Verkkoversio | ISSN 2529-4377
   
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 14/2021

Header Image

Seuraa toimintaamme  |  Facebook Facebook Finland  |  YouTube YouTube Finland  |  Instagram Instagram Finland  |  Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Euroopan komission Suomen-edustuston vierailukoordinaattori Sari Ulma on ollut monessa mukana

Toukokuun lopussa eläkkeelle siirtyvä Sari Ulma on 25-vuotisen EU-uransa aikana toiminut komission Suomen-edustuston päällikön assistenttina ja vierailukoordinaattorina ja hoitanut monia muita tehtäviä edustustossa. Monipuolisella uralla häntä ovat auttaneet kiinnostus Suomen ja maailman tapahtumiin, hyvät verkostot, kyky ottaa asioista selvää sekä joustavuus ja rautainen organisointikyky. ”Jos ei mitään kuulu vierailijan tulomatkan aikana, kaiken pitäisi sujua hyvin. Siitä hetkestä, kun lentokone on laskeutunut, ohjelma rullaa kuten pitää. Useimmiten olen vierailujen aikana toimistolla työpisteelläni, koska vierailujen aikanakin voi ohjelmaan tulla muutoksia. Vierailun järjestäminen on kuin palapeli. Kaikki palat pitää olla mielessä ja vaihtoehdon löydyttävä, jos joku tapaaminen pitääkin muuttaa”, Sari kuvaa. Sari kiittää myös EU-puheenjohtajuussihteeristöä, pitkäaikaisia yhteistyötahoja esimerkiksi ministeriöissä sekä vierailukohteita hyvästä yhteistyöstä vierailujen järjestämisessä.

 
Lisää
 
Sari Ulma
Komissiolta ohjeistus disinformaatiota koskevien EU:n käytännesääntöjen tehostamiseksi

Komissio on julkaissut ohjeistuksensa siitä, miten disinformaatiota koskevia EU:n käytännesääntöjä tulisi tehostaa, jotta niiden avulla voidaan torjua disinformaatiota entistä paremmin. Käytännesäännöt ovat laatuaan ensimmäiset maailmassa, ja ne otettiin käyttöön lokakuussa 2018. Ohjeistuksessa kehotetaan allekirjoittajia sitoutumaan käytännesääntöihin tiukemmin. Käytännesääntöihin kannustetaan liittymään muun muassa EU:ssa toimivia vakiintuneita ja uusia verkkoalustoja, verkkomainonnan sidosryhmiä ja yksityisviestipalveluja. Käytännesääntöjen tulisi luotettavan seurannan ja selkeiden indikaattorien pohjalta varmistaa, että disinformaation levittäjän tulovirrat pienenevät ja että käyttäjillä on mahdollisuus osallistua aktiivisesti disinformaation torjuntaan. Tutkijoiden tulisi saada käyttöönsä tarvittavat tiedot voidakseen ymmärtää yhteiskuntaan kohdistuvan riskin ja lieventää sitä, ja faktantarkistajien tulisi kyetä arvioimaan ja todentamaan sisältöä EU:n eri maissa ja eri kielillä.

 
Lisää
 
Disinformaatio
EU:n talousarvion suojaaminen: Euroopan syyttäjänvirasto aloittaa toimintansa

Komissio on vahvistanut virallisesti, että Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) aloittaa toimintansa 1. kesäkuuta. EPPO on ensimmäinen ylikansallinen syyttäjänvirasto. Sen tehtävänä on tutkia EU:n taloudellisiin etuihin kohdistuvia rikoksia ja nostaa niiden perusteella syytteitä. EPPO voi tutkia myös muuta laitonta toimintaa, jos se ”liittyy erottamattomasti” EU:n talousarvioon. EPPO suorittaa tutkimuksensa ja syytetoimensa täysin riippumattomasti komissioon tai muihin EU:n elimiin sekä jäsenmaihin nähden. Se tekee yhteistyötä muiden EU:n elinten ja virastojen kanssa ja täydentää niiden työtä. EPPOn yhteistyökumppaneita ovat muun muassa OLAF, Eurojust ja Europol sekä niiden jäsenmaiden toimivaltaiset viranomaiset, jotka eivät osallistu tämän ylikansallisen syyttäjänviraston toimintaan. Tällä hetkellä EPPOn toimintaan osallistuu 22 EU:n jäsenmaata, myös Suomi. Kun EPPOn toiminta pääsee täyteen vauhtiin, sen odotetaan tutkivan noin 3 000 tapausta vuodessa.

 
Lisää
 
Tuomarinnuija
Tapahtumat
29.5.

EU mukana virtuaalisella Maailma kylässä -festivaalilla: The Great Green Wall -dokumenttielokuva. Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna verkossa tulevaisuusteemalla. EU-ohjelma starttaa The Great Green Wall elokuvan esityksellä. ”Suuri vihreä muuri” on kunnianhimoinen tavoite kasvattaa kahdeksantuhannen kilometrin mittainen kasvillisuuden muuri halki koko Afrikan mantereen, parantaa tuhoutunutta maaperää ja tuoda toivoa miljoonille ihmisille. Elokuva esitetään 29. toukokuuta klo 11.00–12.40.

 
Lisää
 
Great Green Wall
29.5.

EU mukana virtuaalisella Maailma kylässä -festivaalilla: Keskustelu aiheesta ”Tulevaisuuden Afrikka – kestävää muutosta EU:n tuella?” The Great Green Wall -elokuvaan liittyvässä keskustelussa puhutaan siitä, miten EU tukee vihreää siirtymää ja mobilisoi kestäviä investointeja etenkin liikenteeseen, puhtaaseen energiaan ja kiertotalouteen Afrikassa. Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.), komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila sekä ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia. Keskustelun juontaa ulkoministeriön ympäristöneuvonantaja emeritus Matti Nummelin. Keskustelu käydään 29. toukokuuta klo 12.40–13.10. Tallenne on katsottavissa 4. kesäkuuta saakka.

 
Lisää
 
Tulevaisuuden Afrikka – kestävää muutosta EU:n tuella?”
29.5.

EU mukana virtuaalisella Maailma kylässä -festivaalilla: Keskustelu aiheesta ”Green Deal – miten EU edistää vihreää siirtymää Afrikassa?” Keskustelussa paneudutaan EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan EU:n Afrikka-strategian näkökulmasta. Keskustelun avaa komissaari Jutta Urpilainen videotervehdyksellään. Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka, SAK. Keskustelun juontaa komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Keskustelu käydään 29. toukokuuta klo 13.40–14.10. Tallenne on katsottavissa festivaaliviikonlopun jälkeen 4. kesäkuuta saakka.

 
Lisää
 
Green Deal – miten EU edistää vihreää siirtymää Afrikassa?
31.5.

Euroopan vihreän viikon (EU Green Week) virtuaalinen avajaistapahtuma. Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti avaa Euroopan vihreän viikon järjestämällä virallisen avajaistapahtuman. Tapahtumassa ovat puhujina muun muassa ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja eurooppalaisen kansalaistiedejärjestön ECSA:n puheenjohtaja Susanne Hecker. Tapahtuma valottaa erityisesti Euroopan vesien, maaperän ja ilmanlaadun tilaa. Lisäksi tilaisuudessa keskustellaan kansalaistieteen merkityksestä. Tapahtuma on kaikille avoin, ja se järjestetään 31. toukokuuta klo 13.00-17.00. Tapahtumaan tulee ilmoittautua alla olevan verkkosivun kautta.

 
Lisää
 
Euroopan vihreä viikko
4.6.

”EUn puolustusulottuvuus: kohti strategista autonomiaa” – webinaari. Euroopan komission Suomen-edustusto järjestää puolustusvoimain lippujuhlan päivänä paneelikeskustelun EU:n puolustusulottuvuudesta. Timo Pesonen (Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston DG DEFISin pääjohtaja), Teija Tiilikainen (Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtaja) sekä Hanna Ojanen (yliopistotutkija, Tampereen yliopisto, ja dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu ja Helsingin yliopisto) keskustelevat muun muassa EU:n puolustus- ja turvallisuusyhteistyön merkityksestä, Euroopan puolustusrahastosta, EU:n ja Naton suhteista, hybridiuhkista sekä EU:n puolustuspolitiikan tulevaisuudesta. Keskustelun juontaa edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen. Webinaari järjestetään 4. kesäkuuta klo 11.00–12.15, ja sitä pääsee seuraamaan kirjautumalla mukaan alla olevasta linkistä. Linkki aktivoituu ennen tilaisuuden alkua. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

 
Lisää
 
EUn puolustusulottuvuus: kohti strategista autonomiaa – webinaari 4.6.
29.6.

Brussels Economic Forum. Vuotuinen Brysselin talousfoorumi kokoaa eurooppalaiset ja kansainväliset poliittiset päättäjät, tutkijat, kansalaisyhteiskunnan edustajat ja liike-elämän johtajat yhteen pohtimaan Euroopan talouden tulevia haasteita ja poliittisia painopisteitä. Koronapandemiasta aiheutuneet toimet ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ja talouteen ennennäkemättömällä tavalla, ja talousfoorumissa mietitään tällä kertaa, miten mennä tästä eteenpäin. Millaisen uuden talouden haluamme rakentaa? Ilmoittautuminen 29. kesäkuuta verkossa järjestettävään talousfoorumiin on käynnissä!

 
Lisää
 
Brussels Economic Forum
Linkkivinkit
Euroopan raideliikenne mukana vihertämistalkoissa

Vuosi 2021 on Euroopan rautatieliikenteen teemavuosi. Euroopan komission Suomen-edustusto järjesti 7. toukokuuta osana Eurooppa-päivän ohjelmaa tilaisuuden, jossa keskusteltiin raideliikenteen tulevaisuudesta Euroopassa ja sen roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Keskustelua aiheesta alusti Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei. Hololei totesi komission tiedostavan rautatiealan elpymisen edellyttävän lähivuosina huomattavia investointeja. Esimerkiksi se, että elpymis- ja palautumistukivälineestä on kansallisella tasolla kohdistettava 37 prosenttia vihreään siirtymään, on jäsenmaille merkittävä mahdollisuus tukea rautateiden nykyaikaistamista. Hololei kertoi tukevansa rautatieliikenteen digitalisaatiota edistävää Digirata-hanketta, mutta hän toivoisi näkevänsä enemmän ehdotuksia erityisesti Helsinki–Tampere–Oulu-pääradan kaltaisten ensisijaisten yhteyksien päivittämiseksi.

 
Lisää
 
Euroopan rautatieliikenteen teemavuosi 2021
Vuoden eurooppalainen, dosentti Timo Miettinen: Vain yhtenäisenä Eurooppana voimme vastata globaaleihin haasteisiin

Dosentti Timo Miettinen valittiin Eurooppa-päivänä 9.5. Vuoden eurooppalaiseksi. Miettinen johtaa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskusta ja tunnetaan aktiivisesta osallistumisestaan Eurooppa- ja EU-aiheiseen julkiseen keskusteluun. Miettisen mielestä keskustelua olisi kuitenkin syytä viedä uuteen, globaalimpaan suuntaan, jotta voimme vastata yhtenä Eurooppana koko maailmaa koskettaviin haasteisiin. ”Meidän pitäisi puhua ensisijaisesti siitä, mitkä ovat ihmiskunnan ja Euroopan suuret haasteet. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmastopolitiikka ja mahdollisten tulevien pandemioiden hallinta. Rahanjaon ja instituutioiden vatvomisen sijaan pitäisi määritellä konkreettiset ongelmat, jotka halutaan ratkaista, ja sitten miettiä parhaat keinot siihen”, Miettinen toteaa.

 
Lisää
 
Vuoden eurooppalainen, dosentti Timo Miettinen
Perinteinen Euroopan nuorisoviikko käynnissä

Tällä viikolla vietetään Euroopan nuorisoviikkoa. Nuorisoviikon teemana on vuonna 2021 ”Tulevaisuus omissa käsissämme”. Teema ohjaa katseet paitsi tulevaan, myös nykyhetken ja nuorten toivoman tulevaisuuden välisiin eroihin. Nuorisoviikon ajan esitellään joka päivä Opetushallituksen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla EU:n nuoriso-ohjelmiin osallistuneita nuoria, jotka ottavat vuorollaan käsittelyyn yhden eurooppalaisen nuorisotavoitteen. Nuoret ovat 15–31-vuotiaita ja kotoisin Kontiolahdelta Ruokolahdelle, Loimaalta Uuraisille, Helsingistä Etelä-Eurooppaan ja Lähi-itään. Heitä yhdistää kokemus EU:n nuoriso-ohjelmiin osallistumisesta – oli kyse sitten nuorisovaihdosta, solidaarisuusprojektista, vapaaehtoispalvelusta tai nuorisodialogista – sekä halu jakaa tuo kokemus ja ajatuksensa eurooppalaisten nuorisotavoitteiden teemoista.

 
Lisää
 
Euroopan nuorisoviikko 2021
Komissio haluaa kuulla mielipiteesi rajatylittävistä perhesuhteista

Yhdessä EU-maassa vahvistettua lapsen ja vanhemman välistä oikeudellista sidettä ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa. Tämä voi aiheuttaa ongelmia matkustettaessa tai muutettaessa toiseen EU-maahan ja vaarantaa tähän siteeseen perustuvat lapsen oikeudet (esim. elatusapu tai perimys). Komissio on käynnistänyt lapsen ja vanhemman välisen oikeudellisen siteen tunnustamista koskevasta aloitteesta julkisen kuulemisen. Aloitteen tavoitteena on varmistaa, että yhdessä EU-maassa vahvistettu lapsen ja vanhemman välinen oikeudellinen side tunnustetaan kaikkialla EU:ssa, jotta lapset säilyttävät oikeutensa rajatylittävissä tilanteissa, erityisesti kun heidän perheensä matkustavat tai muuttavat EU:n sisällä. Kerro komissiolle mielipiteesi asiasta 11. elokuuta mennessä!

 
Lisää
 
Rajatylittävät perhesuhteet
EIC Accelerator -ohjelmasta rahoitusta innovaatioiden saattamiseksi markkinoille

Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Accelerator-ohjelma tukee mullistavien innovaatioiden kaupallista kehittämistä. Ohjelmasta saatava rahoitus ja tuki on suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille sekä startupeille, joiden innovaatioilla on vahva markkina- ja kasvupotentiaali. Accelerator-haut on jaettu kahteen kategoriaan. Rahoitusta voi hakea Accelerator Open -ohjelmasta, joka on avoin minkä tahansa alan toimijoille. Erillisillä Accelerator Challenge -hauilla voi hakea rahoitusta tiettyihin ennalta määriteltyihin aiheisiin, joita vuonna 2021 ovat strategiset digitaaliset teknologiat ja terveysteknologiat sekä talouskasvua vauhdittavat, vihreän kehityksen ohjelman mukaiset ratkaisut. Ensimmäinen hakuaika ohjelmaan umpeutuu kesäkuussa. Viime vuonna rahoitushauissa nähtiin suomalaismenestystä, kun rahoitusta saivat esimerkiksi helsinkiläinen Sooma Oy ja turkulainen Precordior Oy.

 
Lisää
 
Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Accelerator-ohjelma
Juvenes Translatores -käännöskilpailun voittaja Hanna Pörsti videohaastattelussa

Euroopan komission vuotuisen Juvenes Translatores -käännöskilpailun tuorein voittaja Hanna Pörsti kertoo videohaastattelussa kielten osaamisen hyödyistä sekä kielten merkityksestä omassa elämässään. Lisäksi hän kannustaa nuoria osallistumaan Juvenes Translatores -kilpailuun: ”Minulle tämä on ollut aivan mahtava kokemus, jonka kautta olen oppinut lisää niin kääntämisestä yleisesti kuin omasta rakkaasta käännöskielestäni saksasta.” Juvenes Translatores -kilpailu on tarkoitettu 17-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Kustakin 27 EU-maasta valitaan yksi voittaja, ja tavallisesti voittajat pääsevät Brysselissä järjestettävään palkintotilaisuuteen. Koska matka ei yleisen terveystilanteen vuoksi ole nyt mahdollinen, järjestetään 18. kesäkuuta klo 16 alkaen virtuaalinen palkintotilaisuus. Voittajista kolme on valittu pitämään tilaisuudessa puhe – yhtenä heistä Suomen-osakilpailun voittaja Hanna Pörsti. Tilaisuuden ohjelmasta saa lisätietoa kesäkuussa uutiskirjeen tapahtumaosiosta!

 
Lisää
 
Hanna Pörsti
Osallistu eurooppalaisen yrittäjyyden edistämiskilpailuun!

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt Euroopan komission kanssa yrittäjyyden edistämiskilpailun 2021. Suomen karsinnan kaksi parasta pääsevät kilpailemaan EU:n tasolle, ja parhaat yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjät palkitaan. Tämän vuoden kilpailussa on kuusi sarjaa: 1) yrittäjyyden edistäminen, 2) yritystaitoihin investoiminen, 3) liiketoimintaympäristön parantaminen ja digitaalisen siirtymän tukeminen, 4) yritysten kansainvälistymisen tukeminen, 5) kestävän siirtymän tukeminen ja 6) vastuullinen ja kattava yrittäjyys. Kilpailuun voivat osallistua organisaatiot, kaupungit, alueet ja yhteisöt, viranomaisten ja yrittäjien väliset julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, koulutusohjelmat ja elinkeinoelämän järjestöt. Kilpailun voittajat julkistetaan marraskuussa 2021 järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Kilpailuun voi osallistua 4. kesäkuuta saakka. Lisätietoja antaa Jaana Valkokallio, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 064 932.

 
Lisää
 
Eurooppalaisen yrittäjyyden edistämiskilpailu 2021
Avoimet työpaikat
Euroopan parlamentti hakee suomenkielisiä kieli- ja kulttuuriasiantuntijoita Luxemburgiin

Euroopan parlamentin käännöspääosasto (DG TRAD), joka tuottaa käännöspalveluja kaikilla Euroopan unionin virallisilla kielillä, hakee virkakilpailulla muun muassa suomenkielisiä kieli- ja kulttuuriasiantuntijoita (palkkaluokka AD 5). Työtehtävänä on kääntää, mukauttaa ja tarkastaa erityyppistä sisältöä omalla äidinkielellä, avustaa muiden kuin lainsäädäntötekstien laatimisessa sekä muun muassa osallistua koulutuksen järjestämiseen, terminologiatyöhön sekä tietoteknisten ja viestintävälineiden kehittämiseen. Virkakilpailussa laaditaan varallaololista menestyneistä hakijoista, joille voidaan tarjota työpaikkaa. Työskentelypaikkana on Luxemburg. Hakemus on jätettävä viimeistään 10. kesäkuuta klo 18.30 Suomen aikaa.

 
Lisää
 
EU careers
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1200.
 
Lisää
 
Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.