Citiți versiunea online
  Centrul Comun de Cercetare  

Science Flash for You - România

România și Serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene

European Commission Logo
banner flash

Urmăriți-ne Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Știri

Tabloul de bord al UE privind turismul conține date pentru toate regiunile din România

În 2022, în regiunea de sud-est a României s-au înregistrat 1,49 milioane de sosiri de turiști, potrivit datelor prezentate în Tabloul de bord actualizat al UE privind turismul, care oferă informații privind impactul și starea de fapt a acestui sector și sprijină trecerea la un turism mai verde și mai digital pentru toate teritoriile din Europa.

Rata de ocupare în regiune, în anul respectiv, a fost de 43,56 %, iar ponderea turiștilor străini a fost de 5,38 %.

Conform statisticilor recente privind turismul în UE, cererea de turism era în 2022 deja la aproape 96 % față de nivelul din 2019. Aceasta arată în medie o redresare aproape completă pentru UE, țări precum Belgia, România, Franța, Irlanda și Țările de Jos chiar depășind nivelurile anterioare pandemiei. Cu toate acestea, redresarea în destinațiile turistice din Europa de Est a fost mai lentă, probabil și din cauza războiului din Ucraina.

Tabloul de bord al UE privind turismul este un instrument interactiv care furnizează statistici și indicatori relevanți pentru politicile din domeniul turismului. Lansat în octombrie 2022, Tabloul de bord al UE privind turismul a fost elaborat de JRC și de Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri din cadrul Comisiei Europene, în colaborare cu Eurostat, în urma unei solicitări din partea statelor membre ale UE.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

În 2022, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în România

În 2022, emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES) au scăzut cu 2 % în România față de anul precedent, potrivit raportului publicat recent cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră din toate țările lumii.

Cea mai mare reducere s-a înregistrat în sectorul construcțiilor (-11 %). Per ansamblu, din 1990, emisiile au scăzut în țară cu 52 %. Singurul sector în care au crescut (+ 64 %) în această perioadă a fost cel al transporturilor.

De la începutul secolului al XXI-lea și până în 2019, emisiile de GES au urmat o tendință de creștere, în principal din cauza creșterii emisiilor generate de China și de alte economii emergente. Din cauza pandemiei de COVID-19, emisiile au scăzut la nivel mondial cu 3,7 % în 2020, comparativ cu nivelurile din 2019, întrerupând o tendință de creștere continuă de peste zece ani. Cu toate acestea, emisiile globale de GES au reînceput să crească imediat după perioada de vârf a pandemiei.

Emisiile celor 27 de țări ale UE au rămas sub nivelurile anterioare pandemiei de COVID-19, continuându-și tendința descrescătoare de mai multe decenii. Într-adevăr, emisiile de GES ale UE-27 au fost cu 27,0 % mai mici decât în 1990 și au reprezentat 6,7 % din emisiile globale, înregistrând, de asemenea, o scădere bruscă de la 14,8 % în 1990.

Raportul Centrului Comun de Cercetare a fost întocmit în cooperare cu Agenția Internațională a Energiei (AIE) și se bazează pe baza de date a Comisiei Europene privind emisiile pentru cercetarea atmosferică globală (EDGAR).

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Incendiile de pădure au afectat puternic/grav România în 2022

Sezonul de incendii din 2022 din România a fost cel mai grav din ultimii zece ani, cu o suprafață totală arsă cartografiată de 162 518 hectare în 1 432 de incendii, fiind totodată a doua cea mai afectată țară din UE, după Spania, potrivit celui mai recent raport al JRC privind incendiile din regiunea paneuropeană publicat de EFFIS, Sistemul european de informații privind incendiile forestiere.

Cele mai mari trei incendii din România, care au afectat fiecare peste 5 000 de hectare, s-au produs în județul Tulcea, în estul țării.

Este al treilea an consecutiv în care incendii de vegetație fără precedent provoacă pagube ecologice și economice importante în UE și, adesea, pierderi tragice de vieți omenești. Deși cea mai mare parte a incendiilor (96 %) sunt cauzate de acțiuni umane, acestea sunt agravate de condiții de risc de incendiu mai numeroase, ca urmare a schimbărilor climatice.

Aproape 900 000 de hectare de teren au ars în 2022, dintre care aproximativ 365 000 aparțin siturilor Natura 2000. Astfel, 2022 este al doilea cel mai slab an de când a început monitorizarea prin intermediul EFFIS, în 2000.

EFFIS a început ca proiect-pilot între Comisie și țările din UE și din vecinătate, cu scopul de a furniza informații armonizate privind incendiile forestiere și de a evalua efectele acestora. În prezent, rețeaua reunește 43 de țări și a devenit o platformă pentru schimbul de bune practici cu privire la prevenirea și combaterea incendiilor, restaurarea terenurilor și alte activități de gestionare a incendiilor.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Numărul cererilor de azil a scăzut în România în 2023

În 2023, în România au fost sub 10 000 de cereri de azil depuse pentru prima dată, mai puține decât în anul precedent, când au fost peste 12 000, conform datelor Eurostat incluse în cea mai recentă ediție a Atlasului migrației al JRC. Numărul persoanelor cărora li s-a ordonat să părăsească țara din motive de migrație ilegală a fost de aproape 5 000, aproximativ de două ori mai mare decât în anul precedent.

Cu ocazia Zilei internaționale a migranților, Centrul de cunoaștere privind migrația și demografia al Comisiei Europene a publicat Atlasul migrației din 2023. Atlasul oferă cele mai recente date disponibile despre tendințele migrației la nivel mondial, prezentate sub formă de diagrame și vizualizări interactive ușor de utilizat. Această nouă ediție conține o secțiune tematică specială care pune în lumină tendințele de solidaritate dintre europeni față de persoanele strămutate din Ucraina. Sprijinul europenilor pentru persoanele strămutate din Ucraina rămâne ridicat.

Atlasul migrației este un instrument online interactiv publicat de JRC, care conține cele mai recente date disponibile privind migrația în cele 27 de state membre ale UE și în 171 de țări și teritorii din afara UE. În fiecare an este lansată o nouă ediție. Acesta consolidează într-o bază de date unică date armonizate și validate din surse oficiale și internaționale, precum Eurostat.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Schimbări în structura ocupării forței de muncă în România

În perioada 1997-2007, ocuparea forței de muncă în România a scăzut în principal pentru locurile de muncă cu salarii mici și medii-spre mici, în timp ce în perioada 2008-2010 criza financiară a avut un impact negativ asupra tuturor tipurilor de locuri de muncă, în special asupra celor aflate la polurile distribuției salariale.

Până în 2019, ocuparea forței de muncă a continuat să scadă în locurile de muncă slab remunerate, deși aceste pierderi de locuri de muncă au fost compensate de creșteri ale forței de muncă în restul pieței muncii.

România este una dintre țările incluse în recentul raport privind schimbările globale în structura ocupării forței de muncă, publicat de JRC, Organizația Internațională a Muncii și Eurofound.

Deși femeile continuă să aibă rate mai scăzute de angajare decât bărbații și tind să ocupe mai mult locuri de muncă cu salarii mici, situația lor pe piața muncii se îmbunătățește rapid. Studiul, care acoperă 17 economii din UE și din afara UE, reprezentând împreună mai mult de o treime din forța de muncă la nivel mondial, indică câștiguri semnificative și generalizate pentru femei în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, atât în ceea ce privește numărul de locuri de muncă, cât și în ceea ce privește calitatea posturilor din ultimele decenii.

Raportul oferă o perspectivă globală asupra schimbării ocupării forței de muncă în funcție de gen și de sectorul economic, precum și tendințele generale ale dinamicii pieței muncii în secolul al XXI-lea. Printre țările acoperite se numără 8 state membre ale UE, precum și Canada, SUA, Mexic, Brazilia, Chile, Argentina, Rusia, India și Coreea de Sud.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Centrul Comun de Cercetare prezintă o evaluare strategică a sistemelor de transfer de tehnologie și de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală din România

Un raport al Centrului Comun de Cercetare privind sistemele de transfer de tehnologie (TT) și de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală evidențiază o serie de probleme care mai trebuie abordate în România, pentru a se obține rezultate optime pentru economie și cetățeni. Depășirea fragmentării în ceea ce privește crearea de capacități de TT, reducerea ambiguității cadrelor de reglementare și de coordonare a politicilor, atragerea și păstrarea capitalului uman și formalizarea colaborării cu industria sunt domenii-cheie care trebuie abordate.

În vederea maximizării impactului investițiilor din cadrul politicii de coeziune a UE și al planurilor de redresare și reziliență în domeniul cercetării și inovării în Bulgaria, Croația și România, raportul oferă o evaluare strategică a sistemelor TT ale celor trei țări, cu recomandări pentru consolidarea colaborării dintre mediul academic și industrie și comercializarea cercetării.

Raportul este rezultatul unei cercetări extinse, în principal interviuri și consultări cu aproximativ 100 de părți interesate, din mediul academic și din cadrul autorităților guvernamentale, precum și cu reprezentanți ai industriei, asociații de clustere și alte părți interesate axate pe inovare (parcuri științifice și tehnologice, incubatoare, acceleratoare). A fost comandat de DG REGIO la Centrul Comun de Cercetare, care a coordonat grupul de experți independenți care au întocmit raportul.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Science Flash for You este un instrument instituțional de comunicare al Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene. Dacă acest buletin informativ v-a fost transmis de un terț, dar sunteți interesat să îl primiți în mod direct, puteți să vă abonați aici. | Puteți să vă dezabonați accesând profilul dumneavoastră sau contactându-ne la adresa JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu Dacă doriți să primiți mai multe știri de la JRC, faceți clic aici.
Comisia Europeană se angajează să respecte protecția datelor cu caracter personal. Toate datele cu caracter personal sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725. Va rugăm să citiți: Declarație de confidențialitate.