Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 22/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen: Kieltenopiskelu kannattaa aina

“On mahtavaa oppia uusia kieliä, koska silloin ymmärtää paremmin toisia ihmisiä ja sen maan kulttuuria. Kielen kautta voi totta kai myös saada uusia ystäviä”. Kysyimme koululaisilta mitä kielitaito heille merkitsee, ja näin vastasi 15-vuotias Minja. Euroopan kielten päivää vietetään vuosittain 26. syyskuuta, ja tähän liittyvä tapahtumaviikko pyörähti jo maanantaina käyntiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Euroopan kielten päivää on vietetty jo 20 vuotta. Päivän tarkoituksena on korostaa Euroopan kielellistä rikkautta ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen tärkeyttä sekä myös kannustaa kaikenikäisiä opiskelemaan kieliä. Suomessa kieltenopiskelun suosio on laskenut ja suomalaisten kielitaito on vaarassa jäädä vain englannin kielen varaan. Kuitenkin esimerkiksi työelämässä on tarvetta monipuolisemmalle kielitaidolle. Puhumattakaan siitä, että pystyisimme seuraamaan maailman tapahtumia laajemmin tai vaikka vain matkustaessamme voisimme kommunikoida paikallisten kanssa helpommin.

 
Lisää
 
Pia Siitonen
Euroopan komissiolta uusi julkaisu Euroopan kielten päiväksi 2021: Languages, our living history

Tänä vuonna on Euroopan kielten päivän 20-vuotisjuhla. Juhlan kunniaksi Euroopan komissio julkaisee EU:n kaikista 24 virallisesta kielestä kertovan julkaisun ”Languages, our living history”. Se sisältää 24 lukua – yhden kustakin virallisesta kielestä. Tekstit on kirjoitettu jo kulttuuriperinnön eurooppalaisena teemavuonna 2018, ja nyt ne on koottu yhteen. Kirjoittajat ovat komission käännöstoimen pääosaston kääntäjiä. Heillä oli kirjoittamisen suhteen vapaat kädet, ja sen vuoksi teksteissä kerrotaan kielistä monin eri tavoin – näkökulmina ovat muun muassa lainasanat, kirjallisuus ja kielihistoria. Osa teksteistä sisältää tarkkaa faktatietoa, kun taas toiset on kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Kaikilla kirjoittajilla on oma tarinansa kerrottavana, mutta jokaisesta tekstistä paistaa läpi rakkaus omaan äidinkieleen. Suomen kielestä kertoo luku ”Finnish – the long road from vernacular to European language” ja ruotsin kielestä luku ”Fitting Swedish together: from ᚠᚢᚦᚨᚱᚴ to IKEA”.

 
Lisää
 
Euroopan komissiolta uusi julkaisu Euroopan kielten päiväksi 2021: Languages, our living history
Tapahtumat
20.9.–26.9.

Euroopan kielten päivän tapahtumaviikko Helsingin keskustakirjasto Oodissa: Tim Sparvin haastatteluvideo, Peppi-kirjanäyttely, tietovisoja sekä puuhaa lapsille. Euroopan kielten päivää vietetään vuosittain 26. syyskuuta Euroopan komission ja Euroopan neuvoston yhteisestä aloitteesta. Euroopan komission Suomen-edustusto järjestää Oodi-kirjaston EU@Oodi-tietopisteellä monikielisen Peppi Pitkätossu -kirjanäyttelyn. Peppi-kirjoja on käännetty jo 77 kielelle, ja näyttelyssä pääset tutustumaan Peppi-kirjoihin kaikilla 24 virallisella EU-kielellä. Näyttely on tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille. Voit myös osallistua Peppi-tietovisaan, ja lapset pääsevät värittämään Peppi-kuvia. Lisäksi voit katsoa videolta miesten jalkapallomaajoukkueen kapteenin Tim Sparvin haastattelun, jossa hän kertoo kielten osaamisen merkityksestä. Suuntaa siis kurssi kohti EU@Oodia 20.–26. syyskuuta vietettävän kielten teemaviikon aikana!

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä
27.9.

Kielitaito ja eurooppalainen koulutusalue – webinaari. Euroopan kielten päivän kunniaksi Euroopan komission koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto (DG EAC) järjestää webinaarin kielitaidon roolista eurooppalaisella koulutusalueella. Keskusteluissa keskitytään neuvoston suositukseen kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta kielten opetukseen ja oppimiseen. Lisäksi pohditaan, miten voidaan parantaa kielten oppimista sekä edistää kielellistä monimuotoisuutta ja luku- ja kirjoitustaitoa kouluissa. Aloituspuheenvuoron pitää koulutuskomissaari Mariya Gabriel. Muita puhujia ovat OECD:n koulutusosaston johtaja Andreas Schleicher, Slovenian opetusministeriön edustaja Bronka Straus, Montpellier 3 -yliopiston professori Nathalie Auger ja DG EACin koulutuksesta vastaava johtaja Sophia Eriksson-Waterschoot. Tilaisuus järjestetään 27. syyskuuta klo 13.00–15.00. Sitä voi seurata suorana verkossa, ja se tulkataan englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja sloveeniksi.

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä 26.9.
28.9.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingo järjestää 28. syyskuuta klo 11.00–12.00 webinaarin ”The Conference on the Future of Europe – How could it be used to advance the 2030 Agenda in Europe?” Euroopan kestävän kehityksen viikon yhteydessä järjestettävässä webinaarissa pohditaan, voiko Euroopan tulevaisuuskonferenssi lisätä yhteistyötä eri toimijoiden, kansalaisten ja Euroopan komission, parlamentin ja neuvoston välillä Agenda 2030:n ja kestävän kehityksen edistämiseksi? Avauspuheenvuoron pitää demokratiasta ja väestökehityksestä vastaavan komission varapuheenjohtajan Dubravka Šuican kabinetin jäsen Mattia de´ Grassi. Panelistit: Špela Rotar, kehityksestä ja Euroopan koheesiopolitiikan toteuttamisesta vastaavan Slovenian viraston tiedottaja; Annika Lindblom, Euroopan kestävän kehityksen verkoston puheenjohtaja; ja Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva. Moderoijana Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen. Ilmoittaudu mukaan 27. syyskuuta klo 17.00 mennessä.

 
Lisää
 
28.–30.9.

EU-tiedotus Suomessa mukana Maaseutuparlamentissa! Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen maaseututiedon, maaseudun kehittämisen työkalut ja tulevaisuuden tekijät. Maaseutuparlamentti järjestetään tänä vuonna verkossa ja monipaikkaisesti ympäri Suomea. EU-tiedotus Suomessa -osastoa pitävät Europe Direct -tiedotuspisteet Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta, Kymenlaaksosta, Pirkanmaalta ja Hämeestä sekä Pohjois-Satakunnasta. Tämän lisäksi osastolla esittäytyvät Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto. EU-tiedotus Suomessa -osaston ohjelmassa ovat tietoiskut Euroopan tulevaisuuskonferenssista 28. syyskuuta klo 14.30–15.00 ja 29. syyskuuta klo 14.00–14.30. Tapahtuman aikana voit keskustella asiantuntijoidemme kanssa messuosaston keskusteluohjelman kautta.

 
Lisää
 
Maaseutuparlamentti
29.9.

Euroopan kielten päivä – virtuaalinen paneelikeskustelu aiheesta ”Monikielisyyden tukeminen arjessa, työelämässä ja yhteiskunnassa”. Paneelikeskustelussa ovat mukana palvelupäällikkö Pia Bärlund, Jyväskylän kaupunki; yliopisto-opettaja Juha Eskelinen, kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelma, Helsingin yliopisto; Helsingin yliopiston kielikeskuksen johtaja Leena Nissilä, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Katriina Rapatti, Lehtikuusen koulu, Vantaa, sekä opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Marjo Vesalainen. Paneelikeskustelu järjestetään Zoomin kautta 29. syyskuuta klo 15.00–16.30, ja sitä pääsee seuraamaan ilmoittautumalla mukaan 27. syyskuuta mennessä.

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä 26.9.
1.10.

Euroopan kielten päivän virtuaalinen päätapahtuma ”Mitä kuuluu kielitaitoon”. Helsingin yliopiston kielikeskuksen ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämässä Euroopan kielten päivän päätapahtumassa kuullaan muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön kielten päivän tervehdys sekä puheenvuoroja, joissa pohditaan kielitaitoa ja kieltenoppimista eri näkökulmista. Puhujina ovat dosentti Lari Kotilainen, Suomen kieli ja kulttuuri, Helsingin yliopisto; professori Annika Pasanen, saamelainen sosiolingvistiikka, Saamelainen korkeakoulu, sekä espanjan yliopisto-opettaja FT Minna Intke-Hernandez, Helsingin yliopiston kielikeskus. Päätapahtuma järjestetään 1. lokakuuta klo 9.30–11.00, ja sitä voi seurata ilman ennakkoilmoittautumista. Heti päätapahtuman jälkeen alkavat kielten näytetunnit, ks. seuraava tapahtumailmoitus!

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä 26.9.
1.10.

Euroopan kielten päivä – kaikille avoimet virtuaaliset kielten näytetunnit. Helsingin yliopiston kielikeskuksen ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämässä kielten päivän tapahtumassa pääset tutustumaan eri kielten alkeisiin kielten näytetunneilla. Kielitunnit ovat maksuttomia ja kestoltaan kukin 15 minuuttia. Voit osallistua halutessasi useammalle tunnille. Kaikki kielitunnit sopivat aloittelijoille, paitsi suomen ja ranskan tunnit, jotka on suunnattu jo hieman pidemmällä oleville. Näytetunnin taitotason ja tukikielen voit tarkistaa näytetuntien aikataulusta. Tutustu ohjelmaan ja varaa itsellesi kiinnostavimmat näytetunnit! Näytetunteja järjestetään 1. lokakuuta klo 11.30–15.00, ja tunneille tulee ilmoittautua 29. syyskuuta mennessä.

 
Lisää
 
Euroopan kielten päivä 26.9.
1.10.

Paneelikeskustelu: Mikä on EU:n malli luonnon moninaisuuden turvaamiseksi? Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluu ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja vahvistaminen. Luontokadon torjumiseksi tehdään juuri nyt paljon: valmistaudutaan kansainvälisiin neuvotteluihin luontokadon nujertamiseksi ja käydään keskustelua muun muassa eri ympäristölaeista. EU:ssa hyväksyttiin viime vuonna biodiversiteettistrategia, mihin myös EU:n metsästrategia pohjautuu. Euroopan komission Suomen-edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston paneelissa 1. lokakuuta klo 10.00–11.00 keskustelemassa ovat Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.), ympäristöneuvos Marina von Weissenberg, dosentti, ilmastoisovanhempi ja ulkoministeriön neuvonantaja emeritus Matti Nummelin, tietokirjailija ja meteorologi Kerttu Kotakorpi sekä Allianssi ry:n nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen. Keskustelun juontaa edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

 
Lisää
 
Biodiversiteetti
Linkkivinkit
Eurooppa juhlii monikielisyyttä

”Kielitaito on toki olennaista esimerkiksi kauppasuhteiden, diplomatian ja työmahdollisuuksien kannalta, eikä sen merkitystä työelämätaitona voi liikaa korostaa. Kyse ei kuitenkaan ole vain siitä, että halutaan ymmärtää, mitä kaukana maailmalla tehdään ja puhutaan, vaan tämän päivän Suomikin on monikielinen. Kielten osaamisessa on myös kyse tässä omassa, monikielisessä ja -kulttuurisessa yhteiskunnassamme toimimisesta”, toteaa Janne Niinivaara, joka toimii Helsingin yliopiston kielikeskuksessa opetuksen kehittämisen asiantuntijana. Kielikeskus järjestää tänä vuonna yhdessä komission Suomen-edustuston kanssa Euroopan kielten päivän Suomen-päätapahtuman. Euroopan kielten päivän avulla halutaan nostaa esiin monikielisen ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen merkitystä.

 
Lisää
 
Janne Niinivaara
Huuhkajien kapteeni Tim Sparv painottaa kieltenopiskelun tärkeyttä – katso video!

”Uuteen ympäristöön sopeutuu paremmin, kun osaa maan kielen ja pystyy käyttämään sitä paikallisten ihmisten kanssa”, toteaa Tim Sparv, Huuhkajien kapteeni, joka itse on asunut kuudessa eri maassa ja osaa kuutta EU-kieltä. Komission Suomen-edustuston kääntäjät tapasivat Tim Sparvin tänä keväänä keskustellakseen kielitaidon merkityksestä. Haastattelusta tehty video lähetettiin Suomen lukioille ja yläkouluille Euroopan kielten päivän juhlistamiseksi ja oppilaiden innostamiseksi kieltenoppimiseen. Sparv kertoi, että kielistä on ollut hänen urallaan paljon hyötyä ja että hänen valmentajansa ja joukkuekaverinsa ovat aina arvostaneet hänen kielitaitoaan. ”Mielestäni ammattijalkapalloilijan työssä on aivan loistavana etuna se, että saa mahdollisuuden oppia kieliä”, Sparv sanoo. Hän kannustaa nuoria olemaan rohkeita ja puhumaan – virheistä välittämättä. ”Minun mielestäni kärsivällisyys ja rohkeus on kaiken A ja O, jos haluaa oppia uuden kielen”, hän toteaa. Katso Tim Sparvin koko haastattelu!

 
Lisää
 
Komission vuotuinen käännöskilpailu nuorille käynnistymässä – ilmoita koulusi mukaan

Euroopan komissio järjestää vuosittain nuorille suunnatun Juvenes Translatores -käännöskilpailun. Tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuus kokeilla kääntäjän työtä sekä yleisemmin edistää kieltenoppimista. Kilpailukierros 2021–2022 on nyt käynnistymässä. Mukaan haluavien toisen asteen oppilaitosten on ilmoittauduttava kilpailuun viimeistään 20. lokakuuta. Suomesta mukaan pääsee 14 koulua, ja kustakin koulusta kilpailuun voi nimetä enintään viisi oppilasta. Kilpailu järjestetään verkossa 25.11.2021 samanaikaisesti kaikissa osallistuvissa kouluissa. Voittajat – yksi kustakin maasta – julkistetaan helmikuun 2022 alkupuolella. Jos olosuhteet sallivat, kaikki 27 voittajaa eri EU-maista kutsutaan Brysselissä keväällä 2022 järjestettävään palkintotilaisuuteen.

 
Lisää
 
Juvenes Translatores -käännöskilpailu
Hae Jean Monnet -palkintoa 2021 Euroopan yhtenäisyyttä edistävälle hankkeellesi

Nyt voit taas hakea Jean Monnet -palkintoa, joka myönnetään vuosittain Euroopan yhtenäisyyttä edistävälle hankkeelle. Palkinnolla kunnioitetaan Euroopan yhdentymiselle omistautunutta Jean Monnet’ta (1888–1979). Palkintona on 1 500 euroa, ja se voidaan myöntää yksityishenkilölle tai ryhmälle, joka on jo toteuttanut hankkeensa tai jonka hanke on parhaillaan käynnissä. Hanke voi liittyä esimerkiksi eurooppalaisten saattamiseen yhteen yli rajojen, vaihto-ohjelmien toteuttamiseen EU:ssa taikka kieleen tai kulttuuriin liittyvien tapaamisten edistämiseen. Palkinto myönnetään 9. marraskuuta, ja hakemus on jätettävä kilpailusivuston kautta viimeistään 9. lokakuuta. Sivustolla voit tutustua myös edellisten vuosien kilpailuhankkeisiin. Aiemmat voittaneet hankkeet ovat “Home Is Where the Herz Is” (2020), “ZEIT Online – Europe Talks” (2019) ja ”#FreeInterrail” (2018). Kilpailun järjestää EuropeanConstitution.eu yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa.

 
Lisää
 
Jean Monnet -palkinto 2021
Rahoitushaku käynnissä: Yrityksille ja tutkimukseen tarjolla 40 miljoonaa euroa

Ympäristöministeriön ja Business Finlandin käynnistämän ”Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman” kautta tuetaan suomalaisia yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita. Vuosina 2021–2023 ohjelmasta on haettavana kaikkiaan 40 miljoonaa euroa rakennetun ympäristön vähähiilisten ratkaisujen kehittämiseen. Ohjelman rahoitus tulee EU:n Next Generation EU -elpymisvälineestä. Nyt on käynnissä ohjelman ensimmäinen rahoitushaku. Rahoitettavat hankkeet voivat liittyä esimerkiksi rakentamiseen, kaavoitukseen, suunnitteluun, kiinteistönpitoon, infraan, energiaan, digitalisaatioon tai rakennustuotteisiin ja -palveluihin. Toteuttajat voivat olla miltä toimialalta tahansa, kunhan tulokset kohdistuvat rakennettuun ympäristöön. Vuonna 2021 myönnettävän rahoituksen hakemus on jätettävä viimeistään 15.10.2021 ja vuonna 2022 myönnettävän rahoituksen hakemus ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

 
Lisää
 
Kaupunkimaisema
Kerro mielipiteesi suosituksesta, joka koskee ympäristön kestävyyttä edistävää koulutusta

EU:n biodiversiteettistrategian ja eurooppalaista koulutusaluetta koskevan tiedonannon mukaan komission olisi ehdotettava vuonna 2021 suositusta, joka koskee kaikenikäisille oppijoille annettavaa ympäristön kestävyyteen liittyvää koulutusta kaikilla koulutustasoilla. Tämä aloite on ensimmäinen askel kohti EU-maiden keskinäistä yhteistyötä ja vahvempaa toimintapolitiikkaa muun muassa ympäristön kestävyyttä, ilmastokasvatusta ja luonnon monimuotoisuutta koskevan koulutuksen alalla. Komissio on käynnistänyt julkisen kuulemisen kerätäkseen näkemyksiä tästä aiheesta. Kyselyn suomenkieliseen versioon pääset kuulemissivun yläreunassa olevasta valikosta. Vastaa kyselyyn 24. syyskuuta mennessä!

 
Lisää
 
Opiskelua puistossa
Avoimet työpaikat
Haussa tietosuojan asiantuntijoita EU-virkauralle Brysseliin tai Luxemburgiin

Onko sinulla asiantuntemusta ja työkokemusta tietosuojan alalta? Haluatko osallistua yksityisyyden ja henkilötietojen suojan turvaamiseen EU:ssa? Jos vastasit kyllä, tämä on tilaisuutesi. EU:n toimielimet hakevat parhaillaan hallintovirkamiehiksi (palkkaluokka AD6) vähintään kandidaatin tutkinnon suorittaneita, englantia tai ranskaa taitavia EU-maiden kansalaisia. Hakijoilta edellytetään vähintään kolmen vuoden työkokemusta virkakilpailuun liittyvältä alalta eli tietosuojapolitiikan kehittämisestä tai tietosuojalainsäädännön soveltamisesta. Kilpailussa menestyneet hakijat kirjataan varallaololuetteloon, jolta heitä voidaan palkata tarpeen mukaan pysyviksi virkamiehiksi EU:n eri toimielimiin. Hakuaika päättyy 12. lokakuuta klo 13.00 Suomen aikaa. Lisätietoa ja hakuohjeet löytyvät EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.