Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 17/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme  |  Facebook Facebook Finland  |  YouTube YouTube Finland  |  Instagram Instagram Finland  |  Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Komissio haluaa hyödyntää pandemiasta saatuja kokemuksia

Jotta koronapandemiasta viimeisten 18 kuukauden aikana saatuja kokemuksia voitaisiin hyödyntää, komissio on kirjannut kymmenen asiakokonaisuutta, joiden osalta on tulevaisuudessa suoriuduttava entistä paremmin. Komission tiedonannossa esitetyt parannukset eivät muodosta tyhjentävää luetteloa vaan antavat viitteitä siitä, millä osa-alueilla on nyt tarpeen toimia kaikkien eurooppalaisten edun vuoksi. EU:n tulisi muun muassa johtaa pyrkimyksiä laatia uusi ja vankka maailmanlaajuinen seurantajärjestelmä, joka perustuu vertailukelpoisiin tietoihin. Vuonna 2021 onkin tarkoitus käynnistää uusi, parannettu eurooppalainen pandemiatietojen keruujärjestelmä. Poliittista päätöksentekoa ja julkista viestintää voitaisiin puolestaan helpottaa selkeämmillä ja koordinoidummilla tieteellisillä lausunnoilla. Tätä varten komissio ehdottaa, että nimitettäisiin Euroopan johtava epidemiologi ja perustettaisiin vastaava hallintorakenne vuoden 2021 loppuun mennessä.

 
Lisää
 
EU-lippu ja kasvomaski
EU:n koronatodistuksen käyttöönotto lähestyy

EU:n koronatodistuksen on tarkoitus helpottaa vapaata ja turvallista liikkumista EU:n sisällä koronapandemian aikana. Se myös vapauttaa haltijansa tietyistä rajoituksista, kuten karanteenista. EU:n koronatodistus on saatavilla ilmaiseksi kaikilla EU:n virallisilla kielillä sekä digitaalisessa että paperimuodossa. Siihen merkitään tiedot covid-19-rokotuksista, testeistä ja taudista paranemisesta. Koronatodistus on turvallinen, sillä siihen sisältyy digitaalisesti allekirjoitettu QR-koodi. EU-maiden ei pitäisi asettaa EU:n koronatodistuksen haltijoille muita matkustusrajoituksia, paitsi jos ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhteisia kansanterveyden turvaamiseksi. EU:n koronatodistusta koskevaa asetusta sovelletaan 12 kuukauden ajan 1. heinäkuuta 2021 alkaen. Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n koronatodistusjärjestelmään kuuluvan rokotustodistuksen kanssa 22. kesäkuuta alkaen, eli siitä lähtien Omakannasta saa automaattisesti EU:n koronatodistuksen.

 
Lisää
 
EU:n digitaalinen koronatodistus
Tapahtumat
18.6.

Juvenes Translatores 2020–2021 -käännöskilpailun voittajien virtuaalinen palkintoseremonia. Komissio järjestää vuosittain EU-maissa käännöskilpailun 17-vuotiaille nuorille, ja kustakin maasta valitaan yksi voittaja. Yleensä voittajat matkustavat Brysselissä järjestettävään palkintotilaisuuteen ja pääsevät tutustumaan komission käännöstoimen pääosastoon. Koska tämä ei koronapandemian vuoksi ole tällä hetkellä mahdollista, palkintoseremonia järjestetään verkossa, ja se on avoin kaikille. Voittajat, eli 27 nuorta kääntäjää, osallistuvat tilaisuuteen aktiivisesti eri tavoin. Suomen-voittaja Hanna Pörsti, joka käänsi kilpailutekstinsä saksasta suomeen, pitää tilaisuudessa puheen. Kuulemme myös komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyenia, opettajia, komission kääntäjiä ja polyglotteja. Seuraa Juvenes Translatores palkintoseremoniaa suorana Facebookissa 18. kesäkuuta alkaen klo 16.00 Suomen aikaa! Tapahtuma tallennetaan ja on katsottavissa myös jälkikäteen.

 
Lisää
 
Juvenes Translatores 2020–2021 -käännöskilpailun voittajien virtuaalinen palkintoseremonia
29.6.

”Minun maailmani. Minun valintani. Meidän planeettamme.” Eurooppalaista ilmastosopimusta koskeva verkkotilaisuus. Eurooppalainen ilmastosopimusaloite on Euroopan komission aloite, jonka tavoitteena on aktivoida ja sitouttaa kansalaisia, yrityksiä ja organisaatioita ilmastotekoihin. Ilmastosopimusaloitteen Suomen-maakoordinaatio järjestää osana tätä kansainvälistä hanketta paikallisille sidosryhmille tarkoitetun verkkotilaisuuden. Tilaisuudessa on tarkoitus kertoa tarkemmin ilmastosopimusaloitteesta sekä herätellä vaikuttajia osallistumaan yhteisiin ilmastotalkoisiin. Lisäksi kerrotaan EU:n ilmastotyöstä, ilmastosopimuslähettiläänä toimimisesta sekä aktiivisesta ilmastokansalaisuudesta. Tilaisuus järjestetään 29. kesäkuuta klo 12.30–14.00 Teams Meeting ¬ohjelmalla, ja saat teknisiä ohjeita ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen aukeaa ilmastosopimusaloitteen verkkosivuilla viimeistään ensi viikolla.

 
Lisää
 
Minun maailmani. Minun valintani. Meidän planeettamme.
29.6.

Brussels Economic Forum. Vuotuinen Brysselin talousfoorumi kokoaa eurooppalaiset ja kansainväliset poliittiset päättäjät, tutkijat, kansalaisyhteiskunnan edustajat ja liike-elämän johtajat yhteen pohtimaan Euroopan talouden tulevia haasteita ja poliittisia painopisteitä. Koronapandemiasta aiheutuneet toimet ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja talouteen ennennäkemättömällä tavalla, ja talousfoorumissa mietitään tällä kertaa, miten mennä tästä eteenpäin. Millaisen uuden talouden haluamme rakentaa? Ilmoittautuminen 29. kesäkuuta verkossa järjestettävään talousfoorumiin on käynnissä!

 
Lisää
 
Brussels Economic Forum
Linkkivinkit
Komissaari Paolo Gentiloni: Pandemiasta toipuva maailma voi tuoda verosäännöt nykyaikaan

G7-maiden valtiovarainministerit pääsivät äskettäin sopimukseen suurimpien monikansallisten yritysten verotuksen jakautumisesta. Yritysten tulee maksaa veroja siellä, missä niiden voitot syntyvät, eikä vain siellä, missä niiden päätoimipaikka sijaitsee. Maailmanlaajuisesta vähimmäisverosta G7-maat pääsivät sopimukseen, jonka mukaan verokanta on kussakin maassa vähintään 15 prosenttia. ”Eurooppa ja maailma aikovat määrätietoisesti jälleenrakentaa taloutemme entistä paremmaksi, ja meillä on mahdollisuus parantaa myös kansainvälistä verotusta oikeudenmukaisuuden ja kestävyyden periaatteiden pohjalta. Jos prosessi onnistuu, saamme tuotua verotusoikeuksien jakautumisen nykyaikaan. Se johtaisi matalinta yhtiöveroastetta koskevan maailmanlaajuisen kilpailun loppumiseen”, kirjoittaa talouspolitiikasta vastaava komissaari Paolo Gentiloni sopimusprosessista 16. toukokuuta Helsingin Sanomien Vieraskynässä.

 
Lisää
 
Komissaari Paolo Gentiloni
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen puhutti asiantuntijakeskustelussa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat vakavia, ja ne näkyvät jo kaikkialla Euroopassa. Vaikutuksilta ei voida edes parhaassa mahdollisessa skenaariossa välttyä. Komission Suomen-edustuston 20. toukokuuta järjestämän paneelikeskustelun teemana oli EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategia ja ilmastolaki. Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila alusti paneelikeskustelua kertomalla EU:n toimista ilmastonmuutokseen sopeutumisen saralla. Komissio päivitti helmikuussa EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategian. Strategian tavoitteet keskittyvät älykkääseen, systemaattiseen ja nopeampaan sopeutumiseen sekä kansainvälisten ilmastokestävyystoimien edistämiseen ja yhteistyön syventämiseen jäsenmaiden välillä. Strategia sisältää viittauksen EU:n ilmastolakiin, jonka mukaan jäsenmaiden on myös kehitettävä ja pantava täytäntöön sopeutumisstrategioita, joilla vahvistetaan häiriönsietokykyä ja vähennetään haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

 
Lisää
 
Taimen istutus multaan
Suomalainen Pulsedeon kehittää sähköautojen akkujen tehokkuutta ja turvallisuutta parantavia pinnoitteita

Tampereella ja Iissä toimiva Pulsedeon Oy kehittää akkutekniikkaa ja akkujen valmistusratkaisuja seuraavan sukupolven akkuja varten. Yhtiölle myönnettiin vuonna 2020 Euroopan innovaationeuvoston (EIC) Accelerator-rahoitusta. Rahoituksen avulla Pulsedeon selvittää mahdollisuuksia skaalata yhtiön kehittämää akkujen pinnoitustekniikkaa teolliseen akkutuotantoon. Rahoitus mahdollistaa teollista tuotantoa pohjustavan demonstraatiolaitteen rakentamisen, jonka avulla pystytään todentamaan pinnoitusprosessin toimivuus sekä osoittamaan, että tuotteiden laatu riittää akkuteollisuuden tarpeisiin. ”Tavoitteenamme on, että laite voitaisiin asentaa Iin laboratorio- ja teknologiakeskukseemme vuoden 2022 alussa”, Pulsedonin toimitusjohtaja Jari Liimatainen kertoo. Osa projektin tarvitsemista laitteista sijoitetaan lisäksi Tampereen yliopiston kampukselle.

 
Lisää
 
Pulsedeonin Series2-laboratoriomittakaavan pinnoituslaite
Kerro komissiolle mielipiteesi EU:n maataloustuotteiden menekinedistämispolitiikasta!

EU:n maataloustuotteiden menekinedistämiskampanjoiden tarkoituksena on avata uusia markkinamahdollisuuksia EU:n viljelijöille ja elintarviketeollisuudelle ja auttaa niitä kehittämään liiketoimintaansa. Komissio haluaa kuulla näkemyksiä siitä, miten menekinedistämispolitiikalla voidaan vaikuttaa kestävämmän tuotannon ja kulutuksen sekä tasapainoisempien ruokavalioiden edistämiseen komission Pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategian sekä EU:n syöväntorjuntasuunnitelman mukaisesti. Näkemyksiä toivotaan muun muassa maatalousalaa edustavilta organisaatioilta, kuluttajajärjestöiltä, kaupanedistämisalan organisaatioilta, yksityisiltä yrityksiltä, vähittäiskaupan alan organisaatioilta, päättäjiltä ja viranomaisilta, ympäristö- ja kansanterveysjärjestöiltä, ajatushautomoilta, tutkimuslaitoksilta ja yksityishenkilöiltä. Suomenkieliseen kuulemislomakkeeseen pääset alla olevasta linkistä vaihtamalla kielen sivun yläreunassa olevasta kielivalikosta. Kerro mielipiteesi 23. kesäkuuta mennessä!

 
Lisää
 
Viljapelto
EU@Oodi on jälleen avoinna

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitseva tietopiste EU@Oodi avasi uudelleen ovensa tiistaina 1.6.2021. Tietopiste on ollut pitkään kiinni koronapandemian vuoksi, mutta nyt niin EU@Oodin henkilökunta kuin asiakkaatkin ovat innokkaasti palanneet kirjastoon. “On ihanaa kohdata ihmisiä taas kasvotusten, vaikkakin vielä maskin takaa ja turvavälein. Odotamme tältä kesältä vilkastuvaa ja pikkuhiljaa normalisoituvaa meininkiä. Syksyksi suunnittelemme jo uusia hauskoja tapahtumia. Kannattaa siis pysyä kuulolla”, EU@Oodin tiimi tuumaa. EU@Oodi on avoinna arkisin klo 10–20 ja viikonloppuisin klo 10–18. Tervetuloa tutustumaan!

 
Lisää
 
Anna EU@Oodista
Vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinnon aiheena ilmastotoimet – haku käynnissä

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on käynnistänyt vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkintonsa haun ja valinnut teemaksi ilmastotoimet. ETSK palkitsee luovia ja innovatiivisia aloitteita, joilla pyritään edistämään oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen ja ilmastonmuutoksesta selviytyvään talouteen. Palkittavia hankkeita on enintään viisi, ja näiden kesken jaetaan 50 000 euron palkintosumma. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään terveystilanteen mukaan todennäköisesti 8.–9. joulukuuta 2021 Brysselissä pidettävän ETSK:n täysistunnon yhteydessä. Hakemuksia voivat jättää kaikki EU:ssa virallisesti rekisteröidyt kansalaisyhteiskunnan organisaatiot. Ehdolle voivat asettua myös EU:ssa asuvat yksityishenkilöt. Edellytyksenä on, että aloitteet ja hankkeet toteutetaan EU:ssa. Hakemus on jätettävä 30. kesäkuuta mennessä.

 
Lisää
 
Vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinto
Avoimet työpaikat
Euroopan komissio hakee terveyden ja elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita

Euroopan komissio hakee parhaillaan virkakilpailulla terveyden ja elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita (palkkaluokka AD 7) Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosastolle (SANTE). Tarjolla on töitä kolmessa asiantuntijaprofiilissa (huom. hakija voi hakea vain yhteen profiiliin): 1) Terveysalan politiikka ja lainsäädäntö, 2) Elintarviketurvallisuusalan politiikka ja lainsäädäntö, 3) Auditoinnit, tarkastukset ja arvioinnit terveys- ja elintarviketurvallisuusalalla. Asiantuntijaprofiileihin 1 ja 2 valituiksi tulleet kilpailun läpäisseet ehdokkaat palkataan pääasiassa Brysseliin ja Luxemburgiin, asiantuntijaprofiilin 3 valituiksi tulleet puolestaan Grangeen (Irlanti). Hakuaika päättyy 22. kesäkuuta klo 13 Suomen aikaa.

 
Lisää
 
EU-virat
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.