Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 18/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme  |  Facebook Facebook Finland  |  YouTube YouTube Finland  |  Instagram Instagram Finland  |  Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Jalkapalloa, juhannusta ja jäätelöä

Näin Suomi–Belgia-jalkapallo-ottelun jälkeen (Hyvä, Huuhkajat!) monen edustustolaisenkin katse on jo suunnattuna perjantain mittumaariin ja siitä alkavaan kesälomaan. Uutiskirjekin jää syyskuun alkuun asti tauolle, mutta koska Brysselin koneisto pyörii tietenkin myös heinäkuun täysillä, jää puolet väestämme hommiin – eikä enää vain etänä, vaan toimistollakin! Vaikka Suomi onkin lähiviikot enimmäkseen kiinni, EU ei ole. Heinäkuu on tärkeä Euroopan unionin kehitystä ajatellen: kuun puolessa välissä komissio esittää yhden historian suurimmista aloitteistaan, EU:n päästövähennystavoitteisiin liittyvän 55-valmiuspaketin ”Fit for 55”, ja kuun lopulla uuden metsästrategian. Komission arvioinnit jäsenmaiden kansallisista elvytysohjelmista etenevät nopeaa vauhtia. Euroopan tulevaisuuskonferenssi ”Conference on the Future of Europe” muotoutuu kansalaiskeskustelujen kantamana.

 
Lisää
 
Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen
EU:n vuotuinen innovaatiovertailu: Suomi jälleen kakkossijalla

Suomi on sijoittunut EU:n vuoden 2020 innovaatiovertailussa Ruotsin jälkeen toiseksi, kahden edellisvuoden tapaan. Perässä tulevat Tanska ja Belgia. Tämänvuotisen Euroopan innovaatioiden tulostaulun mukaan Euroopan innovaatiosuorituskyky jatkaa nousuaan koko EU:ssa. Se osoittaa myös, että heikommin suoriutuvat maat parantavat suorituskykyään nopeammin kuin paremmin suoriutuvat maat, ja innovaatiokuilu on kuroutumassa umpeen. Kun tarkastellaan EU:n alueiden suorituskykyä, Euroopan innovatiivisin alue on Ruotsin Tukholma. Sen jälkeen tulevat Etelä-Suomi ja Saksan Oberbayern. EU:n keskiarvon vertaaminen joihinkin globaaleihin kilpailijoihin osoittaa Etelä-Korean olevan innovatiivisin. Sen suorituskyky oli 36 prosenttia korkeampi kuin EU:n vuonna 2014 ja 21 prosenttia korkeampi vuonna 2021. Tämän vuoden innovaatiotulostaulussa EU on edellä Kiinaa, Brasiliaa, Etelä-Afrikkaa, Venäjää ja Intiaa, kun taas Kanada, Australia, Yhdysvallat ja Japani ovat EU:n edellä.

 
Lisää
 
EU:n vuotuinen innovaatiovertailu
Tapahtumat
29.6.

”Minun maailmani. Minun valintani. Meidän planeettamme.” Eurooppalaista ilmastosopimusta koskeva verkkotilaisuus. Eurooppalainen ilmastosopimusaloite on Euroopan komission aloite, jonka tavoitteena on aktivoida ja sitouttaa kansalaisia, yrityksiä ja organisaatioita ilmastotekoihin. Ilmastosopimusaloitteen Suomen-maakoordinaatio järjestää osana tätä kansainvälistä hanketta paikallisille sidosryhmille tarkoitetun verkkotilaisuuden. Tilaisuudessa on tarkoitus kertoa tarkemmin ilmastosopimusaloitteesta sekä herätellä vaikuttajia osallistumaan yhteisiin ilmastotalkoisiin. Lisäksi kerrotaan EU:n ilmastotyöstä, ilmastosopimuslähettiläänä toimimisesta sekä aktiivisesta ilmastokansalaisuudesta. Tilaisuus järjestetään 29. kesäkuuta klo 12.30–14.00 Teams Meeting ohjelmalla, ja saat teknisiä ohjeita ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittaudu mukaan englanninkielisen tapahtumasivuston ilmoittautumislinkistä!

 
Lisää
 
Eurooppalaista ilmastosopimusta koskeva verkkotilaisuus
29.6.

Brussels Economic Forum. Vuotuinen Brysselin talousfoorumi kokoaa eurooppalaiset ja kansainväliset poliittiset päättäjät, tutkijat, kansalaisyhteiskunnan edustajat ja liike-elämän johtajat yhteen pohtimaan Euroopan talouden tulevia haasteita ja poliittisia painopisteitä. Koronapandemiasta aiheutuneet toimet ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja talouteen ennennäkemättömällä tavalla, ja talousfoorumissa mietitään tällä kertaa, miten mennä tästä eteenpäin. Millaisen uuden talouden haluamme rakentaa? Ilmoittautuminen 29. kesäkuuta verkossa järjestettävään talousfoorumiin on käynnissä!

 
Lisää
 
Brussels Economic Forum
13.6. alkaen

Green Lahti: Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden kesätapahtumat. Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta varten on koottu monipuolinen ohjelma myös kesän ajaksi. Tutustu tapahtumakalenteriin!

 
Lisää
 
Green Lahti
13.6.–15.8.

Green Lahti: Luontoretki-näyttely Nastolassa. Nastola-seura osallistuu Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen kesänäyttelyllään. Luontoretki-aiheinen nykytaiteen näyttely on esillä Nastolan entisellä kunnantalolla ja sen lähiympäristössä. Ympäristöteema näkyy sekä teosten aiheissa että koko näyttelyn toteutuksessa. Mukaan on valittu kolmisenkymmentä eri kuvataiteen alojen mielenkiintoista nimeä. Useat taiteilijat ovat hyödyntäneet vanhoja teoksiaan ja kierrättäneet niiden materiaaleja näyttelyn teoksiin. Näyttelyyn yhteydessä olevasta luontopolusta vastaa taiteilija Kirsimaria Törönen. Polun varressa olevista yli 20 vanerisesta eläin- ja ihmishahmosta noin puolet on tehty kierrätetystä vanerista. Polun tekemiseen ovat osallistuneet paikalliset koululaiset ja Lahden kaupungin ympäristöpaja. Näyttelyyn liittyy myös runsaasti luontoaiheista oheisohjelmaa.

 
Lisää
 
All the walls I have built
Linkkivinkit
Suomen-edustuston haastattelussa jalkapalloilija Tim Sparv

Toukokuun lopulla komission Suomen-edustustolla oli ilo haastatella miesten jalkapallomaajoukkueen kapteenia Tim Sparvia. Sparv kertoi muun muassa, miltä tuntuu toimia kapteenin kunniatehtävässä. Lisäksi hän sanoi olevansa kiitollinen siitä, että ihmiset voivat EU:ssa liikkua vapaasti maasta toiseen, sillä se helpottaa suuresti ammattijalkapalloilijan elämää. Hienosti taisteltu ensimmäisissä EM-kisoissanne, Huuhkajat! Katso haastattelu YouTubesta!

 
Lisää
 
Jalkapallo
EU tiivistää puolustusyhteistyötään: ”Emme ole rakentamassa sotilasliittoa”

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. järjestetyssä ”EU:n puolustusulottuvuus: kohti strategista autonomiaa” -seminaarissa pohdittiin EU:n puolustus- ja turvallisuusyhteistyön kehittymistä. EU:n puolustusyhteistyön juuret löytyvät kolme vuosikymmentä sitten solmitusta Maastrichtin sopimuksesta. Vuonna 2009 solmittu Lissabonin sopimus muunsi yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteiseksi puolustus- ja turvallisuuspolitiikaksi. ”Emme ole rakentamassa sotilasliittoa. Tästä ei ole kyse, koska Nato on jo olemassa. Yhteistyö Naton kanssa on hyvin arkista, ja siinä käsitellään esimerkiksi hybridiyhteistyötä ja kyberuhkia. Puolustusrahaston kehittämät sovellukset ja teknologiat ovat myös Naton käytössä, mikä joskus unohtuu Suomessa, kun emme ole Naton jäsen ”, kertoi keskusteluun osallistunut Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston DG DEFISin pääjohtaja Timo Pesonen.

 
Lisää
 
Sotilaat kantavat EU-lippua
EU@Oodi on jälleen avoinna

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitseva tietopiste EU@Oodi avasi uudelleen ovensa tiistaina 1.6.2021. Tietopiste on ollut pitkään kiinni koronapandemian vuoksi, mutta nyt niin EU@Oodin henkilökunta kuin asiakkaatkin ovat innokkaasti palanneet kirjastoon. “On ihanaa kohdata ihmisiä taas kasvotusten, vaikkakin vielä maskin takaa ja turvavälein. Odotamme tältä kesältä vilkastuvaa ja pikkuhiljaa normalisoituvaa meininkiä. Syksyksi suunnittelemme jo uusia hauskoja tapahtumia. Kannattaa siis pysyä kuulolla”, EU@Oodin tiimi tuumaa. EU@Oodi on avoinna arkisin klo 10–20 ja viikonloppuisin klo 10–18. Tervetuloa tutustumaan!

 
Lisää
 
Anna EU@Oodista
Vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinnon aiheena ilmastotoimet – haku käynnissä

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on käynnistänyt vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkintonsa haun ja valinnut teemaksi ilmastotoimet. ETSK palkitsee luovia ja innovatiivisia aloitteita, joilla pyritään edistämään oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen ja ilmastonmuutoksesta selviytyvään talouteen. Palkittavia hankkeita on enintään viisi, ja näiden kesken jaetaan 50 000 euron palkintosumma. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään terveystilanteen mukaan todennäköisesti 8.–9. joulukuuta 2021 Brysselissä pidettävän ETSK:n täysistunnon yhteydessä. Hakemuksia voivat jättää kaikki EU:ssa virallisesti rekisteröidyt kansalaisyhteiskunnan organisaatiot. Ehdolle voivat asettua myös EU:ssa asuvat yksityishenkilöt. Edellytyksenä on, että aloitteet ja hankkeet toteutetaan EU:ssa. Hakemus on jätettävä 30. kesäkuuta mennessä.

 
Lisää
 
Vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinto
Komissio pyytää mielipiteitä elinikäistä oppimista edistävistä mikrotutkinnoista

Komissio pyytää näkemyksiä mikrotutkintoja koskevasta aloitteesta, jolla tuetaan elinikäistä oppimista ja työllistettävyyttä. Mikrotutkinnot ovat lyhyiden oppimiskokemusten perusteella annettuja todistuksia osaamisesta. Aloitteen tarkoituksena on parantaa mikrotutkintojen laatua, tunnustamista ja käyttöönottoa ja luoda uusia oppimismahdollisuuksia moninaisemmalle oppijaryhmälle. Lisäksi sillä kannustetaan ihmisiä muuttamaan EU:n sisällä koulutusta tai työntekoa varten. Pyrkimyksenä on ottaa eurooppalaisten yliopistojen yhteenliittymät ja ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt roolimalleiksi. Komissio haluaa nyt kuulla valtiohallinnon ja kansalaisjärjestöjen, koulutus- ja työllisyysalan sidosryhmien sekä yksityishenkilöiden näkemyksiä aloitteesta kerätäkseen ideoita siitä, miten mikrotutkinnot voitaisiin määritellä. Suomenkielisen kuulemislomakkeen löydät alla olevan linkin kautta vaihtamalla kielen sivun yläreunassa olevasta kielivalikosta. Näkemyksiä voi esittää 13. heinäkuuta saakka.

 
Lisää
 
Opiskelijoita
Kerro mielipiteesi ympäristöystävällisistä matkapuhelimista ja tableteista!

Euroopan komissio on käynnistänyt julkisen kuulemisen aloitteesta, joka koskee matkapuhelinten ja tablettien kestävää suunnittelua – ekosuunnittelua. Aloite sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan ja on Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa esitettyjen, resurssien tehokasta käyttöä koskevien tavoitteiden mukainen. Aloitteella pyritään varmistamaan, että matkapuhelimet ja tabletit on suunniteltu energiatehokkaiksi ja kestäviksi, että kuluttajat voivat helposti korjata, päivittää ja huoltaa niitä ja että ne ovat uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Komissio pyytää nyt palautetta aloitteesta. Mielipiteitä voi esittää 23. elokuuta saakka. Suomenkielisen kuulemislomakkeen löydät vaihtamalla kielen sivun yläreunassa olevasta kielivalikosta.

 
Lisää
 
Matkapuhelin
Komissio haluaa kuulla mielipiteesi rajatylittävistä perhesuhteista

Yhdessä EU-maassa vahvistettua lapsen ja vanhemman välistä oikeudellista sidettä ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa. Tämä voi aiheuttaa ongelmia matkustettaessa tai muutettaessa toiseen EU-maahan ja vaarantaa tähän siteeseen perustuvat lapsen oikeudet (esim. elatusapu tai perimys). Komissio on käynnistänyt lapsen ja vanhemman välisen oikeudellisen siteen tunnustamista koskevasta aloitteesta julkisen kuulemisen. Aloitteen tavoitteena on varmistaa, että yhdessä EU-maassa vahvistettu lapsen ja vanhemman välinen oikeudellinen side tunnustetaan kaikkialla EU:ssa, jotta lapset säilyttävät oikeutensa rajatylittävissä tilanteissa, erityisesti kun heidän perheensä matkustavat tai muuttavat EU:n sisällä. Kerro komissiolle mielipiteesi asiasta 25. elokuuta mennessä!

 
Lisää
 
Perhe pelaamassa
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
EU-virat
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.