Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 29/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: YK-prosessin rinnalle ovat tervetulleita myös muut aloitteet

Glasgow’ssa pidetty YK:n ilmastosopimukseen kuuluvien valtioiden välinen vuosittainen tapaaminen eli COP26/CMA3 (tuo CMA viittaa Pariisin sopimuksen osapuolten kolmanteen tapaamiseen) saatiin suhteellisen kunnialla päätökseen myöhään lauantaina. Monet teknisistä neuvottelukysymyksistä ratkottiin poliittisella tavalla ministeritasolla osana isoa pakettia, jossa pyrittiin säilyttämään tieteen viesti lämpötilan nousun rajoittamisesta 1,5 asteeseen, hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) suositusten ja mallinnusten mukaisesti. Tv-kameroiden edessä tehtyihin yleispäätöksiin – vaikka ne ovat löyhiä eivätkä sitovia – sisältyy monia oleellisia osia, joilla pidetään ilmastotyön tärkeyttä ja tavoitetason nostoa jatkuvasti esillä. Ensimmäistä kertaa yleispäätöksiin saatiin kirjaus hiilen alasajon tärkeydestä samoin kuin fossiilisten polttoaineiden tukien lopettamisen tärkeydestä ja myös ilmastotoimien ja luonnon monimuotoisuuden välisestä yhteydestä.

 
Lisää
 
Komissiolta kolme uutta ympäristöehdotusta

Komissio on hyväksynyt uusia aloitteita, jotka ovat tarpeen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamiseksi. Aloitteet koskevat metsäkadon pysäyttämistä, kestävää jätehuoltoa ja maaperän tervehdyttämistä. Komission uudella metsäkatoa koskevalla asetuksella taattaisiin, että tuotteet, joita ostetaan, käytetään ja kulutetaan EU:n markkinoilla, eivät pahenna maailmanlaajuista metsäkatoa eivätkä heikennä metsien tilaa. Jätteensiirtoasetukseen tehtävillä muutoksilla komissio ehdottaa muun muassa tiukempia sääntöjä jätteen viennille ja tehokkaampaa järjestelmää jätteen kierrättämiseksi raaka-aineeksi. Maaperän tervehdyttämiseksi komissio esitti EU:n uuden maaperästrategian, jossa vahvistetaan puitteet ja konkreettiset toimenpiteet maaperän suojelemista, ennallistamista ja kestävää käyttöä varten.

 
Lisää
 
Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistoiminnan tuki ensi vuonna

Komissio on käynnistänyt Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2022 ehdotuspyynnön. Euroopan solidaarisuusjoukot on EU:n ohjelma nuorille, jotka haluavat osallistua solidaarisuustoimiin EU:ssa ja sen ulkopuolella. Toiminnan kautta nuoret voivat esimerkiksi auttaa heikommassa asemassa olevia tai vaikuttaa terveys- ja ympäristöasioihin. Vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi, ja ohjelmalle onkin varattu lähes 139 miljoonaa euroa. Määrärahoilla rahoitetaan muun muassa vapaaehtoistoimintaa ja nuorten johtamia solidaarisuushankkeita. Yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaaviin solidaarisuustoimiin voivat osallistua 18–30-vuotiaat nuoret ja kansainvälisiin humanitaariseen avun toimintaan liittyviin solidaarisuustoimiin 18–35-vuotiaat nuoret.

 
Lisää
 
Suomalaiset kääntäjäopiskelijat voittivat eurooppalaisten EMT-yliopistojen haastekilpailun

Turun yliopiston kääntäjäopiskelijoiden Translatorio-joukkue voitti Verso-nimisellä hankkeellaan haastekilpailun, jonka EMT-verkosto (European Master’s in Translation) järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa. EMT on komission käynnistämä hanke, jonka tavoitteena on kehittää kääntäjänkoulutusta EU:ssa. Kääntäjänkoulutukselle määritetyt laatuvaatimukset täyttäville yliopistojen maisteritason kääntäjänkoulutusohjelmille myönnetään EMT-laatumerkki, ja ne pääsevät jäseniksi EMT-verkostoon. Kilpailussa opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella paras mahdollinen tietokoneavusteinen käännösympäristö, ja voittajajoukkue kehitti tähän tarkoitukseen koneoppimiseen perustuvan hankkeiden hallintavälineen. Voittajan valitsi raati, joka koostui komission käännöstoimen pääosaston, EMT-yliopistojen ja elinkeinoelämän edustajista. He arvostivat myös Verso-nimen valintaa välineelle, jonka on tarkoitus jatkaa kasvuaan verson lailla.

 
Lisää
 
Tapahtumat
15.–23.11.

Eurooppalaisen elokuvan viikkoja vietetään Eurooppasalissa 15.-23.11.2021 (Malminkatu 16, Helsinki). Luvassa on 18 mielenkiintoista ja inspiroivaa elokuvaa eri maista. Ohjelmistoon on kasattu värikäs kattaus tunteellista draamaa, sydämentykytyksiä aiheuttavaa trilleriä, naurua ja tietysti romantiikkaa. Mukana on myös visuaalisesti hätkähdyttäviä ja ajatuksia herättäviä dokumentteja. Elokuvat on tekstitetty englanniksi. Esitteen löydät täältä: https://europa.eu/!MXxGBm. Tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto yhdessä EU-maiden Suomen-suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kanssa. Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Eurooppasalin kapasiteetti on 60 henkeä, ja kuhunkin näytökseen aletaan jakaa lippuja tuntia ennen sen alkua Eurooppasalin aulatilassa. Kasvomaskin käyttö on pakollista.

 
Lisää
 
20.11.

EU@Oodi-tiedotuspiste juhlii kansainvälistä lastenpäivää lauantaina 20. marraskuuta. Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitsevalla EU@Oodi-pisteellä on klo 11.00–17.00 lapsille muun muassa pinssityöpaja, jossa voi tehdä pinssin valmiista kuvasta tai omasta piirustuksesta. Tarjolla on myös lapsille ja nuorille suunnattua lukemista ja muuta mukavaa. Tervetuloa EU@Oodiin osoitteeseen Töölönlahdenkatu 4, Helsinki!

 
Lisää
 
23.11.

Suuri arvokeskustelu osana Euroopan tulevaisuuskonferenssia ja valtakunnallista Euroopan Suunta -kampanjaa. Mihin suuntaan Suomi, Eurooppa ja maailma ovat kulkemassa koronapandemian jälkeisenä aikana? Aiheesta keskustelevat ja kansalaisten kysymyksiin vastaavat ulkoministeri Pekka Haavisto, arkkipiispa Tapio Luoma ja THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen. Keskustelun juontaa Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Jesse Jääskeläinen. Tapahtuma järjestetään 23. marraskuuta klo 17.00–19.30 EU@Oodi-tietopisteellä Helsingin keskuskirjasto Oodissa, ja siihen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa klo 16.40 alkaen.

 
Lisää
 
4.–5.12.

Lahti, Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, juhlistaa teemavuotensa päättymistä. Lahti kutsuu kaikki mukaan juhlimaan ympäristöpääkaupunkivuotta urheilun, taiteen ja musiikin merkeissä. Kaupunki tuo 4.–5. joulukuuta monipuolista ohjelmaa Lahden torille, Isku Areenalle ja Kirkkopuistoon. Lisäksi se tarjoaa 2 500 ilmaislippua 4. joulukuuta pelattavaan, maailman ensimmäisen hiilineutraalin jääkiekkojoukkueen Lahden Pelicansin jääkiekko-otteluun kiitoksena alueen asukkaille yhteisestä työstä kestävän tulevaisuuden eteen.

 
Lisää
 
Linkkivinkit
Politiikkaradio: Oliko Glasgow'n ilmastokokous lässähdys?

YK:n ilmastokokous päättyi lauantaina Glasgow'ssa. Kokouksen tuloksia on luonnehdittu pettymykseksi. Ylen Politiikkaradio-ohjelma analysoi kokouksen annin. Studiossa olivat toimittaja Marjo Näkin vieraina suomalaisneuvottelijat: ympäristöministeriön ilmastoyksikön päällikkö Outi Honkatukia ja Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Kuuntele jakso Yle Areenasta!

 
Lisää
 
Hae tapahtumallasi mukaan On the Green Track -kampanjaan!

On the Green Track (Vihreillä jäljillä) on nuorille suunnattu EU:n biologista monimuotoisuutta ja luontoa käsittelevä kampanja. Green Track Stops -tapahtumat ovat puolestaan eri puolilla EU:ta järjestettäviä tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka liittyvät laajasti luontoon ja maapallon biologisen monimuotoisuuden suojeluun. Kampanjan tarkoituksena on saada nuoriso liikkeelle ja luoda yhdessä nuorten kanssa toimintasuunnitelma luonnon suojelemisesta ja ennallistamisesta seuraavan vuosikymmenen aikana – ja luoda tulevaisuus, jossa ihmiset voivat elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Green Track Stop -tapahtuman voivat järjestää 18–30-vuotiaat henkilöt tai nuorisojärjestöt, -verkostot ja -yhteisöt. Tapahtuman muoto on vapaa: se voi olla konferenssi, kokous, näyttely, työpaja tai esitys joko verkossa, hybridiperiaatteella tai paikan päällä. Kampanjaan valitut tapahtumat järjestetään maalis-toukokuussa 2022. Valintaan voit osallistua täyttämällä hakulomakkeen.

 
Lisää
 
Lapsistrategia turvaa lasten oikeuksia ja hyvinvointia

EU julkisti keväällä 2021 lasten oikeuksia koskevan strategian, jonka tavoitteena on rakentaa lapsille mahdollisimman hyvä elämä EU:ssa ja kaikkialla maailmassa. Valmistelussa olivat mukana myös lapset – prosessin aikana kuultiin yli 10 000 lapsen mielipiteitä ja näkemyksiä. Suomessa EU-tason strategiaa toteutetaan kansallisen lapsistrategian kautta. ”Olemme jo kansallisen lapsistrategian valmistelussa pyrkineet huomioimaan EU:n lasten oikeuksia koskevan strategian siltä osin, kuin siitä oli saatavilla tietoja. Lisäksi työssä huomioitiin eurooppalainen lapsitakuu, jota edistettiin samaan aikaan. Sekä EU-strategiassa että kansallisella tasolla on kiinnitetty erityistä huomiota lasten ja nuorten osallisuuteen”, sanoo kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, joka on nimitetty myös eurooppalaisen lapsitakuun koordinaattoriksi Suomessa.

 
Lisää
 
College of Europe – haku lukuvuodelle 2022–2023 on käynnissä

Vuonna 1949 perustettu College of Europe toimii Belgian Bruggessa ja Puolan Natolinissa (Varsovassa). Se tarjoaa perustutkinnon jälkeisiä akateemisia Eurooppa-opintoja talous-, oikeus- ja valtiotieteessä. Nyt voit hakea lukuvuoden 2022–2023 opintoihin: 1) MSc in European Economic Studies, 2) MA in EU International Relations and Diplomacy Studies, 3) MA in European Interdisciplinary Studies, 4) Master of European Law (LLM), 5) MA in European Political and Governance Studies, 6) Master of Arts in Transatlantic Affairs (MATA). Hakuaika päättyy 19. tammikuuta 2022. College of Europe järjestää 19. marraskuuta virtuaalitapahtuman, jossa esitellään sen opintotarjontaa ja Natolinin-kampusta. Tapahtumaan on ilmoittauduttava etukäteen.

 
Lisää
 
The Europolitist -sarja kirittää keskustelua Euroopan tulevaisuudesta

The Ulkopolitist -verkkolehti julkaisee yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa videoista, podcasteista ja sosiaalisen median sisällöistä koostuvan The Europolitist -kokonaisuuden. Sisällöissä syvennytään Euroopan unionin tulevaisuuskonferenssin teemoihin. Tavoitteena on konferenssin kansalaispaneelien, verkkoalustan ja muiden osallistumismuotojen siivittämänä innostaa The Europolitistin kuulijoita ja katsojia pohtimaan Euroopan tulevaisuuden näkymien merkitystä omassa arjessaan. The Europolitistin video- ja podcast-jaksoissa Euroopan tulevaisuudesta on mukana keskustelemassa Euroopan parlamentin jäseniä, asiantuntijoita sekä Strasbourgissa järjestetyn kansalaispaneelin osallistujia. Keskusteluissa pureudutaan muun muassa EU:n ulkopolitiikkaan, ilmastoon, työhön ja digitalisaatioon. Kuuntele Spotifysta uuden The Europolitistin avausjakso: Onko EU valmiina muuttuvaan globaaliin valtapeliin?

 
Lisää
 
Avoimet työpaikat
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) hakee Helsinkiin viestintäpäällikköä

Oletko dynaaminen ja osaava tiedottaja, jolla on vähintään 12 vuoden työkokemus, josta vähintään viisi vuotta viestintäalalla tai muulla siihen liittyvällä alalla ja vähintään kaksi vuotta johtotehtävissä? Silloin voit olla Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) Helsinkiin etsimä uusi viestintäpäällikkö! Kyseessä on viisivuotinen sopimus väliaikaisena toimihenkilönä (palkkaluokka AD 9). Sopimus voidaan uusia. Viestintäpäällikkö vastaa ECHAn viestintäyksiköstä ja muun muassa varmistaa, että viraston toiminnasta tiedotetaan tehokkaasti. Yksityiskohtaiset tiedot koulutusvaatimuksista, työkokemuksesta ja valintaperusteista sekä valintamenettelystä (Head of Communications, ECHA/TA/2021/010) löytyvät englanniksi ECHAn verkkosivustolta. Valintamenettelyssä laaditaan varallaololuettelo, johon kirjataan soveltuvimmat hakijat. Heille voidaan tarjota työsopimusta. Luettelo on voimassa kaksi vuotta, ja sen voimassaoloa voidaan jatkaa. Hakuaika päättyy 29. marraskuuta klo 12.00.

 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.