitteenamme on, että jokainen Euroopan unionissa saa tarvitsemaansa syöpähoitoa. Tiedämme, että tavoite on saanut pandemian vuoksi takaiskun, sillä arviolta miljoona syöpätapausta saattaa olla nyt diagnosoimatta. Syöpä koskettaa meitä kaikkia, ja siksi teemme työtä ennaltaehkäisyn, varhaisen diagnosoinnin ja yhdenvertaisen hoitoon pääsyn puolesta tämän taistelun voittamiseksi.”

 
Lisää
 
EU:n syöväntorjuntasuunnitelma
Tapahtumat
1.–6.2.

Valokuvanäyttely ”Suuria unelmia – tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa”. Helsingissä Sanomatalossa on esillä EU:n solidaarisuushankkeeseen liittyvä valokuvanäyttely, joka kertoo suomalaisten vaikuttajien uratarinoista. Kaikkia tarinoita yhdistää yksi asia: ne kertovat ihmisistä, jotka ovat toteuttaneet unelmiaan. He ovat muun muassa kirjoittaneet kirjoja, opiskelleet lääkäreiksi, tulleet valituksi kansanedustajiksi, perustaneet yrityksiä tai olleet puhujina suurissa tapahtumissa. Toimintansa kautta he ovat muuttaneet maailmaa esimerkiksi edistämällä yhdenvertaisuutta, lisäämällä ymmärrystä ja auttamalla suoraan muita ihmisiä. Valokuvanäyttely on esillä Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä 6. helmikuuta saakka, minkä jälkeen näyttely kiertää Vantaan eri kirjastoissa.

 
Lisää
 
8.2.

Webinaari ”LULUCF-asetus: Lisää hiilinieluja, vähemmän päästöjä”. EU aikoo päivittää maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen. Asetus on osa komission vuonna 2021 esittelemää ilmastolakipakettia, jolla EU pyrkii vähentämään kasvi¬huone¬päästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Euroopan parlamentin Suomen-toimiston järjestämässä webinaarissa aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan LULUCF-esittelijä Ville Niinistö (Greens, vihr.) ja teollisuusvaliokunnan lausuntoa asiasta valmisteleva Henna Virkkunen (EPP, kok.) sekä Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila ja Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio. Keskustelun juontaa tietokirjailija ja meteorologi Kerttu Kotakorpi. Keskustelua voi seurata 8. helmikuuta klo 14.00–15.30 parlamentin Suomen-toimiston Facebook-sivulla. Seuraaminen ei edellytä kirjautumista eikä Facebook-tiliä.

 
Lisää
 
8.2. Webinaari ”LULUCF-asetus: Lisää hiilinieluja, vähemmän päästöjä”
8.–11.2.

EU:n teollisuuden päivät 2022. Komission suurimmassa vuotuisessa teollisuuspolitiikkaa käsittelevässä konferenssissa – EU:n teollisuuden päivillä – keskustellaan EU:n teollisuuspolitiikan haasteista ja kehitetään niihin yhdessä ratkaisuja. Tänä vuonna keskustelujen aiheena on, miten voidaan tukea EU:n teollisia ekosysteemejä vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä ja parantaa EU:n yritysten, myös pk-yritysten, selviytymiskykyä. Lisäksi pohditaan Euroopan nuorison teemavuoden 2022 mukaisesti, miten nuori sukupolvi voi olla mukana muokkaamassa EU:n teollisuuden tulevaisuutta Konferenssi järjestetään Brysselissä hybriditapahtumana 8.–11. helmikuuta, ja tapahtumaan ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

 
Lisää
 
8.–11.2. EU:n teollisuuden päivät 2022
15.2.

EU-aamukahvit: Innovaatiorahasto. EU-aamukahvit on keskusteleva aamukahvitilaisuus verkossa. Vuoden 2022 ensimmäisillä aamukahveilla syvennytään innovaatiorahaston käytännön asioihin. Innovaatiorahasto tarjoaa yrityksille noin 20 miljardia euroa tukea vuosina 2020–2030 innovatiivisten vähähiilisten teknologioiden kaupallistamiseen. Pyrkimyksenä on tuoda markkinoille teollisia ratkaisuja, joilla voidaan vähentää hiilipäästöjä ja edistää Euroopan ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista. Aamukahveilla ovat paikalla asiantuntijat Juho Korteniemi (työ- ja elinkeinoministeriö) ja Markku Pekonen (EU-rahoitusneuvonta). He vastaavat yrityksille järjestettävään rahoitushakuun ja innovaatiorahastoon liittyviin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan!

 
Lisää
 
15.2. EU-aamukahvit: Innovaatiorahasto
16.2.

Finland Works -rekrytointitapahtuma verkossa. Finland Works on Euroopan laajuinen maksuton rekrytointitapahtuma, jossa eri alojen osaajat etsivät uusia työmahdollisuuksia Suomesta. Työnantajilla ja ammattilaisilla on mahdollisuus löytää toisensa verkossa nopeasti ja vaivattomasti. Työnhakijat voivat käydä keskusteluja työnantajien, näytteilleasettajien ja Euroopan työnvälitysverkoston EURES-neuvojien kanssa. Rekisteröidy mukaan hyvissä ajoin etukäteen! Tapahtuma järjestetään 16. helmikuuta klo 12.00–16.00.

 
Lisää
 
Finland Works -rekrytointitapahtuma verkossa 16.2.
Linkkivinkit
Haku vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailuun on käynnissä

Uuden eurooppalaisen Bauhausin vuoden 2022 kilpailussa palkitaan hankkeita ja ideoita, jotka auttavat luomaan kauniita, kestäviä ja osallistavia ympäristöjä. Kilpailusarjoja on neljä: luontoyhteyden palauttaminen, yhteenkuuluvuuden tunteen palauttaminen, kipeimmin muutosta kaipaavien tilojen ja ihmisten priorisointi ja pitkän aikavälin kokonaisvaltaisen elinkaariajattelun edistäminen teollisessa ekosysteemissä. Kilpailu tuo esiin uusia inspiroivia esimerkkejä arjen, asuinympäristöjen ja elintilojemme transformaatiosta. Kuten viime vuonna järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella, tänäkin vuonna palkinnoilla nostetaan esiin nuorten lahjakkuuksien ideoita, joilla toteutetaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ruohonjuuritasolla ja paikallisyhteisöissä eri puolilla Eurooppaa. Viime vuonna kilpailu herätti paljon kiinnostusta: palkintoja tavoitteli yli 2 000 ehdokasta. Hakemus kilpailuun tulee jättää 28. helmikuuta mennessä.

 
Lisää
 
Vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailu
Erasmus+: Kouluille ja ammattioppilaitoksille tarkoitettu uusi ”Opi EU:sta” -haku

Komissio edistää EU:hun liittyvää opetusta Jean Monnet -toimiin kuuluvalla uudella toiminnalla ”Opi EU:sta”. Kaikkien Erasmus+ -ohjelmamaiden peruskoulut, lukiot ja ammattioppilaitokset voivat osallistua hakuun ja saada tukea EU-asioita koskevaa opetusta varten. Opetusta on annettava vähintään 40 tuntia lukuvuoden aikana kolmena perättäisenä vuonna. Sitä voi antaa yhdestä tai useammasta EU:hun liittyvästä aiheesta, esimerkiksi arvoista, historiasta, EU:n toimintatavoista tai kulttuurisesta monimuotoisuudesta. Toiminnan on tapahduttava lukuvuoden aikana, ja siihen voi kuulua projektiviikkoja ja opintokäyntejä. Koulu voi järjestää opetuksen itse tai esimerkiksi korkeakoulujen, kansalaisjärjestöjen tai yhdistysten tuella. Avustuksen enimmäismäärä on 30 000 euroa (enintään 80 prosenttia kokonaiskustannuksista). Toiminnan tavoitteena on parantaa oppilaiden osaamista EU-asioissa ja parantaa EU:n tuntemusta sekä herättää kiinnostusta EU:hun. Jätä koulusi hakemus viimeistään 1. maaliskuuta!

 
Lisää
 
Erasmus+: Kouluille ja ammattioppilaitoksille tarkoitettu uusi ”Opi EU:sta” -haku
Avoimet työpaikat
Hae EU@Oodi-näyttelytilan tiimiin asiakaspalvelutehtäviin

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitsevan EU@Oodi -näyttelytilan iloiseen tiimiin on haussa asiakaspalveluhenkilö, joka on avainasemassa auttamassa tiimiä tuurauksissa sekä loma-aikoina. Tarjolla on osa-aikainen, vakituinen vuokratyösuhde, jossa Manpower toimii työnantajana. Osana EU@Oodin tiimiä työtehtäviin kuuluvat muun muassa näyttelytilan vieraiden opastaminen ja sisältöä koskeviin kysymyksiin vastaaminen. Työhön liittyy myös viestintä sosiaalisessa mediassa. Hakeminen on yksinkertaista ja nopeaa: pelkkä CV, puhelinnumero ja sähköpostiosoite riittävät osoittamaan kiinnostuksesi tehtävää kohtaan! EU@Oodin toiminnasta vastaavat Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto.

 
Lisää
 
EU@Oodi
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.