Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 16/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme  |  Facebook Facebook Finland  |  YouTube YouTube Finland  |  Instagram Instagram Finland  |  Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: Euroopan vihreän kehityksen ohjelma ja Fit for 55 -ehdotus

Olen tieteissarja Star Trekin pitkäaikainen fani. Sarjassa kapteeni Picard vie miehistönsä ”sinne minne kukaan ei ole aikaisemmin mennyt”. Samaa voitaneen sanoa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan liittyvästä ehdotuksesta, jonka komissio aikoo tehdä heinäkuussa – kyseessä on rohkea ja ennenkuulumaton matka yhteiskunnan murrokseen ja tulevaisuuteen vuoteen 2050 ulottuvalla aikajaksolla. Osana tätä peruuttamatonta murrosta matkamme EU:ssa suuntautuu päästöttömään, kestävään, kilpailukykyiseen yhteiskuntaan, joka tarjoaa kaikille parempaa elämänlaatua. Kyseessä on ylivoimaisesti kauaskantoisin ja kattavin paketti, mitä mikään teollisuusmaa tai kehittyvä talous on esittänyt. Ja, mikä on erittäin tärkeää, tavoitteemme ja sääntelymme EU:ssa perustuu tieteeseen. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma – tuttavallisesti jargonilla European Green Deal – on Euroopan vastaus tieteen meille antamaan näyttöön ilmastonmuutoksen kiihtymisestä ja vaadittavista toimenpiteistä.

 
Lisää
 
Ismo Ulvila
EU:n vuoden 2022 talousarvio: nopeutetaan Euroopan elpymistä

Komissio on antanut ehdotuksensa EU:n vuoden 2022 talousarvioksi. Sen loppusumma on 167,8 miljardia euroa, ja sitä täydennetään NextGenerationEU-välineestä myönnettävillä avustuksilla, joiden yhteenlaskettu määrä on arviolta 143,5 miljardia euroa. Varoilla on tarkoitus saada liikkeelle huomattava määrä investointeja talouden elpymisen vauhdittamiseksi, kestävyyden turvaamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi. Etusijalle asetetaan vihreät ja digitaaliset menot, jotta Euroopasta tulee selviytymiskykyisempi ja se voi täyttää paremmin tulevaisuuden vaatimukset.

 
Lisää
 
NextGenerationEU-juliste Berlaymont-rakennuksen seinällä Brysselissä
Komissiolta Suomelle muistutuksia puutteista jätteitä koskevien EU-sääntöjen noudattamisessa

Suomi on saanut neljä muistutusta puutteista EU:n lainsäädännön noudattamisessa. Komission antamien muistutusten mukaan Suomi ei ole kaikilta osin saattanut osaksi lainsäädäntöään jätevirtoja, kaatopaikkoja, jätehuoltoa eikä pakkauksia ja pakkausjätettä koskevien direktiivien säännöksiä. Komissio lähetti Suomelle asioita koskevat viralliset ilmoitukset lokakuussa 2020 ja on nyt päättänyt lähettää asioissa perustellut lausunnot. Suomella on kaksi kuukautta aikaa vastata ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Muussa tapauksessa asiat voidaan viedä EU:n tuomioistuimeen.

 
Lisää
 
Muovijätettä
Komissio ehdottaa eurooppalaista digitaalista identiteettiä

Uusi eurooppalainen digitaalinen identiteetti on tarkoitettu EU:n kansalaisille, EU:ssa asuville henkilöille ja EU:ssa toimiville yrityksille. EU-maiden on komission ehdottaman uuden asetuksen mukaisesti tarkoitus tarjota kansalaisilleen ja yrityksille ns. digilompakkoja, joissa kansallinen digitaalinen identiteetti voidaan yhdistää muihin henkilökohtaisiin tietoihin (kuten ajokortin, tutkintotodistusten tai pankkitilin tietoihin). Lompakkoja voivat tarjota viranomaiset tai EU-maiden hyväksymät yksityiset tahot. Eurooppalaiset voivat hyödyntää digitaalista identiteettiä henkilöllisyytensä todistamiseen ja sähköisten asiakirjojen jakamiseen yhdellä klikkauksella suoraan matkapuhelimesta. He voivat myös kirjautua verkkopalveluihin käyttäen kansallista digitaalista tunnistautumista, joka toimii kaikkialla Euroopassa. Erittäin suurten verkkoalustojen olisi hyväksyttävä eurooppalaisen digitaalisen identiteetin käyttö esimerkiksi käyttäjän iän todistamiseen.

 
Lisää
 
Nainen lukee älypuhelintaan
Tapahtumat
15.–16.6.

EU:n kehitysyhteistyöpäivät (European Development Days). EU:n kehitysyhteistyöpäivillä keskitytään tänä vuonna Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan, jolla pyritään parantamaan ihmisten hyvinvointia ja varmistamaan terve maapallo tuleville sukupolville. Tapahtuma tarjoaa tilaisuuden analysoida ja pohtia vihreämmän ja osallistavamman yhteiskunnan ja talouden rakentamista ennen Kunmingissa lokakuussa järjestettävää biologista monimuotoisuutta koskevan YK:n yleissopimuksen 15. osapuolikonferenssia (CBD COP15) ja Glasgow’ssa marraskuussa järjestettävää YK:n ilmastokokousta (COP26). Tapahtumassa puhuvat muun muassa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja ympäristöasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius. Puhujina on myös useita YK:ssa toimivia henkilöitä, EU-maiden ministereitä sekä aktiivisia toimijoita eri puolilta maailmaa. Tapahtuma järjestetään verkossa 15.–16. kesäkuuta. Ilmoittaudu mukaan!

 
Lisää
 
EU:n kehitysyhteistyöpäivät
16.6.

EUTI kouluttaa: Miten löytää kumppaneita ja päästä mukaan EU-projektiin? EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmien yhteystoimisto (EUTI) järjestää Teams-webinaarin, jossa saat vinkkejä ja ehdotuksia siitä, miten voisit löytää konsortioita, jotka suunnittelevat yhteistyötä ja projekteja, tai miten voisit saada kumppaneita työstämään kanssasi projekti-ideaa. Aihe on nyt ajankohtainen uuden Horisontti Eurooppa -ohjelman eli tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman käynnistyessä. Webinaarissa ovat mukana EUTI-toimiston päällikkö Eija Auranen (Business Finland), Enterprise Europe Network -verkoston koordinaattori Hanna Riski (Business Finland) sekä tutkimusrahoituksen asiantuntija Hanna Honkanen (Turun yliopisto). Webinaari järjestetään 16. kesäkuuta klo 10.00–11.00. Ilmoittaudu mukaan!

 
Lisää
 
Koulutustilaisuus
17.6.

Euroopan Suunta -keskustelu: EU ja digitalisaatio – Yksi asia on varma, muutos nopeutuu. Mitä mahdollisuuksia tietoyhteiskunnan murros tuo yksilölle ja yhteiskunnalle? Mitä edellytyksiä yksilöllä ja yhteiskunnalla on säädellä kertyvää dataa ja sen käyttötapoja – tai omistusoikeutta? Pysyvätkö yksittäiset kansallisvaltiot digitalisaation tahdissa, ja tulisiko EU:n ottaa selkeästi suurempi rooli kyberuhkien torjumisessa? Kansalaisten kysymyksiin vastaamassa ja digitalisaatiosta ja kyberturvallisuudesta keskustelemassa ovat europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, kyberturvallisuutta tutkiva professori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja digitaalipolitiikkaan keskittynyt väitöskirjatutkija Ville Aula London School of Economicsista. Keskustelua pääsee seuraamaan 17. kesäkuuta klo 15.00 alkaen.

 
Lisää
 
Digitalisaatio
18.6.

Juvenes Translatores 2020–2021 -käännöskilpailun voittajien virtuaalinen palkintoseremonia. Komissio järjestää vuosittain EU-maissa käännöskilpailun 17-vuotiaille nuorille, ja kustakin maasta valitaan yksi voittaja. Yleensä voittajat matkustavat Brysselissä järjestettävään palkintotilaisuuteen ja pääsevät tutustumaan komission käännöstoimen pääosastoon. Koska tämä ei koronapandemian vuoksi ole tällä hetkellä mahdollista, palkintoseremonia järjestetään verkossa, ja se on avoin kaikille. Voittajat, eli 27 nuorta kääntäjää, osallistuvat tilaisuuteen aktiivisesti eri tavoin. Suomen-voittaja Hanna Pörsti, joka käänsi kilpailutekstinsä saksasta suomeen, pitää tilaisuudessa puheen. Kuulemme myös opettajia, komission kääntäjiä ja polyglotteja. Seuraa Juvenes Translatores palkintoseremoniaa suorana Facebookissa 18. kesäkuuta alkaen klo 16.00 Suomen aikaa! Tapahtuma tallennetaan ja on katsottavissa myös jälkikäteen.

 
Lisää
 
Juvenes Translatores 2020–2021
29.6.

Brussels Economic Forum. Vuotuinen Brysselin talousfoorumi kokoaa eurooppalaiset ja kansainväliset poliittiset päättäjät, tutkijat, kansalaisyhteiskunnan edustajat ja liike-elämän johtajat yhteen pohtimaan Euroopan talouden tulevia haasteita ja poliittisia painopisteitä. Koronapandemiasta aiheutuneet toimet ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja talouteen ennennäkemättömällä tavalla, ja talousfoorumissa mietitään tällä kertaa, miten mennä tästä eteenpäin. Millaisen uuden talouden haluamme rakentaa? Ilmoittautuminen 29. kesäkuuta verkossa järjestettävään talousfoorumiin on käynnissä!

 
Lisää
 
Brussels Economic Forum
Linkkivinkit
Brexit-erosopimus edellyttää oleskeluoikeuden hakua Britanniassa 30. kesäkuuta mennessä

Asuuko perheenjäseniäsi tai ystäviäsi Britanniassa? Ovatko he hakeneet pysyvää oleskelustatusta? Britanniassa asuvien suomalaisten on haettava Britannian viranomaisilta pysyvää oleskelustatusta 30. kesäkuuta mennessä. Hakuprosessiin saa apua alla olevalta sivustolta.

 
Lisää
 
Brexit
EU:n vihreä kehitys ulottuu myös Afrikkaan

EU:n vihreän kehityksen ohjelma tähtää Euroopan vihreään ja digitaaliseen siirtymään. Tavoitteena on ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Eurooppa ei kuitenkaan ole yksin. Maailma kylässä festivaalilla pidetyssä virtuaalikeskustelussa pohdittiin, miten EU edistää vihreää siirtymää Afrikassa. Keskustelu käynnistyi komissaari Jutta Urpilaisen esittämällä puheenvuorolla. Urpilainen painotti, että maapalloa ei pelasteta vain Euroopassa tehtävillä toimilla, sillä globaalit arvoketjut ja keskinäiset riippuvuudet sitovat meidät muihin – kuten Afrikkaan. Afrikassa on nuori ja kasvava väestö, ja megatrendeistä kaupungistuminen ja keskiluokkien kasvu ovat hyvin nähtävissä sielläkin. Mantereen talousintegraatiota syvennetään, mutta samalla tarvitaan uusia työpaikkoja ja elinkeinojen monipuolistamista. Ilmastotoimet Afrikassa tarvitsevat kansalaisten tuen, ja niitä on toteutettava sosiaalinen kestävyys huomioiden.

 
Lisää
 
EU:n vihreä kehitys -webinaari 29.5.
EU@Oodi on jälleen avoinna

Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitseva tietopiste EU@Oodi avasi uudelleen ovensa tiistaina 1.6.2021. Tietopiste on ollut pitkään kiinni koronapandemian vuoksi, mutta nyt niin EU@Oodin henkilökunta kuin asiakkaatkin ovat innokkaasti palanneet kirjastoon. “On ihanaa kohdata ihmisiä taas kasvotusten, vaikkakin vielä maskin takaa ja turvavälein. Odotamme tältä kesältä vilkastuvaa ja pikkuhiljaa normalisoituvaa meininkiä. Syksyksi suunnittelemme jo uusia hauskoja tapahtumia. Kannattaa siis pysyä kuulolla”, EU@Oodin tiimi tuumaa. EU@Oodi on avoinna arkisin klo 10–20 ja viikonloppuisin klo 10–18. Tervetuloa tutustumaan!

 
Lisää
 
Anna EU@Oodista
Euroopan vihreä viikko otti nuoret mukaan pohtimaan ratkaisuja saasteongelmaan

Euroopan vihreä viikko kokoaa yhteen päättäjiä, tutkijoita ja kansalaisia keskustelemaan ympäristöasioista EU:ssa. Tänä vuonna viikon avajaistilaisuus järjestettiin Euroopan ympäristöpääkaupungissa Lahdessa. Tilaisuudessa puhunut ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius nosti esiin saasteiden aiheuttamat terveyshaitat ja ennenaikaiset kuolemat. Hän painotti vihreän teknologian ja sosiaalisten innovaatioiden merkitystä saasteiden vähentämisessä, mutta piti tärkeänä myös lainsäädännön ja toiminnan koordinointia kaupunkien, alueiden ja valtioiden välillä. Ääneen pääsivät myös lahtelaiset ja lappeenrantalaiset nuoret. Nuoria mietityttivät muun muassa päästötön liikkuminen, huonon ilmanlaadun haitalliset terveysvaikutukset samoin kuin maaperän tehtävä epäpuhtauksien ja bakteerien suodattamisessa hulevedestä ennen kuin se päätyy pohjavedeksi.

 
Lisää
 
Lahti
Kerro komissiolle mielipiteesi EU:n maataloustuotteiden menekinedistämispolitiikasta!

EU:n maataloustuotteiden menekinedistämiskampanjoiden tarkoituksena on avata uusia markkinamahdollisuuksia EU:n viljelijöille ja elintarviketeollisuudelle ja auttaa niitä kehittämään liiketoimintaansa. Komissio haluaa kuulla näkemyksiä siitä, miten menekinedistämispolitiikalla voidaan vaikuttaa kestävämmän tuotannon ja kulutuksen sekä tasapainoisempien ruokavalioiden edistämiseen komission Pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategian sekä EU:n syöväntorjuntasuunnitelman mukaisesti. Näkemyksiä toivotaan muun muassa maatalousalaa edustavilta organisaatioilta, kuluttajajärjestöiltä, kaupanedistämisalan organisaatioilta, yksityisiltä yrityksiltä, vähittäiskaupan alan organisaatioilta, päättäjiltä ja viranomaisilta, ympäristö- ja kansanterveysjärjestöiltä, ajatushautomoilta, tutkimuslaitoksilta ja yksityishenkilöiltä. Suomenkieliseen kuulemislomakkeeseen pääset alla olevasta linkistä vaihtamalla kielen sivun yläreunassa olevasta kielivalikosta. Kerro mielipiteesi 23. kesäkuuta mennessä!

 
Lisää
 
EU:n maataloustuotteiden menekinedistämispolitiikka
Vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkinnon aiheena ilmastotoimet – haku käynnissä

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on käynnistänyt vuoden 2021 kansalaisyhteiskuntapalkintonsa haun ja valinnut teemaksi ilmastotoimet. ETSK palkitsee luovia ja innovatiivisia aloitteita, joilla pyritään edistämään oikeudenmukaista siirtymää vähähiiliseen ja ilmastonmuutoksesta selviytyvään talouteen. Palkittavia hankkeita on enintään viisi, ja näiden kesken jaetaan 50 000 euron palkintosumma. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään terveystilanteen mukaan todennäköisesti 8.–9. joulukuuta 2021 Brysselissä pidettävän ETSK:n täysistunnon yhteydessä. Hakemuksia voivat jättää kaikki EU:ssa virallisesti rekisteröidyt kansalaisyhteiskunnan organisaatiot. Ehdolle voivat asettua myös EU:ssa asuvat yksityishenkilöt. Edellytyksenä on, että aloitteet ja hankkeet toteutetaan EU:ssa. Hakemus on jätettävä 30. kesäkuuta mennessä.

 
Lisää
 
2021 kansalaisyhteiskuntapalkinto
Avoimet työpaikat
Euroopan komissio hakee terveyden ja elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita

Euroopan komissio hakee parhaillaan virkakilpailulla terveyden ja elintarviketurvallisuuden asiantuntijoita (palkkaluokka AD 7) Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosastolle (SANTE). Tarjolla on töitä kolmessa asiantuntijaprofiilissa (huom. hakija voi hakea vain yhteen profiiliin): 1) Terveysalan politiikka ja lainsäädäntö, 2) Elintarviketurvallisuusalan politiikka ja lainsäädäntö, 3) Auditoinnit, tarkastukset ja arvioinnit terveys- ja elintarviketurvallisuusalalla. Asiantuntijaprofiileihin 1 ja 2 valituiksi tulleet kilpailun läpäisseet ehdokkaat palkataan pääasiassa Brysseliin ja Luxemburgiin, asiantuntijaprofiilin 3 valituiksi tulleet puolestaan Grangeen (Irlanti). Hakuaika päättyy 22. kesäkuuta klo 13 Suomen aikaa.

 
Lisää
 
EU-virat
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.