Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 2/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen: Erasmus+ täyttää 35 vuotta!

Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma Erasmus+ täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Tämä suosittu ohjelma on eurooppalaisten mielestä EU:n kolmanneksi tärkein saavutus heti vapaan liikkuvuuden ja rauhan jälkeen. Yli 300 000 suomalaista on jo osallistunut Erasmus-ohjelmaan vuodesta 1992 lähtien. Olin itse aikoinani Erasmus-opiskelijavaihdossa Hollannissa. Kokemus oli todella ikimuistoinen ja avartava, ja voin suositella sitä lämpimästi. Meitä Erasmus-ohjelmaan osallistuneita onkin jo kaiken kaikkiaan yli 10 miljoonaa! Palaamme vielä tämän vuoden aikana Erasmus-ohjelman merkkivuoden tiimoilta.

 
Lisää
 
Pia Siitonen
EU:n yliopistot tiiviimpään yhteistyöhön

EU:lla on edessään suuria haasteita: ilmastonmuutos, digitalisaatio ja väestön ikääntyminen. Samalla sitä koettelee suurin maailmanlaajuinen terveyskriisi sataan vuoteen taloudellisine seurauksineen. Korkeakouluilla ja koko korkea-asteen koulutussektorilla on ainutlaatuinen asema koulutuksen, tutkimuksen ja innovoinnin risteyskohdassa, ja niiden panosta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Komissio tukee korkeakouluja niiden pyrkimyksissä olla mukana EU:n haasteiden ratkaisemisessa. Se on hyväksynyt kaksi tähän liittyvää aloitetta: korkeakouluja koskeva EU:n strategia ja komission ehdotus, joka koskee yhteyksien luomista eurooppalaisen korkea-asteen koulutusyhteistyön tehostamiseksi. Aloitteisiin liittyviin käytännön toimiin kuuluu useita hankkeita. Tarkoitus on muun muassa luoda yhteinen eurooppalainen tutkinto, jossa otetaan huomioon opiskelijoiden suorittamaan korkea-asteen tutkintoon sisältyvä kansainvälinen kokemus. Myös eurooppalaista opiskelijakorttia koskevaa hanketta laajennetaan.

 
Lisää
 
Opiskelijoita
Tapahtumat
8.2.

Webinaari ”LULUCF-asetus: Lisää hiilinieluja, vähemmän päästöjä”. EU aikoo päivittää maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen. Asetus on osa komission vuonna 2021 esittelemää ilmastolakipakettia, jolla EU pyrkii vähintäänkin puolittamaan kasvihuonepäästöt vuoteen 2030 mennessä. Asetuksella halutaan ohjata EU-maita vahvistamaan hiilinieluja ja vähentämään päästöjä. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestää aiheesta webinaarin, jossa ovat keskustelemassa Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan LULUCF-esittelijä Ville Niinistö (Greens, vihr.) ja teollisuusvaliokunnan lausuntoa asiasta valmisteleva Henna Virkkunen (EPP, kok.) sekä komission ilmastorahoituksen pääneuvottelija Ismo Ulvila ja Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio. Keskustelun juontaa tietokirjailija ja meteorologi Kerttu Kotakorpi. Keskustelua voi seurata 8. helmikuuta klo 14.00–15.30 parlamentin Suomen-toimiston Facebook-sivulla. Seuraaminen ei edellytä kirjautumista tai Facebook-tiliä.

 
Lisää
 
9.2.

Ruotsinkielinen Translating Europe Workshop -webinaari ”Från klarhet till klarhet – den svenska klarspråksdiskussionen i Sverige och Finland och på EU-kommissionen”. Oletko kiinnostunut ruotsin kielestä ja selkeästä kielenkäytöstä? Komission käännöstoimen pääosaston ruotsin kieliosaston järjestämässä webinaarissa tutustutaan selkeäkielisyyden hyväksi tehtyyn työhön Ruotsissa ja Suomessa samoin kuin komissiossa. Ohjelmassa on muun muassa suomalaisen tutkijan katsaus ruotsinkielisten viranomaistekstien erityispiirteisiin Ruotsissa ja Suomessa. Tapahtuma on kaikille avoin, ja se järjestetään 9. helmikuuta klo 10.00–17.15. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 2. helmikuuta.

 
Lisää
 
Ruotsinkielinen Translating Europe Workshop -webinaari ”Från klarhet till klarhet – den svenska klarspråksdiskussionen i Sverige och Finland och på EU-kommissionen” 9.2.
Linkkivinkit
Haku vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailuun on avattu

Uuden eurooppalaisen Bauhausin vuoden 2022 kilpailussa palkintoja myönnetään hankkeille ja ideoille, jotka auttavat luomaan kauniita, kestäviä ja osallistavia ympäristöjä. Kilpailusarjoja on neljä: luontoyhteyden palauttaminen, yhteenkuuluvuuden tunteen palauttaminen, kipeimmin muutosta kaipaavien tilojen ja ihmisten priorisointi ja pitkän aikavälin kokonaisvaltaisen elinkaariajattelun edistäminen teollisessa ekosysteemissä. Kilpailu tuo esiin uusia inspiroivia esimerkkejä arjen, asuinympäristöjen ja elintilojemme transformaatiosta. Kuten viime vuonna järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella, tänäkin vuonna palkinnoilla nostetaan esiin nuorten lahjakkuuksien ideoita, joilla toteutetaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ruohonjuuritasolla ja paikallisyhteisöissä eri puolilla Eurooppaa. Viime vuonna kilpailu herätti paljon kiinnostusta: palkintoja tavoitteli yli 2 000 ehdokasta. Hakemus kilpailuun tulee jättää 28. helmikuuta mennessä.

 
Lisää
 
Vuoden 2022 New European Bauhaus -kilpailun haku
Rajat ylittävää raakkujen suojelua LIFE-hankkeen avulla

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on perustavanlaatuinen uhka Suomen ja koko Euroopan elinympäristöille. EU:n biodiversiteettistrategia on kattava pitkän aikavälin suunnitelma ekosysteemien rappeutumisen estämiseksi ja luonnon suojelemiseksi. Vuoteen 2030 ulottuvan strategian tavoitteena on, että Euroopan biologinen monimuotoisuus alkaa elpyä. Suomessa kannan elvyttämistä kaipaa erityisesti jokihelmisimpukka eli raakku. LIFE Revives -hankkeella pyritään parantamaan raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. ”Suomen vesistöihin on tavoitteena siirtää laitosolosuhteissa kasvatettuja raakunpoikasia arvioilta 1 042 000 yksilöä. Lisäksi Ruotsin ja Viron vesistöihin pyritään siirtämään 505 000 raakunpoikasta. Yhteensä näistä kaikista arvioidaan selviävän aikuisiksi ja sukukypsiksi 5 000–24 000 yksilöä”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Heidi Kunttu Jyväskylän yliopistosta.

 
Lisää
 
Jokihelmisimpukka eli raakku
Ilmoita kaupunkisi, kuntasi tai alueesi mukaan kisaamaan Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupungin palkinnosta!

Jos kaupungissasi, kunnassasi tai alueellasi on edistetty innovatiivisesti monimuotoisuutta ja osallisuutta, se voi nyt hakea ansaitsemaansa tunnustusta. Euroopan komissio on käynnistänyt kilpailun, jossa valitaan ensimmäiset Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupungit. Kilpailun tarkoituksena on torjua syrjintää, lisätä monimuotoisuutta EU:ssa ja edistää tasa-arvon unionia. Kilpailuun voivat osallistua EU:n alueella olevia kaupunkeja, kuntia ja alueita edustavat paikallisviranomaiset, jotka kehittävät tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa edistämällä monimuotoisuutta ja osallisuutta seuraavilla aihealueilla: sukupuoli, etninen tausta, uskonto tai vakaumus, vamma, ikä tai sukupuoli-identiteetti. Viranomaisten virallisen edustajan on jätettävä hakemuslomake, jossa esitetään kuvaus tärkeimmistä monimuotoisuutta ja osallisuutta edistävistä aloitteista. Viimeinen hakupäivä on 15. helmikuuta, ja palkintojenjakotilaisuus järjestetään huhtikuussa 2022.

 
Lisää
 
Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupungin palkinto
Oletko valmis seikkailuun Berliinissä?

”Adventures in Berlin” on eurooppalaisen nuorisotiedotusverkosto Eurodeskin kehittämä kaksin pelattava pakohuonetyyppinen nettipeli. Pelissä kaksi sisarusta lähtee etsimään mystisen viestin jälkeensä jättänyttä Emma-isoäitiään Berliinistä, ja johtolankoja seuratessaan he päätyvät erilaisten vapaaehtoistehtävien pariin. Peli on englanninkielinen ja toimii tietokoneella sekä mobiililaitteilla. Kokeile peliä kaverisi kanssa!

 
Lisää
 
”Adventures in Berlin” -nettipeli
Avoimet työpaikat
Nyt on aika hakea harjoitteluun Euroopan komissioon ensi syksyksi – myös meille edustustoon Helsinkiin!

Onko sinulla vähintään kandidaatintutkinto, ja oletko kiinnostunut työskentelystä kansainvälisessä, monikielisessä ja innostavassa ympäristössä? Hae siinä tapauksessa harjoitteluun Euroopan komissioon harjoittelujaksolle 1.10.2022−28.2.2023. Voit päästä työskentelemään EU-asioiden pariin myös kotimaassa, jos haet harjoittelupaikkaa komission Suomen-edustustosta (valitse siinä tapauksessa hakemuksessasi ensimmäiseksi vaihtoehdoksi COMM-REP komission pääosastojen joukosta). Edustustomme nykyinen harjoittelija Ilmari kertoo komission Facebook-sivulla päässeensä harjoittelijana tutustumaan EU-politiikkaan ja komission työhön hyvin laajasti: https://www.facebook.com/euroopankomissiosuomessa/ posts/295919352562131. Harjoittelijoita palkataan myös komission eri pääosastoihin Brysseliin ja Luxemburgiin. Viiden kuukauden harjoittelun aikana saat hyvän kokonaiskuvan komission toiminnasta ja EU:n toimielimistä. Harjoitteluun ei ole ikärajaa. Jätä hakemuksesi viimeistään 31. tammikuuta klo 13.00.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.