Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 26/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: Glasgow’n ilmastokokous alkaa

Tämän viikon sunnuntaina alkaa Glasgow’ssa YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) osapuolten kokous eli tuttavallisesti COP-kokous. Samalla järjestetään Pariisin sopimuksen osapuolten kokous, jossa asialista on osittain samanlainen, mutta juridinen kehikko hyvinkin erilainen. Iso huomio kiinnittyy juuri ennen Glasgow’n kokousta pidettävään G20-maiden kokoukseen Roomassa ja siihen, sitoutuvatko maailman johtavat taloudet korottamaan päästöjen vähentämistavoitteitaan – vastaavathan ne yhdessä noin 80 prosentista maailman päästöistä. Tästä ei itse neuvottelujen asiakohdissa puhuta, mutta toki korkean tason poliittinen tuki voisi helpottaa neuvotteluja, joista on ennakkotietojen mukaan tulossa erittäin vaikeat. Yhdistynyt kuningaskunta tulevana puheenjohtajana on painottanut myös neuvottelujen oheistapahtuminen merkitystä ja yksityisen sektorin roolia.

 
Lisää
 
Pankkipaketti 2021: uusilla EU-säännöillä parannetaan pankkien häiriönsietokykyä ja valmistautumista tulevaisuuteen

Euroopan komissio on hyväksynyt EU:n pankkisääntöjen muutosehdotukset, jotka koskevat vakavaraisuusasetusta ja vakavaraisuusdirektiiviä. Uusilla säännöillä varmistetaan, että EU:n pankit selviytyvät paremmin mahdollisista tulevista talouden häiriöistä ja edistävät osaltaan Euroopan toipumista koronapandemiasta ja siirtymistä ilmastoneutraaliuteen. Pankkipaketilla saatetaan päätökseen Basel III -sopimuksen sisällyttäminen osaksi EU:n lainsäädäntöä. EU ja sen G20-kumppanit ovat sopineet Basel III -sopimuksesta Baselin pankkivalvontakomiteassa. Muutosehdotukset ovat viimeinen vaihe pankkialan sääntöjen uudistamisessa. Lainsäädäntöpaketti siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsittelyyn.

 
Lisää
 
Energiaunionin tila 2021: uusiutuva energia ohittaa fossiiliset polttoaineet EU:n tärkeimpänä energianlähteenä

Vuonna 2020 uusiutuvat energialähteet ohittivat ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet EU:n tärkeimpänä energianlähteenä. Uusiutuvista lähteistä tuotettiin 38 prosenttia sähköstä, kun fossiilisilla polttoaineilla tuotettiin 37 prosenttia. Tämä käy ilmi komission julkaisemasta katsauksesta, joka koskee energiaunionin tilaa vuonna 2021. Katsauksessa arvioidaan EU:n edistymistä puhtaaseen energiaan siirtymisessä lähes kaksi vuotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman käynnistämisen jälkeen. Paljon kehitystä on tapahtunut, mutta lisätoimia tarvitaan, jotta voidaan saavuttaa vuodeksi 2030 asetettu tavoite vähentää nettopäästöjä vähintään 55 prosenttia ja jotta EU:sta voi tulla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

 
Lisää
 
Energiaunionin tila 2021
Suomalainen MetGen voitti vuoden 2021 innovointipalkinnon

Komissio on palkinnut innovointitutka-aloitteensa avulla löytyneitä lupaavimpia innovaatioita, jotka ovat syntyneet EU:n rahoittamissa tutkimus- ja innovointihankkeissa. Pääpalkinnon voitti kaarinalainen MetGen Oy. Palkinto myönnettiin yrityksen käänteentekevästä biopohjaisesta ratkaisusta, jolla korvataan pahvipakkauksissa nykyisin käytettävät petrokemian vahapohjaiset ratkaisut. MetGenin kehittämä kuitupohjaisissa pakkauksissa käytettävä biopohjainen lisäaine parantaa pakkausten lujuutta ja kosteudenkestävyyttä. Kun pahvissa ei ole petrokemian ainesosia, sitä on myös helpompi kierrättää. Innovointitutkapalkinnon voittaja MetGen Oy on saanut EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta 13,3 miljoonaa euroa rahoitusta innovatiivisten käytännön ratkaisujen kehittämiseen pakkausteollisuuden haasteisiin.

 
Lisää
 
Innovointipalkinto
Helsinki on ehdolla EU:n Esteetön kaupunki -palkinnon saajaksi

EU:n Esteetön kaupunki -kilpailun tämänvuotiset finalistit ovat Helsinki, Barcelona, Leuven, Luxemburg, Palma ja Porto. Tasa-arvoasioista vastaavan komissaarin Helena Dallin mukaan ”esteettömyys on edellytys sille, että vammaiset voivat osallistua kaikilla elämänaloilla kaikin tavoin tasavertaisesti. Haluamme palkita kaupunkeja, jotka ovat edelläkävijöitä saavutettavuuden toteuttamisessa. Näissä kaupungeissa kaikki voivat mennä työpaikalle, teatteriin tai puistoon ilman esteitä.” Vuosi 2021 on Euroopan rautateiden teemavuosi, minkä vuoksi kilpailussa annetaan erityismaininta kaupungille, joka on toteuttanut merkittäviä toimia tehdäkseen rautatieasemistaan vammaisille esteettömiä. Voittajat selviävät palkintojenjaossa 3. joulukuuta.

 
Lisää
 
EU:n Esteetön kaupunki -palkinto
Tapahtumat
29.10.

Future is You(th) – nuorten ja komissaarien dialogi. Euroopalle rakennetaan uutta visiota, ja nuoret ovat keskeisessä osassa tulevaisuuden hahmottelussa. Allianssi järjestää yhteistyössä Euroopan komission kanssa 29. lokakuuta klo 15.15–16.15 Future is You(th) -keskustelutilaisuuden Eurooppasalissa Helsingissä (Malminkatu 16). Keskustelemassa ovat komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager, komissaari Jutta Urpilainen sekä nuoria niin lavalla kuin yleisössä: mm. nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen ja YK-nuorisodelegaatti Yuri Birjulin. Moderaattorina toimii Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala. Tilaisuuden teemoja ovat muun muassa nuorten osallisuus, ilmastonmuutos, digitalisaatio sekä nuoret, rauha ja turvallisuus. Keskustelussa käytettävät kielet ovat suomi ja englanti. Voit seurata tilaisuutta Facebookissa livelähetyksenä osoitteessa www.facebook.com/euroopankomissiosuomessa. Tilaisuus on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia.

 
Lisää
 
Future is You(th) – nuorten ja komissaarien dialogi 29.10.
1.11.

Eurooppa olemme me: Keskustelu Euroopan sosiaalisesta tulevaisuudesta osana Euroopan tulevaisuuskonferenssia sekä Europe Direct -verkoston Kuopion-pisteen avajaiset. Millainen on Euroopan tulevaisuus? Millaiset ovat nuorten tulevaisuudennäkymät työelämässä, hyvinvoinnissa ja osallisuudessa? Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijat keskustelevat Euroopan sosiaalisesta tulevaisuudesta. Keskustelemassa ovat myös Maria Kokkonen Euroopan komissiosta, Paula Saikkonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Pauliina Ryökäs Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksesta ja Helena Länsimies Mieliteko-ohjelmasta (ESR). Keskustelu käydään 1. marraskuuta klo 11.15–13.30. Keskusteluosuuden jälkeen avataan Europe Directin Kuopion-piste Pohjois-Savon maakuntatalolla. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta edellyttää ilmoittautumista 31.10. mennessä. Tilaisuutta voi seurata myös etänä.

 
Lisää
 
15.–23.11.

Eurooppalaisen elokuvan viikkoja vietetään Eurooppasalissa 15.-23.11.2021 (Malminkatu 16, Helsinki). Luvassa on 18 mielenkiintoista ja inspiroivaa elokuvaa eri maista. Ohjelmistoon on kasattu värikäs kattaus tunteellista draamaa, sydämentykytyksiä aiheuttavaa trilleriä, naurua ja tietysti romantiikkaa. Mukana on myös visuaalisesti hätkähdyttäviä ja ajatuksia herättäviä dokumentteja. Esitteen löydät täältä: https://europa.eu/!BvwHh4. Tapahtuman järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto yhdessä EU-maiden Suomen-suurlähetystöjen ja kulttuuri-instituuttien kanssa. Kuhunkin näytökseen aletaan jakaa lippuja tuntia ennen sen alkua Eurooppasalin aulatilassa. Kaikki näytökset ovat maksuttomia, mutta paikkoja on rajallisesti. Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

 
Lisää
 
Eurooppalaisen elokuvan viikot 15.-23.11.2021
Linkkivinkit
VieKas LIFE -hankkeella suojellaan luonnon monimuotoisuutta ympäri Suomea

Haitallisten vieraslajien torjunta on yksi tärkeimpiä keinoja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. EU:n biodiversiteettistrategia, joka on osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa, pyrkii palauttamaan luonnon monimuotoisuuden elpymisen tielle vuoteen 2030 mennessä. Strategia edellyttää luonnon ennallistamisen ja luonnonsuojelun tehostamista sekä muita toimia, joilla vähennetään ihmisen aiheuttamaa luontokatoa. VieKas LIFE -hanke keskittyy vieraslajien torjuntaan ja ihmisten vieraslajitietoisuuden lisäämiseen.

 
Lisää
 
Haitallisten vieraslajien torjunta
Haettavana tukea EU:n koheesiopolitiikkaan liittyvään tiedotukseen

Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto tarjoaa viidettä kertaa tukea EU:n koheesiopolitiikasta raportointiin. Komission julkaiseman ehdotuspyynnön keskeisenä tavoitteena on tarjota tukea EU:n koheesiopolitiikkaan liittyvän tiedon ja sisällön tuottamiseen ja levittämiseen, mukaan lukien esimerkiksi oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ja Euroopan elpymissuunnitelma, kunnioittaen samalla toimijoiden täydellistä toimituksellista riippumattomuutta. Ehdotuksia voivat jättää muun muassa mediaorganisaatiot, uutistoimistot, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, korkeakoulut ja oppilaitokset, tutkimuslaitokset ja ajatushautomot, Euroopan etua edistävät yhdistykset, yksityiset yhteisöt sekä kansalliset, alueelliset ja paikalliset viranomaiset – eivät kuitenkaan koheesiopolitiikan toteuttamisesta vastaavat viranomaiset. Hakemukset on jätettävä 11. tammikuuta 2022 mennessä.

 
Lisää
 
Haettavana tukea EU:n koheesiopolitiikkaan liittyvään tiedotukseen
Avoimet työpaikat
Euroopan komissio hakee rikosteknisen tutkinnan asiantuntijoita

Euroopan komissio hakee virkakilpailulla digitaalisen forensiikan sekä operatiivisen ja strategisen analyysin alojen hallintovirkamiehiä. Kilpailussa laaditaan varallaololista, jolta palkattavat asiantuntijat (palkkaluokka AD 7) työskentelevät pääasiassa Euroopan petostentorjuntavirastossa (OLAF). Haussa on sekä digitaalisen rikostutkinnan valmistelun että operatiivisen ja strategisen analyysin asiantuntijoita. Huom. Hakija voi valita vain yhden alan. Hakuaika päättyy 9. marraskuuta klo 13.00. Lisätietoa vaatimuksista ja hakumenettelystä on EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOn sivuilla.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Euroopan komissio hakee palvelukseensa petoksentorjunnan asiantuntijoita ja tutkijoita
Komissio hakee virkakilpailulla petoksentorjuntatutkijoita ja petoksentorjunnan asiantuntijoita pääasiassa petostentorjuntavirasto OLAFin palvelukseen seuraavilla aloilla: EU:n menot ja korruptiontorjunta sekä tulli ja kauppa, tupakkatuotteet ja tuoteväärennökset. Virkakilpailussa laaditaan varallaololista, jolta voidaan palkata tutkijoita (palkkaluokka AD 7) ja asiantuntijoita (palkkaluokka AD 9). Huom. Hakija voi valita vain yhden palkkaluokan ja alan. Hakuaika päättyy 9. marraskuuta klo 13.00. Lisätietoa vaatimuksista ja hakumenettelystä on EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOn sivuilla.
 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.