Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 24/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Puheenjohtaja von der Leyenin vierailu syysruskan Helsingissä

Lisää syysterveisiä komission Suomen-edustustolta! Malminkadun sisäpihan koivun kellertyviä lehtiä emme ole ehtineet toimistolla ihastelemaan viime viikkoina paljoakaan, sillä alkusyksyn kalenterin täytti paljolti komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin vierailu Suomeen 4. lokakuuta. Puheenjohtaja sai siis nähdä Suomen ruskan kauneimmillaan – ja vierailu sujui muutenkin mainiosti. Vierailun järjestelyjen saumattomasti sujunut yhteistyö komission ja valtioneuvoston välillä kuvasti instituutiomme ja Suomen läheisiä suhteita käytännön tasolla. Haluamme lähettää kiitokset kaikille kollegoillemme, jotka olivat vierailun järjestelyissä mukana. Myös korkealla tasolla vierailu oli merkittävä ja saavutti sille asetetut tavoitteensa. Pääministeri Sanna Marinin tapaamisen yhteydessä von der Leyen vahvisti, että komissio hyväksyy Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman.

 
Lisää
 
Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen
NextGenerationEU: Komissio vahvisti Suomen 2,1 miljardin euron elpymis- ja palautumissuunnitelman

Euroopan komissio antoi 4. lokakuuta myönteisen arvion Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Kyseessä on tärkeä vaihe menettelyssä, jossa EU myöntää Suomelle elpymis- ja palautumistukivälineestä 2,1 miljardia euroa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Elpymis- ja palautumistukivälineestä myönnettävällä rahoituksella tuetaan Suomen suunnitelmassa ehdotettujen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden toteuttamista. Rahoitus edistää merkittävästi Suomen palautumista koronapandemiasta entistä vahvempana.

 
Lisää
 
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Suomen pääministeri Sanna Marin
Komissio tarjoaa 60 000 ilmaista junalippua eurooppalaisille nuorille

Komissio tarjoaa DiscoverEU-hankkeen kautta 60 000 junalippua 18–20-vuotiaille nuorille. Hakuaikaa on 26.10. klo 13 saakka, ja hakuun voivat osallistua 1.7.2001–31.12.2003 syntyneet. Hakemuksen voivat jättää myös 19- ja 20-vuotiaat, koska heitä koskevat haut peruutettiin koronapandemian takia. Matkalipulla voi matkustaa maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välillä enintään 30 päivää. Pandemian vuoksi matkalipun saajille tarjotaan joustavaa varausmahdollisuutta uudella mobiilimatkakortilla. Kortti on voimassa vuoden, ja lähtöpäivää voi muuttaa lähtöhetkeen asti. Myös erityistarpeisia nuoria kannustetaan osallistumaan. Matkalippua voi hakea yksin tai enintään viiden hengen ryhmänä. DiscoverEU-osallistujat matkustavat pääasiassa junalla. Jotta osallistuminen olisi mahdollista koko EU:n alueella, matkaa voi tarvittaessa taittaa myös vaikkapa linja-autolla tai laivalla, poikkeustapauksissa myös lentokoneella. Jokaiselle EU-maalle myönnetään tietty määrä matkalippuja suhteessa EU:n väestöön.

 
Lisää
 
Tyttö juna-asemalla
Energian hinnat: Komissiolta välineet poikkeukselliseen tilanteeseen ja sen vaikutuksiin vastaamiseksi

Energian hintojen poikkeuksellisen ja maailmanlaajuisen nousun odotetaan jatkuvan läpi talven. Tästä syystä komissio on antanut energian hintoja koskevan tiedonannon, jossa esitetään lyhyen ja keskipitkän aikavälin toimenpiteitä tilanteesta selviytymiseksi. Esitetyllä välineistöllä autetaan EU:ta ja sen jäsenmaita vastaamaan hintojen nousun välittömiin vaikutuksiin ja suojautumaan paremmin äkillisiltä hinnannousuilta tulevaisuudessa. Lyhyen aikavälin kansallisia toimenpiteitä ovat muun muassa kotitalouksien hätätuki, valtiontuki yrityksille ja kohdennetut veronalennukset. Lisäksi komissio tukee investointeja uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen, tarkastelee energian varastointiin ja kaasun varmuusvarastojen hankintaan liittyviä toimenpiteitä sekä arvioi sähkömarkkinoiden nykyistä rakennetta.

 
Lisää
 
Led-lamppu
EU toimii vihreän, rauhanomaisen ja vauraan arktisen alueen hyväksi

Euroopan komissio ja EU:n ulkoasiainedustaja ovat esittäneet ehdotuksensa siitä, miten EU voi toimia vahvasti rauhanomaisen, kestävän ja vauraan arktisen alueen hyväksi. Arktinen alue on EU:lle strategisesti tärkeä, kun otetaan huomioon ilmastonmuutos, raaka-aineet ja geostrateginen merkitys. EU:n tavoitteena on tehdä yhteistyötä kumppaneiden kanssa löytääkseen kestäviä ratkaisuja. EU perustaa Grönlantiin Euroopan komission toimiston, mikä nostaa arktisten kysymysten näkyvyyttä EU:n ulkosuhteissa. EU-rahoitusta kohdennetaan myös vihreän siirtymän edistämiseen arktisella alueella sen asukkaiden hyväksi. Ilmastotoimien merkitys korostuu arktisella alueella, sillä alueen lämpenemisellä on valtava vaikutus muuhun maailmaan. EU:n arktista aluetta koskevan sitoumuksen keskiössä tulevat olemaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelma ja siihen liittyvät lainsäädäntöehdotukset sekä EU:n uusi lähestymistapa kestävään siniseen talouteen. Näitä tukevat tiede, innovointi ja alueelliset investoinnit.

 
Lisää
 
Kalastusalus arktisella alueella
Tapahtumat
14.–16.10.

EU@Oodi juhlii Erasmus-päiviä 14.–16. lokakuuta. EU@Oodi -pisteellä voit kysyä Erasmus+ -ohjelmaan osallistuneilta heidän Erasmus-kokemuksistaan ja pyytää neuvoja. Autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivia Erasmus+ -mahdollisuuksia! EU@Oodi -pisteellä voit myös jakaa kokemuksesi Erasmus-karttaan ja jutella Erasmus+ -mahdollisuuksista työntekijöiden kanssa. Lauantaina 16. lokakuuta klo 17.00–17.30 EU@Oodi järjestää Erasmus-tietoiskun yhdessä Oodin nuorisotilan kanssa. Tietoisku pidetään nuorisotilan parvella. Erasmus-päivienkin aikana EU@Oodi on avoinna to–pe klo 10.00–20.00 ja la klo 10.00–18.00.

 
Lisää
 
Erasmus-päivät 14.–16.10.
18.10.

Lukemiskulttuuri yhdistyy kestävään ja osallistavaan tulevaisuuteen paneelikeskustelussa “The Future of Living: Reading Culture for a Sustainable and Inclusive Future”. Europe Readr -verkkoalustalle on koottu 27 kirjallista teosta 27 EU-maasta. Niiden aiheet liittyvät tulevaisuuteen ja kestävään elämäntapaan. Osana Europe Readr -hanketta Oodissa (Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki) järjestetään 18. lokakuuta klo 16.00 paneelikeskustelu, jossa pohditaan lukemiskulttuurin roolia tulevaisuudessa sekä EU:n aloitteiden, kuten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja uuden eurooppalaisen Bauhausin, mahdollisuuksia edistää osallistavan ympäristön luomista. Keskusteluun osallistuu useita luovien alojen edustajia. Tilaisuuden avaavat Slovenian suurlähettiläs Edvin Skrt ja opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Juontajana toimii Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen. Ilmoittaudu mukaan paikan päälle tai seuraa tilaisuutta etäyhteydellä!

 
Lisää
 
The Future of Living: Reading Culture for a Sustainable and Inclusive Future -paneelikeskustelu 18.10.
18.10.

Digitalisaatio ja kielellinen saavutettavuus (Digitalization and linguistic accessibility) – virtuaalitapahtuma. Euroopan komission Suomen-edustusto ja Suomen kielipalveluyritykset SKY ry kutsuvat seuraamaan keskustelua saavutettavuudesta ja sen vaikutuksista kielipalvelualalla. Aiheeseen johdattaa Euroopan komission käännöstoimen pääosaston (DGT) resurssijohtajan Jörgen Grenin pääpuheenvuoro: Mikä on saavutettavuusdirektiivi ja mikä on DGT:n näkemys digitaalisista palveluista ja konekääntämisestä? Muissa puheenvuoroissa teemaa valotetaan eri puolilta, mm. Selkokeskuksen, Kuuloliiton sekä kieliteknologiayrityksen näkökulmista. Punaisena lankana koko päivän ohjelmassa ovat digitaaliset ratkaisut sekä saavutettavuuskysymysten avaamat liiketoimintamahdollisuudet myös kielipalveluyrityksille. Pääpuheenvuoro kuullaan englanniksi ja muut puheenvuorot suomeksi. Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa linjoille 18. lokakuuta klo 9.30–14.45.

 
Lisää
 
Digitalisaatio ja kielellinen saavutettavuus (Digitalization and linguistic accessibility) – virtuaalitapahtuma 18.10.
Linkkivinkit
Vastuullisuus on eurooppalaisille yksityissijoittajille tärkeää

Vastuullisuus on viime vuosina noussut yritysmaailmassa entistä tärkeämpään asemaan. Kuluttajat haluavat tietää, millaisissa oloissa ja miten ympäristöystävällisesti tuotteet on valmistettu, ja yritysten on pystyttävä vastaamaan näihin kysymyksiin. Sosiaalisen ja ympäristövastuun näkökohtia on ryhdytty pohtimaan myös sijoittamisessa, ja voidaan jopa puhua vastuullisen sijoittamisen trendistä. EU:ssa on valmisteltu taksonomiaksi kutsuttua luokittelujärjestelmää, joka määrittelee, millainen toiminta on kestävää, ja auttaa näin kohdentamaan rahoitusta ja investointeja. Taksonomia on kuitenkin lähinnä rahoituslaitosten työkalu. Miten tavallinen piensijoittaja voi varmistaa, että sijoitus menee vastuullisesti toimivalle yritykselle? Tästä keskusteltiin Lahdessa järjestetyssä Green Growth Forumissa syyskuussa.

 
Lisää
 
Euron seteleitä
Avoimet työpaikat
EU:n toimielimet hakevat kahdella avoimella kilpailulla teknikoita ja avustajia

EU:n toimielimet hakevat eri puolilla EU:ta sijaitseviin toimipaikkoihinsa teknikoita (palkkaluokka AST 3) ja laboratorioavustajia (palkkaluokka AST-SC 1). Teknikoiden haku kattaa kolme alaa, joista voi valita yhden: audiovisuaali- ja konferenssiteknikot, rakennusteknikot tai laboratorioteknikot. Audiovisuaali- ja konferenssiteknikoita sekä rakennusteknikoita palkataan lähinnä Brysseliin ja Luxemburgiin ja laboratorioteknikoita Yhteiseen tutkimuskeskukseen Ispraan (IT), Karlsruheen (DE), Petteniin (NL) ja Geeliin (BE). Myös laboratorioavustajia haetaan lähinnä Ispraan, Karlsruheen, Petteniin ja Geeliin. Hakijan on oltava EU:n kansalainen, hänellä on oltava perusteellinen taito yhdessä EU:n virallisessa kielessä sekä lisäksi riittävä englannin tai ranskan taito. Lisätietoa vaatimuksista ja hausta on EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilla. Kilpailussa menestyneet hakijat kirjataan varallaololistalle, jolta heitä voidaan palkata tarpeen mukaan. Haku päättyy 26. lokakuuta klo 13.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.